A . B . C . D . E . F . G . H . I . J . K . L . M . N . O . P . Q . R . S . T . U . V . W . X . Y . Z . 1-9

A

ada, adduadrenaliini
abdomenalavatsa
absence seizurepoissaolokohtaus. CFS:ssä yleinen, yleensä hyvin lyhytkestoinen epileptinen kohtaus, jonka aikana lihasjänteys säilyy, mutta ihminen vaikuttaa poissaolevalta.
ACEangiotensin converting enzyme, angiotensiiniä konvertoiva entsyymi. Erityisesti keuhkoissa esiintyvä entsyymi, joka konvertoi angiotensiini I:tä angiotensiini II:ksi, joka toimii mm. vasokonstriktorina. ACE-estäjiä käytetään korkean verenpaineen ja sydäntautien hoidossa ja ne sopivat joskus myös CFS:n hoitoon. Kts. myös ARB.
acetaminophenamerikkalainen nimitys kipulääke parasetamolille
acetylcholineasetyylikoliini, eräs elimistön tärkeimmistä välittäjäaineista, joka on olennaista mm. muistille ja lihasten toiminnalle. CFS:ssä voi esiintyä asetyylikoliinin puutosta tai vasta-aineita asetyylikoliinireseptoreille.
acid refluxrefluksitauti. Tila jossa mahan sisältöä virtaa takaisin ruokatorveen aiheuttaen närästystä ja pitkään jatkuvana myös ruokatorven vaurioita.
Achkts. acetylcholine
ACTHadrenokortikotrooppinen hormoni, kortikotropiini. Aivolisäkkeen erittämä hormoni, joka stimuloi lisämunuaista erittämään mm. kortisolia.
adaptogenadaptogeeni, yrtti jonka katsotaan tasapainottavan elimistöä ja parantavan stressinsietokykyä. Mm. ginseng, venäjänjuuri, ruusujuuri ja ashwagandha. Usein myös nootrooppisia ominaisuuksia ja hyvin siedettyinä soveltuvat hyvin usein hoitoon.
Addisonin tautilisämunuaisen vajaatoiminta, joka voi aiheuttaa CFS:ää muistuttavia oireita
ADHantidiuretic hormone, antidiureettinen hormoni (vasopressiini). Virtsaneritystä rajoittava hormoni jota CFS:ssä usein erittyy liian vähän.
adrenal (gland)lisämunuainen. Erittäin tärkeä umpirauhaspari, joka erittää mm. adrenaliinia ja kortisolia vastineeksi stressiin sekä sukupuolihormoneja. CFS:ssä toimii usein aliteholla.
adrenal fatiguelisämunuaisen uupumus. Vaihtoehtolääketieteen ehdottama tila, jossa runsas stressi "uuvuttaa" lisämunuaiset ja aiheuttaa lisämunuaisten vajaatoiminnan.
agonistagonisti, aine joka aktivoi elimistössä tietyn reseptorin. Vastakohta antagonisti eli salpaaja. Kts. myös partial agonist.
AFkts. adrenal fatigue
ALA1. alpha lipoic acid, alfalipoiinihappo. Yksi tärkeimpiä CFS:n hoidossa käytettyjä lisäravinteita. 2. alpha linolenic acid, alfalinoleenihappo. Kasviperäinen omega-3-rasvahappo.
ALC/ALCARasetyyli-L-karnitiini, aminohappo L-karnitiinin asetyloitu muoto, joka saattaa olla tehokkaampaa kuin tavallinen L-karnitiini. CFS:n hoidossa voi auttaa mm. lihasheikkouteen ja kognitiivisiin oireisiin.
allodyniafibromyalgialle tyypillinen tila, jossa normaalisti kivuttomat ärsykkeet tuntuvat kivuliailta
alopeciahiustenlähtö
alpha1/alpha2alfa-adrenoreseptorit 1 ja 2, adrenaliini/noradrenaliinireseptoreita, joihin hyvin monilla lääkkeillä on vaikutusta (esim. alfasalpaajat ja monet psyykenlääkkeet)
amino acidaminohappo, orgaaninen molekyyli, joka toimii proteiinien rakennuspalikkana. Yksittäisillä aminohapoilla on sinälläänkin erilaisia vaikutuksia, minkä takia niitä käytetään usein ravintolisinä ja jopa sairauden hoidossa.
Ampligenerittäin kallis, mutta monilla CFS-potilailla hyvin tehokas, suonensisäisesti annosteltava kaksikierteinen RNA-lääke, joka vaikuttaa immuunijärjestelmän toimintaan ja toimii antiviraalina. Saa joistain Euroopan maista (ei Suomesta) ja hyväksytty maailman ensimmäisenä CFS-lääkkeenä markkinoille Argentiinassa.
ANAantinuclear antibody, kts. tumavasta-aine
analgesicanalgeetti, kipua lievittävä
anaphylaxisanafylaktinen reaktio, vaikea allerginen reaktio, joka voi johtaa hengitysteiden hengenvaaralliseen turvotukseen
ANCAanti-neutrophil cytoplasmic antibody. Verisoluihin kohdistuva autovasta-aine, jota esiintyy joissain autoimmuunisairauksissa, joskus myös CFS:ssä.
anorexiaanoreksia eli ruokahalun menetys (eri asia kuin syömishäiriö anorexia nervosa)
antacidantasidi, vatsan liikahappoisuutta neutraloiva lääke
antagonistantagonisti, aine joka salpaa elimistössä tietyn reseptorin tai muun kohteen ja siten estää sen vaikutuksen
anticonvulsantantikonvulsantti, epileptisiä kouristuksia estävä lääke. Voidaan käyttää myös mm. kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja kivun hoitoon sekä migreenin ehkäisyyn.
ankylosing spondylitisankyloiva spondyliitti, selkärankareuma. Kivulias autoimmuunisairaus, joka voi aiheuttaa CFS:ää muistuttavia oireita.
antiemeticantiemeetti, pahoinvointia ja oksentelua helpottava lääke
anti-inflammatoryanti-inflammatorinen, tulehdusta eli inflammaatiota lievittävä. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, steroidit (kortisoni) ja monet luontaistuotteet ovat anti-inflammatorisia.
anxiolyticanksiolyytti, ahdistusta lievittävä lääke
APAPacetaminophen, parasetamoli
APSantiphospholipid syndrome, fosfolipidivasta-aineoireyhtymä. Autoimmuunisairaus jossa syntyy vasta-aineita fosfolipideille ja seurauksena veren hyperkoagulaatiota. Oireet voivat muistuttaa CFS:ää, tosin yleensä esiintyy myös veritulppia.
ARBangiotensin receptor blocker/inhibitor, angiotensiinireseptorin salpaaja. Ryhmä AT1-reseptoria salpaavia verenpainelääkkeitä, joilla on myös anti-inflammatorisia ominaisuuksia ja siksi niitä käytetään joskus CFS:n hoidossa. Tunnetaan myös nimellä "sartaanit". Kts. myös ACE.
Armour (thyroid)porsaan kilpirauhasesta valmistettava lääke, jossa on molempia pääasiallisia kilpirauhashormoneja (T3 ja T4) sekä muita kilpirauhashormoneja ihmisellekin hyvin sopivassa suhteessa ja siten soveltuu monelle kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivälle paremmin kuin synteettiset kilpirauhashormonit
arctic rootruusujuuri (Rhodiola rosea). Suosittu yrtti, jolla on mm. adaptogeenisiä, vastustuskykyä parantavia ja nootrooppisia ominaisuuksia.
arrhythmiaarrytmia, sydämen rytmihäiriö
arthralgiaartralgia, nivelsärky
arthritisartriitti eli niveltulehdus. Englanninkielinen termi on sinänsä hämmentävä, että osteoarthritis tarkoittaa nivelrikkoa (eli nivelen kulumavauriota) ja rheumatoid arthritis taas nivelreumaa, eli kroonista tulehdussairautta.
ASDautism spectrum disorder, autismin kirjon häiriö
ashwagandharohtokoisio (Withania somnifera). Ayurvedassa suosittu yrtti, jolla on osoitettu olevan adaptogeenistä vaikutusta.
assiihminen jolla on Aspergerin syndrooma
astheniaastenia, yleinen heikotuksen tunne
AtkinsAtkins diet, Atkinsin ruokavalio. Erityisesti Yhdysvalloissa suosittu vähähiilihydraattinen ruokavalio.
attack doselääkkeen aloittaminen ottamalla selvästi tavallista suurempaa annosta muutaman päivän ajan, yleinen toimintatapa esimerkiksi pirasetaamin kanssa
ATPadenosine triphosphate, adenosiinitrifosfaatti. Eräs tärkeimmistä aineista elimistön aineenvaihdunnassa ja energian tuotannossa.
atrophysurkastuminen (esim. lihasten)
auramigreeniä (tai epilepsiaa) edeltävä aistihäiriö. Yleensä aura on visuaalinen, esimerkiksi sahalaitoja tai "kuplintaa" näkökentässä, mutta se voi ilmentyä myös muunlaisina tuntemuksina tai harha-aistimuksina.
autoantibodyautovasta-aine, immuunijärjestelmän tuottama vasta-aine, joka kohdistuu johonkin elimistön kudokseen.
autoimmuneautoimmuuni. Autoimmuuneetissa elimistö reagoi omia kudoksiaan vastaan. Autoimmuunisairauksia ovat esimerkiksi MS-tauti, lupus ja nivelreuma. Myös CFS:ää ja fibromyalgiaa on epäilty autoimmuunisairauksiksi.
AIYH[It's] all in your head, "se on vain korvien välissä". Lyhenne halventavasta lausahduksesta, jota monet CFS:ää sairastavat saavat kuulla tietämättömiltä ihmisiltä.
AYMEAssociation of Young People with ME. Brittiläinen nuorten CFS-potilaiden järjestö.

B

Bach flower remediesBachin kukkaterapia, hieman aromaterapian ja homeopatian sekoitusta muistuttava vaihtoehtohoito, jossa käytetään laimeita kasviuutteita.
BBBblood-brain barrier, veriaivoeste
BCAA branched-chain amino acids, pitkäketjuiset aminohapot. Joukko aminohappoja, joita käytetään etenkin urheilijoiden palautusjuomina, joskus myös sairauksien hoitomuotoina
B complexB-ryhmän vitamiinit
benzobenzodiazepine, bentsodiatsepiini. Joukko rauhoittavia lääkkeitä, joilla on myös lihaksia rentouttavia ja antikonvulsiivisia vaikutuksia.
beta blockerbeetasalpaaja, joukko beeta-adrenoreseptoreja salpaavia sydänlääkkeitä, joita voi käyttää myös esimerkiksi ahdistuksen hoitoon ja migreenin ehkäisyyn
biofeedbackbiopalaute, eräs vaihtoehtoinen hoitomuoto, jossa potilas opetetaan vaikuttamaan kehon fysiologiseen toimintaan, esim. hillitsemään sydämen lyöntitiheyttä
bioflavonoidbioflavonoidi eli flavonoidi. Kasvien sisältämiä aineita, jotka vaikuttavat mm. antioksidantteina. Tärkeitä flavonoideja ovat mm. sitrusten, teen ja sipulin sisältämä, antiviraalinen ja syöpää ehkäisevä kversetiini sekä soijasta löytyvä genisteiini, joita kumpaakin on käytetty myös CFS:n hoidossa.
biopsybiopsia, yleensä neulalla otettava kudosnäyte
bipolar disorderkaksisuuntainen mielialahäiriö (entiseltä nimeltään maanis-depressiivinen häiriö), psykiatrinen sairaus jossa ihminen voi kokea masennusta, maniaa, hypomaniaa tai näiden yhdistelmiä.
BJHSbenign joint hypermobility syndrome, hyvänlaatuinen nivelten yliliikkuvuus. Kts. HMS.
borreliaeräs spirokeettabakteerien suku. Borrelia burgdoferi on yleisin borrelioosin eli Lymen taudin aiheuttaja.
buccalbukkaalinen, poski- (esim. posken limakalvon kautta suoraan verenkiertoon imeytyvä lääkevalmiste)
butterfly rashperhosihottuma, lupukseen liittyvä kasvoilla esiintyvä punainen, perhosenmuotoinen ihottuma, joka väitetysti voi liittyä CFS:äänkin
brainfog"aivosumu", CFS:ään liittyvä oire, joka lievimmillään tarkoittaa keskittymiskyvyn ja muistin häiriöitä, vaikeissa tapauksissa täyttä dementoitumista
Bxkts. biopsy

C

calcium antagonistkts. calcium channel blocker
calcium channel blockerkalsiumsalpaaja, kalsiuminestäjä. Ryhmä sydänlääkkeitä, jotka voivat parantaa verenkiertoa ja siten helpottaa mm. kognitiivisia vaikeuksia ja lihasoireita.
CAMcomplementary and alternative medicine, vaihtoehtoiset hoitomuodot (eli koululääketieteen ulkopuolelle jäävät hoidot)
candidaCandida-hiivasuku, yleensä viittaa lajiin Candida albicans. Hiivasieni, joka kuuluu elimistön normaaliflooraan, mutta voi levitä hiivatulehdukseksi limakalvoille, suolistoon tai jopa koko kehoon.
canker soreafta, suuhun muodostuva kivulias haavauma, joita esiintyy usein CFS:ssä
carpal tunnel syndrome rannekanavaoireyhtymä, "hiirikäsi". Käden keskihermon puristuksesta rannekanavassa aiheutuva oireilu.
CAT scankts. CT
cat's clawkissankynsi (Uncaria tomentosa). Yrtti, jolla on mm. nootrooppista, antibakteerista, antiviraalista ja anti-inflammatorista vaikutusta ja on siksi suosittu CFS:nkin hoidossa.
CBCcomplete blood count, täydellinen verenkuva. Joukko tärkeitä verikokeita.
CBDcannabidiol, kannabidioli. Kannabiksen ei-huumaava ainesosa, jota tutkitaan neurologisten sairauksien, etenkin epilepsian hoidossa.
CBTcognitive behavioral therapy, kognitiivinen käyttäytymisterapia. Eräs psykoterapian muoto, jolla yritetään hoitaa CFS-potilaita perustuen käsitykseen, että potilailla on haitallisia, sairautta ylläpitäviä ajatusmalleja.
CDCCenters for Disease Control, Yhdysvaltain terveysvirasto
celiac diseasekeliakia. Autoimmuunisairaus, jossa viljojen gluteenin sisältämä gliadiini aiheuttaa vaurioita ohutsuolen limakalvoon. Vaurioitunut suoli puolestaan johtaa imeytymishäiriöihin ja voi aiheuttaa CFS:ää muistuttavia oireita.
cellulitisselluliitti, vakava bakteerin aiheuttama ihotulehdus. Älä sekoita "appelsiini-ihoon" (cellulite)!
CFIDSchronic fatigue immune dysfunction syndrome, "krooninen väsymys- ja immuunihäiriöoireyhtymä". CFS:stä toisinaan, lähinnä Yhdysvalloissa käytetty, hivenen kuvaampi nimi. Lähes poistunut käytöstä viime vuosina.
chelationkelaatio, raskasmetallien kuten elohopean poistaminen elimistöstä tietyillä lääkkeillä tai ravintolisillä
ChiariArnold-Chiari malformation, synnynnäinen, tyrää muistuttava rakennepoikkeama aivoissa, joka voidaan korjata leikkauksella. Voi aiheuttaa CFS:ää muistuttavia oireita
cholinergickolinerginen, kolinergistä (eli asetyylikoliinin ohjaamaa) hermostoa stimuloiva
CMVcytomegalovirus, sytomegalovirus. Eräs herpesviruksista, joka on yhdistetty CFS:ään.
CNScentral nervous system, keskushermosto
coenzymekoentsyymi, vitamiini tai vitamiininkaltainen orgaaninen yhdiste, joka osallistuu entsyymien reaktioihin
cogwheel effecthammasratamainen (liike), esimerkiksi lihakset liikkuvat nykivästi tai silmän pupilli laajenee "portaittain" eikä tasaisesti
cold soreherpesrakkula, Herpes simplex -viruksen aiheuttama, ajoittain ilmestyvä kivulias rakkulamuodostelma suun ympäristössä ja toisinaan myös suun sisällä.
conversion disorderkonversiohäiriö, huuhaadiagnoosi, joka annetaan potilaille, joiden (neurologisille) oireille ei löydetä muuta syytä. Liittyy psykoanalyyttiseen teoriaan, jonka mukaan potilas "konvertoi" mielensä konfliktit, joita ei pysty ilmaisemaan, fyysisiksi oireiksi.
comorbidkomorbidi, samanaikaisesti esiintyvä sairaus
contraindicationkontraindikaatio, vasta-aihe. Tila jossa lääkettä tai muuta hoitoa ei tule käyttää. Absoluuttinen kontraindikaatio tarkoittaa ehdotonta kieltoa lääkkeen käytölle, suhteellinen kontraindikaatio vaatii noudattamaan varovaisuutta sen määräämisessä ja käytössä.
corticosteroidkortikosteroidi, lisämunuaisten kuorikerroksen erittämä hormoni (esim. kortisoli)
Coxsackie viruseräs enterovirusten alaluokka, joka on yhdistetty CFS:ään, erityisesti Coxsackie B4
CPN1. Chlamydia pneumoniae (oik. Chlamydophila pneumoniae), keuhkoklamydian aiheuttava bakteeri, joka on yhdistetty mm. valtimokovettumatautiin, astmaan, MS-tautiin ja CFS:ään. Sukupuolitauti klamydian aiheuttaa eri bakteeri. 2. community practice nurse/community pediatric nurse/community psychiatric nurse, erilaisia sairaanhoitajan virkoja.
crash"romahdus", CFS:n voimakas paheneminen esimerkiksi liiallisen rasituksen seurauksena
CRPc-reactive protein, c-reaktiivinen proteiini. Laskon ohella toinen tärkeä verestä mitattava tulehdusarvo, joka CFS:ssä on yleensä normaali.
CRPScomplex regional pain syndrome. Yleensä vamman aiheuttama erittäin tuskallinen paikallinen kipuoireyhtymä.
CSFcerebrospinal fluid, selkäydinneste
CTcomputer tomography, tietokonetomografia eli kerroskuvaus. Röntgensäteitä käyttävä, suhteellisen tarkka kuvantamismenetelmä.
CVIDchronic variable immunedeficiency disorder, CVI-tauti eli tavallinen vaihteleva immuunipuutos. Synnynnäinen (mutta ei perinnöllinen) immuunipuutostila, joka voi aiheuttaa CFS:n kaltaisia oireita.
CYP 450cytochrome P450, elimistön järjestelmä, joka metaboloi useimmat lääkeaineet ja muut kemikaalit. Tiettyjä CYP-entsyymejä estävät tai indusoivat aineet kuten yrtit, lääkkeet, tupakka ja tietyt hedelmämehut voivat vaarallisesti lisätä tai heikentää muiden lääkeaineiden tehoa.
cystitiskystiitti, virtsarakon tulehdus. Voi olla bakteeri-infektion tai inflammaation (interstitielli kystiitti) aiheuttama.
cytokinesytokiini, immuunijärjestelmän viestimolekyyli, joka voi olla joko tulehdusta lisäävä tai vähentävä

D

dauermatelijoiden horrostila, jonka kaltaisessa hypometaboliassa CFS-potilaiden on esitetty olevan
DCAdichloroacetate, diklooriasetaatti. Kokeellinen lääke syöpään ja mitokondriosairauksiin, jota on kokeiltu myös CFS:n hoidossa.
DDdread disease/damn disease, "hemmetin tauti". CFS-ryhmissä usein käytetty nimi sairaudesta.
depot tabletdepottabletti, tabletti jossa lääkeaineen imeytymistä on hidastettu vaikutusajan pidentämiseksi.
DHAdocosahexaenoic acid, dokosaheksaeenihappo. Pitkäketjuinen omega-3-rasvahappo, jota saa lähinnä kalasta, tosin vegaanisiakin lisäravinteita on markkinoilla.
DHEAdehydroepiandrosterone, dehydroepiandrosteroni (prasteroni). Eräs elimistön steroidihormoneista, joka on mm. estrogeenin ja testosteronin esiaste. CFS:ssä DHEA-arvot ovat usein alhaiset ja DHEA:ta käytetään hoitona.
DLPADL-phenylalanine, DL-fenyylialaniini. Raseeminen seos aminohappo fenyylialaniinin molempia muotoja (D-fenyylialaniini ja L-fenyylialaniini), jolla voi olla edullista vaikutusta uupumukseen, lihasheikkouteen ja mielialaan.
DMAEdimethylaminoethanol, dimetyyliaminoetanoli. Ravintolisänä käytettävä asetyylikoliinin esiaste.
doxydoxycycline, doksisykliini. Eräs tetrasykliiniantibiootti, jota käytetään usein CFS:ssä esiintyvien bakteeritulehdusten hoitamiseen.
DSM-IV/DSM-5Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden diagnoosijärjestelmä.
dysautonomiaautonomisen hermoston toimintahäiriö, joka voi aiheuttaa mm. verenpaineen heittelehtimistä, sydämentykytystä tai pyörtyilyä, mutta myös esimerkiksi uupumusta ja suoliston toimintahäiriöitä
dyspneahengästyminen, hengenahdistus
Dxdiagnosis, diagnoosi
D3D3-vitamiini, D-vitamiinin aktiivinen muoto

E

EAenvironmental allergy, ympäristöallergia. Esim. homeallergia.
EBMevidence based medicine, näyttöön perustuva lääketiede. Yltiöoptimistinen termi "modernille lääketieteelle", joka käytännössä tarkoittaa sitä, että lääkäri kelpuuttaa todisteeksi kaiken mikä sopii hänen maailmankuvaansa, ja muu näyttö hylätään.
EBVEpstein-Barr-virus, mononukleoosin aiheuttava herpesvirus, jota pitkään pidettiin CFS:n aiheuttajana.
ECG/EKGelectrocardiography, elektrokardiografia eli sydänfilmi eli "sydänkäyrä". Sydämen sähkömagneettista toimintaa mittaava tutkimus.
eczemaekseema, joukko tulehduksellisia ihosairauksia jotka aiheuttavat kutinaa. Käytetään usein myös tarkoittamaan muitakin ihottumia.
eddyEDS:ää sairastava ihminen
edemanesteturvotus
EDS 1. kts. Ehlers-Danlos syndrome 2. excessive daytime sleepiness, poikkeava päiväaikainen väsymys.
EDTAethylenediaminetetraacetic acid, etyleenidiamiinitetraetikkahappo. Aine jota käytetään usein metallien kelatoimiseen eli poistamiseen elimistöstä.
EEGelectroencephalography, elektroenkefalografia eli "aivokäyrä". Elektrodeilla tehtävä rekisteröinti aivojen sähköisestä toiminnasta.
EFAessential fatty acid, välttämätön rasvahappo
EFTemotional freedom technique, tunteiden vapautustekniikka. Huuhaahoito psykiatrisiin oireisiin.
Ehlers-Danlos syndromeEhlers-Danlosin oireyhtymä. Ryhmä synnynnäisiä sidekudossairauksia, joiden näkyvin oire on yleensä nivelten yliliikkuvuus. Lisää hyvin voimakkaasti riskiä sairastua CFS:ään.
ejection fractionejektiofraktio. Sydämen vasemman kammion pumppauskyvyn mittari, joka kertoo koko sydämen tehokkuudesta.
eleutherokts. Siberian ginseng
EMGelectromyography, elektromyografia. Lihasten sähkömagneettista toimintaa EKG:n ja EEG:n kaltaisesti mittaava tutkimus.
endo1. endokrinologi eli umpieritykseen keskittynyt sisätautilääkäri 2. endometrioosi. Sairaus jossa kohdun limakalvoa kasvaa muuallakin kuin kohdussa. Aiheuttaa kipuja, kuukautishäiriöitä ja usein lapsettomuutta. Naispuolisilla CFS-potilailla yleinen.
endocrineendokriininen, elimistön hormonijärjestelmiin liittyvä
enterovirusflunssaa aiheuttaville adenoviruksille läheistä sukua oleva virusten ryhmä, johon kuuluvat mm. echovirukset ja poliovirukset. Monet tutkijat pitävät enteroviruksia CFS:n aiheuttajana.
EPAeicosapentaenoic acid, eikosapentaeenihappo. Kalaöljystä saatava omega-3-rasvahappo, jolla voi olla edullista vaikutusta mm. tulehdussairauksiin ja mielialaan.
epinephrineadrenaliini, eräs elimistön välittäjäaineista
Epsom saltepsomsuola eli karvassuola eli katkerosuola. Magnesiumsulfaatin heptahydraatti, käytetään esim. ulostuslääkkeenä ja kylpyvedessä kipeiden lihasten rentouttamiseksi.
ERemergency room, sairaalan päivystys
essential oileteerinen öljy, joita käytetään esimerkiksi aromaterapiassa. Älä sekoita termiin essential fatty acid.
ESRerythrocyte sedimentation rate, senkka eli lasko. CRP:n lisäksi toinen merkittävä tulehdusarvo, joka monilla CFS-potilailla on hyvin alhainen, mutta voi toisilla olla koholla.
euthymiaeutymia, normaali mieliala (ei masentunut eikä euforinen)
euthyroidnormaalisti toimiva kilpirauhanen (ei liika- eikä vajaatoimintaa)
evening primrosehelokki(öljy), paljon omega-6-rasvahappo GLA:ta sisältävä öljy, jota on perinteisesti käytetty erityisesti atooppisen ihon hoidossa
excitotoxicityeksitotoksisuus, välittäjäaine glutamaatin aiheuttama aivosolujen tuhoutuminen. Liittyy moniin vakaviin neurologisiin sairauksiin, mahdollisesti myös CFS:ään. Voidaan estää GABA-agonisteilla ja NMDA-antagonisteilla.

F

factitious disorderkeinotekoinen oireilu, tila jossa potilas hankkii tahallaan sairauden tai oireita esimerkiksi infektoimalla itsensä tai sotkemalla jotain ulkopuolista virtsanäytteeseen. Eri asia kuin luulosairaus. Münchausenin oireyhtymä kuuluu FD:hen.
failurevajaatoiminta (puhuttaessa elimistä, esimerkiksi heart failure tai kidney failure)
febrile/febriskuume
feverfewtarhapäivänkakkara eli reunuspäivänkakkara (Chrysanthemum parthenium). Mm. kuumeen laskemiseen ja migreenin ehkäisyyn käytetty yrtti.
fibro/FM/FMSfibromyalgia (vanh. pehmytkudosreuma). CFS:ää muistuttava ja CFS-potilailla hyvin yleinen sairaus, jonka pääoire on kipu.
fibrositis/fibromyositisfibrosiitti, fibromyosiitti. Vanhoja termejä fibromyalgialle.
flavonoidflavonoidi. Kasveissa esiintyviä yhdisteitä, joista useilla on edullisia terveysvaikutuksia ja ovat siksi suosittuja ravintolisiä
flax seed oilpellavansiemenöljy, hyvä joskin herkästi härskiintyvä kasvikunnan omega-3-rasvahappojen lähde
floaterlasiaiskelluja, hyttystanssi. Silmän lasiaisessa esiintyvät läpikuultavat "roskat", joita voi nähdä esimerkiksi katsoessa taivaalle. Vaikka tämä on täysin normaalia ja "roskien" määrä voi lisääntyä iän myötä, niiden äkillinen lisääntyminen voi viitata verkkokalvon irtoamiseen tai silmän virusinfektioon.
floxfluorokinoloniantibioottien (esim. siprofloksasiini) aiheuttama vaikea reaktio, joka voi olla lyhytkestoinen, pitkäkestoinen tai pysyvä. Oireet voivat muistuttaa hyvin paljolti CFS:ää, mutta niihin voi kuulua myös esimerkiksi psykoosi. Neuropaattinen kipu on hyvin yleistä.
fluinfluenssa. Käytetään joskus tarkoittamaan myös tavallista flunssaa (cold).
flu-like symptomsflunssaa/influenssaa muistuttavat oireet, esimerkiksi kuumeilu
FODMAPhuonosti sulavia hiilihydraatteja, joihin kuuluu mm. fruktoosi ja sokerialkoholit. Ärtyneen paksusuolen hoidossa käytetään alhainen FODMAP-ruokavaliota, jossa vältellään näitä hiilihydraatteja.
funktionaalinen lääketiede jossain määrin kiistanalainen tapa harjoittaa lääketiedettä, jossa keskitytään kehon oikean toiminnan palauttamiseen. Käytännössä funktionaaliset lääkärit hoitavat tyypillisesti etenkin hormonaalisia ja ravitsemuksellisia puutoksia ja suoliston toimintahäiriöitä. Termiä käytetään erityisen paljon Suomessa, englanniksi monet lääkärit suosivat ennemmin muita ilmauksia.

G

GADgeneralized anxiety disorder, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö. Pitkäaikainen ahdistuneisuuden tila, joka ei paniikkihäiriön tapaan ilmene kohtausluonteisesti.
GABAgamma-amino buturic acid, gamma-aminovoihappo. Eräs aivojen inhibitorisista eli "rauhoittavista" välittäjäaineista ja NMDA:n "vastavaikuttaja", jota CFS:ssä voi olla liian vähän. Esimerkiksi epilepsialääkkeet, bentsodiatsepiinit ja jotkut unilääkkeet vaikuttavat GABAn määrään tai GABA-reseptoreihin.
gaitkävelytapa. Kävelyn poikkeavuudet voivat viitata erilaisiin neurologisiin sairauksiin tai vammoihin.
Gc-MAFGC protein-derived macrophage activating factor. Pistoksena annettava voimakas immunostimulantti, jolla on hoidettu syöpää ja HIV:tä. Jotkut lääkärit hoitavat sillä myös CFS:ää.
gelcapgeelikapseli, yleensä gelatiinista muotoiltu pehmeä kapseli
genericgeneerinen lääke, lääke jonka patenttisuoja ei ole enää voimassa ja josta muut yritykset voivat siten valmistaa halvempia rinnakkaislääkkeitä
gene expressiongeenien ilmentyminen, miten geenit käytännössä aktivoituvat (tai eivät). Ei siis sama asia kuin perimä, geenien ilmentyminen muuttuu jatkuvasti.
GERDgastroesophageal reflux disease, kts. acid reflux
GETgraded exercise therapy, porrastettu liikuntaterapia tai asteittain lisätty liikunta. CFS-potilaille erityisesti Britanniassa käytetty, liikuntaa vähiten lisäävä terapia, joka voi huonokuntoiselle olla hyvinkin vaarallinen.
GFgluten-free, gluteeniton
GHgrowth hormone, kasvuhormoni
GIglycemic index, glykeeminen indeksi. Indeksi joka kertoo miten paljon tietty ruoka nostaa verensokeria syömisen jälkeen. Esimerkiksi perunalla ja vaalealla leivällä on korkea glykeeminen indeksi ja ruisleivällä puolestaan matalampi.
GLAgamma-linolenic acid, gammalinoleenihappo. Omega-6-rasvahappo, jota käytetään jonkin verran ravintolisänä sen anti-inflammatoristen vaikutusten takia.
glandular feverrauhaskuume eli mononukleoosi
glucocorticoidglukokortikoidi, kortikosteroidit jotka vaikuttavat glukoosin aineenvaihduntaan ja immuunijärjestelmään. Esimerkiksi deksametasoni ja prednisoni ovat lähes pelkästään glukokortikoideja, hydrokortisoni on sekä glukokortikoidi että mineralokortikoidi ja fludrakortisoni on lähes puhdas mineralokortikoidi. Käytännössä "glukokortikoidi" on synonyymi kortisonille.
goutkihti. Niveliin kertyvien virtsahappokristallien aiheuttama kivulias tila, joka alkaa yleisimmin isovarpaasta. CFS:ssä kihtiä ei juuri pitäisi esiintyä, koska virtsahappoa on normaalia vähemmän.
GPgeneral practitioner, yleislääkäri
graded exercisekts. GET
GSHglutationi, tärkeä elimistön oma antioksidantti, jota CFS:ssä on monella liian vähän, todennäköisesti geenimutaation takia
guaiguaifenesin (protocol), guaifenesiini(protokolla). Eräs CFS:n ja fibromyalgian kiistanalainen hoitoprotokolla, jossa käytetään isoja annoksia Suomessa yskänlääkkeenä myytävää guaifenesiiniä.
GWSGulf War syndrome, Persianlahden sodan oireyhtymä. Persianlahden sodan veteraaneilla esiintyvä, CFS:ää muistuttava sairaus, jonka aiheuttajasta ei ole varmaa tietoa.

H

HAARThighly active antiretroviral therapy. Useasta antiretroviraalista koostuva HIV-lääkitys, jota jotkut ovat alkaneet käyttää myös CFS:ssä, vaikka mitään näyttöä sen tehosta ei ole ja riskit ovat merkittävät
happihoito1. (yleensä) happiviiksillä tai naamarilla hengitettävä lisähappi 2. joskus viitataan myös HBOT-hoitoon.
HBOThyperbaric oxygen therapy, hyperbaarinen happi tai ylipainehappi. Painekammiossa annettava hoito nostaa veren happipitoisuuden moninkertaiseksi. Käytetty mm. sukeltajantautiin, autoimmuunisairauksiin ja haavojen paranemisen nopeuttamiseen, auttaa myös joitain CFS-potilaita.
HChydrokortisoni
helminth therapyloisterapia. Hoitomuoto, jossa elimistöön siirretään vaarattomia loisia, jotka vähentävät allergista reaktiota ja autoimmuniteettia. Käytetty etenkin MS-taudissa ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa. Alustava näyttö on lupaavaa, mutta kliinisiä tutkimuksia on vähän.
HEPA filterhigh efficiency particulate air filter. Kuiduista rakennettu, erittäin hyvin pienhiukkasia suodattava ilmansuodatin, jota käytetään mm. ilmanpuhdistimissa ja allergikoille tarkoitetuissa pölynimureissa.
HERVhuman endogenous retrovirus, ihmisen endogeeninen retrovirus. Perimään sisältyviä retroviruksia, jotka on yhdistetty mm. MS-tautiin ja skitsofreniaan.
herxJarisch-Herxheimerin reaktio, antibioottihoidon aiheuttama bakteerien "joukkokuolema", joka voi aiheuttaa erilaisia epämiellyttäviä oireita. Käytetään monissa vaihtoehtohoitoprotokollissa selittämään kaikki ikävät sivuvaikutukset tai huolestuttavat oireet.
HGRVhuman gammaretroviruses. XMRV:lle ja sen sukuisille retroviruksille ehdotettu yhteisnimitys.
HLA-B27Suomessa, etenkin Lapissa yleinen periytyvä kudostyyppi, joka lisää voimakkaasti mm. selkärankareuman riskiä. Ei vaikuta CFS:n riskiin, mutta voi auttaa erotusdiagnoosissa.
HHV-6Human herpesvirus 6, kuudentena löydetty ihmisen herpesvirus. Aiheuttaa roseolan eli vauvarokon, mutta viruksen yhteyttä esim. AIDSiin ja CFS:ään epäillään.
hiveskts. urtikaria
HMShypermobility syndrome, myös benign hypermobility syndrome, hyvänlaatuinen hypermobiliteetti. Nivelten yliliikkuvuusoireyhtymä, jota pidetään lievempänä kuin esim. EDS:ää. Erottelu on kuitenkin keinotekoinen, sillä HMS:kin voi haitata elämää paljon ja HMS on todennäköisesti sama sairaus kuin EDS.
Holter monitorHolter-monitori, mukana kulkeva elektroninen EKG-laite, jolla suoritetaan yleensä vuorokauden mittaisia sydänrekisteröintejä.
HPA axishypothalamic-pituitary-adrenal axis, monimutkainen vuorovaikutus hypotalamuksen, aivolisäkkeen ja lisämunuaisten välillä, joka usein toimii huonosti CFS:ssä ja aiheuttaa monien tärkeiden hormonien liian vähäistä eritystä
HSV-1/2herpes simplex virus 1/2, rakkulaherpes. HSV-1 aiheuttaa yleensä huuliherpeksen ja HSV-2 genitaaliherpeksen, mutta kumpikin voi tarttua kummalle tahansa alueelle. HSV on joskus yhdistetty myös CFS:ään, vaikka näyttöä tästä on melko vähän.
hypercoagulationhyperkoagulaatio, veren liiallinen hyytymistaipumus, jota on epäilty CFS:n oireiden aiheuttajaksi
hypo1. hypoglykemia 2. hypotyreoosi
hypochondriahypokondria, luulosairaus. Diagnoosi, jolla lääkäri voi syyttää potilasta omasta tietämättömyydestään.
hypoglycemiahypoglykemia, alhainen verensokeri (ja sen aiheuttamat oireet)
hypothyroidismhypotyreoosi, kilpirauhasen vajaatoiminta. Sairaus, jonka oireet (mm. väsymys, masennus, hiustenlähtö, palelu ja painonnousu) voivat muistuttaa CFS:n oireita. Voi myös olla CFS:n aiheuttama.
hypopithypopituitarismi, aivolisäkkeen vajaatoiminta. CFS:ssä yleinen, mutta voi yksinäänkin aiheuttaa hyvin moninaisia, CFS:ääkin muistuttavia oireita.
hypovolemialiian vähäinen veren volyymi (eli verta on liian vähän). CFS:ssä erittäin yleinen tila, joka voi aiheuttaa huimausta, verenpaineen laskua ja muita oireita.

I

IBDinflammatory bowel disease, tulehduksellinen suolistosairaus. Yhteisnimitys Crohnin taudille ja haavaiselle paksusuolentulehdukselle eli colitis ulcerosalle. Älä sekoita IBS:ään.
IBSirritated bowel syndrome, ärtynyt paksusuoli eli ärtyvän suolen oireyhtymä . Krooninen vatsaoireilu, johon voi liittyä ummetusta, ripulia, vatsakipuja, turvotuksen tunnetta ja limaa ulosteissa. CFS:ssä ja fibromyalgiassa erittäin yleinen.
ICD-10International Statistics Classification of Diseases and Related Health Problems. Kansainvälinen sairauskoodilista. Uusin versio 10 on vuodelta 1992, mutta sitä päivitetään säännöllisesti. Yhdysvalloissa käytössä on yhä vanhempi ICD-9-CM.
ICUintensive care unit, sairaalan teho-osasto
idiopathicidiopaattinen, tuntemattomasta syystä johtuva
idiosyncraticidiosynkraattinen, yksilökohtainen/epätyypillinen [reaktio], esim. geenivirheen aiheuttaman entsyymipuutoksen aikaansaama normaalista poikkeava reaktio jollekin lääkkeelle
Igimmunoglobulin, immunoglobuliini, joita on useita tyyppejä, kuten IgA, IgG ja IgM. Näistä IgA ja IgG jaetaan edelleen alaluokkiin. IgG-alaluokkien puutokset ovat CFS:ssä yleisiä.
IIMEInvest in ME, brittijärjestö, joka rahoittaa CFS-tutkimusta ja järjestää Euroopan ehkä tärkeintä CFS-konferenssia Lontoossa
ILkts. interleukiini
IM/I.M.intramuscular, intramuskulaarinen eli lihaksensisäinen (lihakseen annettava) pistos, kuten esimerkiksi useimmat rokotukset
imagerymielikuvaharjoittelu
imaginglääketieteelliset kuvantamisenetelmät, esim. magneettikuvaus
immunomodulatorimmunomodulaattori. Immuunijärjestelmän toimintaan vaikuttava lääke tai hoito.
immunosuppressionimmunosuppressio. Tila jossa immuunijärjestelmän toiminta on heikentynyt, joko sairauden tai lääkehoidon (kuten kortisonin) takia.
inflammationinflammaatio eli tulehdusreaktio. Ei pidä sekoittaa mikrobien aiheuttamaan tulehdukseen eli infektioon. Inflammaatio voi olla infektion tai muun syyn aiheuttama.
interleukininterleukiini, ryhmä sytokiineja
internistsisätautilääkäri. Älä sekoita apulaislääkäriin (intern).
interstitial cystitisinterstitielli kystiitti. Virtsarakon kiusallinen krooninen sairaus, joka voi liittyä CFS:äänkin, epäilty autoimmuuniksi, neurologiseksi tai allergiseksi.
IOMInstitute of Medicine, Yhdysvaltain lääketieteen kansallisakatemia, joka julkaisi vuoden 2015 alussa merkittävän raportin CFS:stä
IRISimmune reconstitution inflammatory syndrome. Nimitys haittavaikutuksille, joita voi tulla voimakkaista immunostimulanteista, kun elimistön heikosti toiminut immuunijärjestelmä alkaa jälleen toimia.
IUinternational unit. Monien vitamiinien ja joidenkin lääkkeiden mittayksikkö, jonka suuruus valitettavasti vaihtelee aineesta toiseen. Esimerkiksi D-vitamiinin kohdalla 40 IU = 1 mcg, eli esim. 2 000 IU = 50 mcg.
IV/I.V.intravenous, suonensisäinen
IVIGintravenous immunoglobulin, suonensisäinen immunoglobuliinihoito. Tehokas immunomodulatorinen hoito, jota osa potilaista saa HYKSin infektiopolilla.

J

jabpistos (esim. rokote)
jaundicemaksaperäinen ihon keltaisuus. Yleensä hälyttävä oire joka vain harvoin liittyy CFS:ään.

K

karppausvähähiilihydraattinen ruokavalio
kilpparikilpirauhanen
KNFkliininen neurofysiologia, tiettyihin neurologisiin tutkimuksiin kuten hermoston tutkimuksiin, uneen ja vireystiloihin keskittynyt ala
kuntoutustukimääräaikainen sairaseläke

L

labyrinthitislabyrintiitti, sisäkorvan tulehdus. Aiheuttaa mm. voimakasta huimausta.
laskokts. ESR
LCHFlow-carb high-fat (diet, vähähiilihydraattinen ja runsasrasvainen ruokavalio
LDNlow dose naltrexone, pieniannoksinen naltreksoni. Hoitomenetelmä, jossa käytetään hyvin pieniä määriä opiaattiantagonisti naltreksonia parantamaan immuunijärjestelmän toimintaa ja vähentämään tulehdusta esimerkiksi autoimmuunisairauksissa, AIDSissa ja CFS:ssä.
leaky gut"vuotava suoli". Kiistanalainen konsepti lääkkeiden, mikrobien tai toksiinien aiheuttamasta vauriosta suoliston seinämään, jonka uskotaan voivan johtaa hyvinkin suurten molekyylien pääsyyn verenkiertoon.
LEDlupus erythematosus disseminatus, systeeminen lupus. CFS:ää paljon muistuttava autoimmuunisairaus.
lethargyletargia, väsymyksen ja voimattomuuden tunne
Lightning process hyvin kyseenalainen hoitomuoto CFS:ään, joka väitetysti pystyy parantamaan sairauden yhden tai muutaman tunnin terapian jälkeen.
likvorselkäydinneste
Lioliotyroniini, T3-kilpirauhashormoni
LJ1. LiveJournal, eräs netin päiväkirjapalvelu. 2. levottomat jalat.
LLMDLyme literate medical doctor, borrelioosin tunteva lääkäri
low grade fevermatala-asteinen kuume
lozengepastilli tai imeskeltävä tabletti
LPkts. Lightning process
lumbar punctureselkäydinpunktio, selkäyhdinnesteestä neulalla otettava näyte
lusikatkts. spoon
LymeLyme disease, Lymen borrelioosi. Borrelia burgdoferin tai muun borrelia-suvun spirokeettabakteerin aiheuttama bakteeri-infektio, joka voi tarttua punkin puremasta ja kroonistuessaan muistuttaa CFS:ää.
lymphadenopathylymfadenopatia, imusolmukkeiden turvotus. Yleinen oire CFS:ssä.
lymph nodeimusolmuke (joskus virheellisesti imurauhanen). Imusuonistoon kuuluva, noin pavunkokoinen elin, joita on erityisesti kaulan, nivusten, kainaloiden ja suoliston alueella.

M

macrolidesmakrolidit, ryhmä antibiootteja (mm. klaritromysiini ja atsitromysiini), joita käytetään joskus CFS:nkin hoidossa.
malaiseyleinen sairauden, väsymyksen ja huonovointisuuden tunne
malic acidomenahappo. Käytetään joskus CFS:n ja fibromyalgian hoitoon erityisesti yhdessä magnesiumin kanssa (magnesiummalaatti).
malingeringsairauden teeskentely (tai liioittelu)
MAOImonoamine oxidase inhibitor, monoamiinioksidaasin estäjä. MAO-estäjät hidastavat useiden aivojen välittäjäaineiden hajoamista ja niitä käytetään mm. masennuslääkkeinä.
MARCoNSMultiply Antibiotic Resistant Coagulase Negative Staphylococcus, monille eri antibiooteille vastustuskykyinen koagulaasinegatiivinen stafylokokki. Eräiden vaihtoehtolääkäreiden käyttämä termi nenässä asuvista bakteereista, joilla on heidän mukaansa osuutta joissain pitkäaikaissairauksissa
Marshall protocolMarshallin protokolla. Alunperin sarkoidoosin hoitoon kehitetty, CFS:äänkin käytetty kiistanalainen hoitoprotokolla, jossa yritetään tuhota soluissa väitetysti asuvat nanobakteerit lääkityksellä ja D-vitamiinin välttelyllä.
MCAD/MCASmast cell activation disease/syndrome. Syöttösolujen liiallista aktivoitumista aiheuttava sairaus, jonka oireet ovat usein allergiatyyppisiä. Voi muistuttaa myös CFS:ää tai esiintyä yhdessä sen kanssa.
MCSmultiple chemical sensitivity, monikemikaaliherkkyys. CFS:n kanssa usein yhdessä esiintyvä sairaus, jossa hyvin monenlaiset kemikaalit voivat aiheuttaa oireita.
MCTyleensä MCT-öljy, kookos- tai palmuöljystä sisältäviä keskipitkäketoisia rasvahappoja sisältävä öljy, joka imeytyy eri lailla kuin useimmat muut rasvat. Joidenkin mielestä antaa lisää energiaa.
MDDMDD-terveyspalvelut. Laboratorio, josta saa harvinaisempia testejä (mm. erilaisia hormonimittauksia).
ME/M.E.myalgic encephalomyelitis (myalgic encephalopathy/myalgic encephalitis), myalginen enkefalomyeliitti. 50-luvulta asti käytössä ollut termi tarkoittaa kivuliasta aivojen ja selkäytimen tulehdustilaa ja ME:tä pidetään usein CFS:n toisena nimenä.
meningitismeningiitti, aivokalvontulehdus. Vakava tulehdus, jonka voi aiheuttaa virus, bakteeri tai muu mikrobi. Voi johtaa CFS:ään, mutta kuolema ja aivovauriot ovat bakteerimeningiitissä suurempia riskejä.
MERGECFS-tutkimusta tukeva brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö (nykyään ME Research UK).
methylationmetylaatio. Metyyliryhmät ohjailevat DNA:n toimintaa, ja toisaalta geenivirheet voivat vaikuttaa metylaatioon. CFS:ssä uskotaan olevan usein metylaati-ongelmia, joita hoidetaan lähinnä ravintolisillä.
microbiomemikrobiomi, elimistön mikrobifloora (etenkin suoliston bakterifloora, vaikka siinä on myös muita mikrobeja kuin bakteeeita)
microgliamikroglia, aivojen immuunisoluja, joiden liiallinen aktivoituminen voi olla ongelmana useissa neurologisissa sairauksissa. Mm. LDN ja jotkut lisäravinteet vähentävät mikrogliojen aktivaatiota.f
milk thistlemaarianohdake (Silybum marianum), yrtti jota käytetään erityisesti maksan "puhdistamiseen"
Millions Missingmaailmanlaajuinen, muutaman vuoden kestänyt virtuaalisten ja kaupunkien keskustoihin sijoittuvien CFS-aiheisten protestien sarja. Livetapahtumissa tyypillisesti levitetään satoja kenkäpareja aukiolle kuvastamaan elämästään puuttuvia CFS-potilaita, jotka eivät pääse käyttämään kenkiään.
mito(chondrial disease)mitokondriosairaus, joukko vakavia ja yleensä eteneviä perinnöllisiä sairauksia, joista osa voi oireiltaan muistuttaa CFS:ää
mito cocktailmitokondriosairauksien (ja usein CFS:nkin) hoitoon käytetty energiaa lisäävä ravintoaineyhdistelmä, joka sisältää yleensä suuria määriä Q10:ä, aminohappo karnitiinia, lipoiinihappoa sekä joitakin vitamiineja. Tarkat suhteet vaihtelevat.
MitoQkoentsyymi Q10:ä muistuttava mitokondriolisäravinne, josta jotkut potilaat näyttävät hyötyvän paljon
MMAmethylmalonic acid, metyylimalonihappo. Laboratoriokoe B12-vitamiinin puutoksen mittaamiselle, joka on selvästi luotettavin virtsakokeena, mutta Suomessa on tarjolla ilmeisesti vainverikokeita.
MMPIMinnesota multiphasic personality inventory. Yleisesti käytetty persoonallisuustesti, jolla yritetään mm. etsiä masennusta ja luulosairautta. Muiden vastaavien testien lailla soveltuu huonosti fyysisestä sairaudesta kärsivien analysoimiseen.
monomononucleosis, mononukleoosi eli pusutauti. Epstein-Barr-viruksen aiheuttama rauhaskuume, joka saattaa johtaa CFS:ään.
MPkts. Marshall protocol
MPSmyofascial pain syndrome, myofaskiaalinen kipuoireyhtymä. Krooninen kipuoireyhtymä, joka eroaa fibromyalgiasta mm. siten, että yleisoireita ei yleensä ole ja kipupisteet ovat ulkopuolisenkin havaittavissa.
MRImagnetic resonance imaging, magneettikuvaus. Kuvantamismenetelmä, joka ei aiheuta säteilyaltistusta toisin kuin kerroskuvaus. Käytetään erityisesti aivojen kuvaamiseen. Yleensä ei käytetä varjoainetta.
MSmultiple sclerosis, multippeliskleroosi eli pesäkekovettumatauti eli MS-tauti, neurologinen sairaus joka muistuttaa oireiltaan CFS:ää, mutta on selvästi harvinaisempi.
MSGmonosodium glutamate, natriumglutamaatti. Arominvahventeena käytetty ja joissain ruoka-aineissa luonnostaankin esiintyvä aine, joka voi aiheuttaa yliherkkyysreaktioita joillekin ihmisille.
MSHmelanocyte-stimulating hormones, melanosyyttejä stimuloiva hormonit. Mm. ruskettumiseen ja immuunijärjestelmän toimintaan vaikuttavat, aivolisäkkeen erittämät hormonit, joita joidenkin mukaan on CFS:ssä liikaa ja toisten mielestä liian vähän. Ulkomailla käytetään myös hoitona.
MSLTmultiple sleep latency test, tutkimus jossa testataan useita kertoja päivän aikana, nukahtaako koehenkilö ollessaan makuulla pimennetyssä huoneessa
MSMmethylsulfonylmethane, metyylisulfonyylimetaani. Rikkiyhdiste, jota markkinoidaan luontaistuotteena mm. nivelvaivojen hoitoon
MTHFRmetyleenitetrahydrofolaattireduktaasi. Mutaatiot MTHFR-geenissä ovat yleisiä ja vaikuttavat B12-vitamiinin ja etenkin folaatin metaboliaan. Tällöin esimerkiksi foolihappo voi olla osittain tai kokonaan tehotonta tai jopa haitallista ja tarvitaan metyylifolaattia.
MTXmetotreksaatti. Immunosuppressiivinen solunsalpaaja, jota käytetään joidenkin syöpien ja autoimmuunisairauksien hoidossa. Jotkut ovat käyttäneet sitä myös CFS:ssä.
MUSmedically unexplained symptoms, lääketieteellisesti selittämättömät oireet. Halveksuvasti käytetty nimitys potilaille, joita lääkärit eivät ole vaivautuneet tutkimaan tarpeeksi.
MVPmitral valve prolapse, hiippaläpän takaisinvirtaus. Yleensä suhteellisen vaaraton sydänvika, jonka CFS voi aiheuttaa, mutta joka on muutenkin varsin yleinen.
myalgialihaskipu
myasthenialihasheikkous
mycoplasmamykoplasma, solunsisäisten bakteerien suku, joka on yhdistetty CFS:ään ja joihinkin muihin kroonisiin sairauksiin. Älä sekoita mykobakteereihin.
myoclonusmyoklonus, tahdosta riippumaton lihasnykäys, jota esiintyy monien neurologisten sairauksien oireena.
Myers' cocktailsuonensisäinen ravintolisähoito, joka sisältää magnesiumia, kalsiumia, C-vitamiinia ja useimpia B-vitamiineja
MäsäMS-tauti eli multippeliskleroosi (tai sitä sairastava henkilö)

N

NACN-acetyl-cysteine, asetyylikysteiini. Monin eri tavoin immuunijärjestelmäänkin vaikuttava aminohappo.
NADHnicotinamide adenine dinucleotide, nikotiiniamidi-adeniini-dinukleotidi. Eräs tärkeä vitamiininkaltainen koentsyymi, jota käytetään usein ravintolisänä CFS:n hoidossa.
NAETNambudripad allergy elimination technique. Epäilyttävä vaihtoehtohoito, joka väittää pystyvänsä eliminoimaan vakavatkin allergiat.
narcolepsynarkolepsia. Perinnöllinen neurologinen sairaus, johon liittyy poikkeavaa päiväaikaista väsymystä ja nukahtelua.
narcoticnarkoottinen kipulääke eli euforisoiva analgeetti, opiaatit kuten kodeiini ja morfiini
naturopathnaturopaatti, "luonnonlääkäri"
nepsyneuropsykologia, viitataan tyypillisesti liittyen autismiin ja ADHD:hen, esim. nepsytutkimukset, nepsykirjo jne
neuralgiahermokipu, krooninen ja vaikea kipu, johon perinteisistä kipulääkkeistä ei yleensä ole merkittävää apua
neurasthenianeurastenia, muinainen nimi CFS:ää muistuttavalle sairaudelle, jonka uskottiin olevan hysterian aiheuttama. Diagnoosia annetaan edelleen, vaikka se ei perustu mihinkään todelliseen sairauteen.
neuroneurologist, neurologi. Lääkäri joka hoitaa aivojen ja keskushermoston sairauksia.
neurolepticneurolepti eli antipsykoottinen lääke, lääkkeitä jotka salpaavat dopamiinireseptoreita (osa myös serotoniinireseptoreita). Voidaan käyttää psykoosien hoidon lisäksi mm. unilääkkeinä ja kivun hoidossa.
neuropathyneuropatia, hermovaurio
neurotransmitteraivojen välittäjäaine
NK cellnatural killer cell, luonnollinen tappajasolu, NK-solu. Eräs tärkeitä valkosolutyyppejä, jonka toiminta CFS:ssä on usein heikentynyt.
NMDAN-methyl-D-aspartic acid, N-metyyli-D-aspartaatti. Välittäjäaine joka kiinnittyy tietyntyyppisiin glutamaattireseptoreihin. NMDA-reseptorit on yhdistetty mm. oppimiseen ja kivun kokemiseen ja CFS:ssä ne saattavat toimia ylikierroksilla.
NMHneurally mediated hypotension, kts. orthostatic hypotension
NOnitric oxide, typpioksidi. Elimistön tärkeä välittäjäaine joka vaikuttaa mm. verisuonten laajentumiseen. Liiallinen eritys tuhoaa aivosoluja ja on yhdistetty CFS:ään ja joihinkin muihin neurologisiin sairauksiin. (Ns. "NO/ONOO"-teoria.) Älä sekoita typpioksiduuliin eli ilokaasuun (N2O).
nocturianokturia, yöllinen virtsaamistarve
nootropicnootrooppi, nootropiini eli "älylääke". Joukko lääkkeitä ja ravintolisiä, jotka voivat parantaa muistia, keskittymiskykyä ja älyllistä suorituskykyä.
norepinephrinenoradrenaliini, eräs kehon tärkeä välittäjäaine, joka vaikuttaa mm. mielialaan, vireystilaan ja kivun kokemiseen.
NOS1. not otherwise specified, ei tarkemmin määritelty [sairaus] 2. nitrix oxide synthase
NRInoradrenaline reuptake inhibitor, noradrenaliinin takaisinoton estäjä. Joukko energisoivia masennuslääkkeitä.
NSAIDnon-steroidal anti-inflammatory drug, ei-steroidinen tulehduskipulääke. Tulehduskipulääkkeitä kuten aspiriini ja ibuprofeeni kutsutaan tällä nimellä, koska ne ovat anti-inflammatorisia, mutta eivät steroidihormoneja. Parasetamolia ei yleensä lasketa tähän ryhmään.
nystagmussilmävärve. Neurologinen oire, jossa silmät liikkuvat edestakaisin.

O

OIorthostatic intolerance, ortostaattinen intoleranssi. Pystyasennon sietokyvyn heikentyminen.
omega-3ryhmä välttämättömiä rasvahappoja, joita saa eniten kalasta. Anti-inflammatoristen ja muiden vaikutusten takia käytetty myös CFS:n hoidossa.
OMFOpen Medicine Foundation, eräs tärkeimpiä CFS:ää tutkivia tahoja
omics-omiikka, yhteisnimi tietyille biologian aloille, kuten genomiikka, proteomiikka ja metabolomiikka, jotka ovat myös CFS:n tutkimuksessa nousseet merkittävään asemaan
orthomolecular medicineortomolekulaarinen lääketiede, vaihtoehtolääketieteen haara, joka käyttää hoitona erilaisia ravintolisiä
orthostatic hypotensionortostaattinen hypotensio. Dysautonominen oire, jossa verenpaine laskee potilaan noustessa pysty- tai istuma-asentoon (välittömästi tai viiveellä) aiheuttaen huimausta, heikotusta ja huonovointisuutta.
OTCover the counter, reseptivapaa lääke tai valmiste
otitis mediakorvatulehdus

P

PACEpacing, graded activity and cognitive behaviour therapy -tutkimus. Laajalti uutisoitu ja paljon kritisoitu brittiläinen CFS-tutkimus, jonka väitettiin osoittavan, että GET ja CBT auttavat CFS:ään, vaikka kyseessä oli tiedehuijaus.
paleopaleoliittinen eli kivikausiruokavalio (metsästäjä-keräilijäruokavalio), jossa vältellään mm. prosessoitua ruokaa ja viljoja. Joidenkin mielestä avuksi CFS:ään.
palliative carepalliatiivinen hoito, oireenmukainen hoito. Sairauden oireita lievittävä, ei-parantava hoito.
pallorihon kalpeus
palpitationpalpitaatio, sydämen lisälyönnit
PANSpediatric acute-onset neuropsychiatric syndrome. Lähinnä lapsilla esiintyvä, hyvin äkisti alkava infektioperäinen neurologinen sairaus, joka voi aiheuttaa mm. pakko-oireisen häiriön oireita, muita psykiatrisia oireita ja pakkoliikkeitä. On sekoittunut joskus CFS:ään.
paradoxical reactionparadoksaalinen reaktio (lääkkeisiin). Esimerkiksi unilääke voi joillain ihmisillä aiheuttaa unettomuutta.
parasympathetic nervous systemparasympaattinen hermosto, sympaattisen hermoston "vastavaikuttaja", jonka aktivoitumisella on tyypillisesti rauhoittavia ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia.
parasympathomimeticparasympatomimeetti, aine joka stimuloi parasympaattista hermostoa, käytännössä sama kuin kolinerginen
parenteralparenteraalinen, ruoansulatuskanavan ulkopuolinen lääkkeen antoreitti (esimerkiksi laastari, pistos tai voide)
paresispareesi. Voimakas, halvausta muistuttava lihasheikkous.
paresthesiaparestesia, esimerkiksi neuropatiaan liittyvä tuntohäiriö kuten puutuminen tai pistely
partial agonistosittainen agonisti, aine joka vaikuttaa yhtä aikaa sekä agonistina että antagonistina tietyssä reseptorissa. Usein osittaisilla agonisteilla on vähemmän sivuvaikutuksia kuin muilla samaan reseptoriin vaikuttavilla lääkkeillä.
parvovirus B19virus, joka aiheuttaa parvorokon, pikkulasten yleensä vaarattoman ihottuman. On yhdistetty myös joihinkin CFS-tapauksiin.
patchlääkelaastari
PCOSpolycystic ovary syndrome, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä. Naisilla yleinen endokriininen sairaus, johon voi liittyä mm. hedelmättömyyttä, kuukautishäiriöitä ja iho-oireita.
PCPprimary care practitioner, omalääkäri
PCRpolymerase chain reaction, polymeraasiketjureaktio. DNA:n monistamiseen perustuva laboratoriotutkimus, jonka avulla voidaan esimerkiksi löytää taudinaiheuttajia verestä. Siten PCR on luotettavampi kuin vasta-ainetutkimukset - jotkut mikrobit onnistuvat piileksimään immuunijärjestelmältä ja siten ne eivät myöskään tuota vasta-aineita, jolloin tavanomaiset laboratoriokokeet jäävät negatiivisiksi.
PEA 1. (CFS:n hoidossa yleensä) palmitoylethanolamide, palmitoyylietanoliamidi. Lisäravinne jolla hoidetaan etenkin (neuropaattista) kipua. 2. phenylethylamine, fenyylietyyliamiini. Suklaankin sisältämä aminohappo, joka voi lisätä mielihyvää. Ei juuri käytetä CFS:n hoidossa.
PEMpost-exertional malaise, rasituksen jälkeinen huonovointisuus. Eräs CFS:n tyyppioireista.
PENEpost-exertional neuroimmune exhaustion, rasituksen jälkeinen neuroimmuuni voimattomuus. Tieteellisempi termi PEM:lle.
perfusion(veren) läpäisevyys verenkierrossa, "verenkierron tehokkuus"
PHNpost-herpetic neuralgia, vyöruusun jälkeinen hermokipu
photophobiasilmien arkuus valolle. Ei siis oikea fobia eli pelkotila.
physicianlääkäri
piilomasennuskuvitteellinen psykiatrinen diagnoosi, jolla mitä erilaisimpia fyysisiä oireita yritetään selittää
pituitaryaivolisäke, monien hormonien erityksellä erittäin tärkeä umpirauhanen
PIV-5parainfluenzavirus-5, CFS:ään ja joihinkin muihin neurologisiin sairauksiin alustavasti yhdistetty virus
PLMDperiodic limb movement disorder, levottomat jalat -oireita muistuttava unenaikainen raajojen liikehdintä
PLS1. primary lateral sclerosis, primaarinen lateraaliskleroosi. Amyotrofista lateraaliskleroosia muistuttava, mutta lievempi degeneratiivinen sairaus. 2. post Lyme syndrome, borrelioosin jälkeinen oireyhtymä. Termi joka viittaa siihen, että borrelioosista joskus seuraava pitkäaikainen sairaus olisi jälkitauti, ei krooninen infektio (vrt. krooninen borrelioosi).
PMSpremenstrual syndrome, premenstruaalinen oireyhtymä. Lievistä oireista (kuten turvotus ja ärtyisyys) vakavaan sairauteen ulottuva oireyhtymä, joka liittyy kuukautiskierron tiettyyn vaiheeseen.
pneumoniakeuhkokuume
polysomnographypolysomnografia, unitutkimus jossa mitataan useita eri parametrejä (mm. hengitystiheyttä, raajojen liikkeitä ja EEG:tä) ihmisen nukkuessa.
polyurialiiallinen virtsaneritys/tihentynyt virtsaamistarve
pooping outpuhekielinen englanninkielinen termi sille, että hoito lakkaa toimimasta
post-exertionalrasituksen jälkeinen
post-nasal dripliman valuminen nenän sivuonteloista kurkkuun
potassiumkalium
POTSpostural orthostatic tachycardia syndrome. Dysautonominen, CFS:ssä yleinen oire, jossa pystyasentoon nouseminen aiheuttaa sydämentykytystä ja muita epämiellyttäviä oireita.
PQQpyrrolokinoliinikinoni, uudehko mitokondriolisäravinne, joka voi lievittää myös CFS:n oireita
PPIproton pump inhibitor, protonipumpun estäjät. Ryhmä vatsahapon eritystä voimakkaasti vähentäviä lääkkeitä, mm. omepratsoli ja lansopratsoli.
PPS1. post-polio syndrome, polion jälkeinen oireyhtymä. CFS:ää muistuttava sairaus, joka voi ilmaantua vuosikymmeniä polion sairastamisen jälkeen. 2. pentosaanipolysulfaatti, interstitiellin kystiitin hoitoon käytetty hepariinijohdannainen.
precursorprekursori, esiaste (esim. aine joka muuttuu aivoissa joksikin välittäjäaineeksi)
predprednisoni, joskus CFS:nkin hoidossa käytettävä kortikosteroidi
PRNPro re nata, "ota tarvittaessa" (lääkereseptin annosteluohjeissa)
probioticprobiootti, elimistölle hyödyllinen mikrobi. Termiä käytetään etenkin maitohappobakteereista.
prolotherapyproloterapia, kiistanalainen kivunhoitomuoto, jossa kipeisiin kohtiin ruiskutetaan ärsyttävää ainetta ja siten tarkoituksella aiheutetaan inflammaatiota.
proprioceptionproprioseptio, oman asennon hahmottaminen. CFS:ssä usein häiriintynyt.
psychotropicpsykotrooppinen, mieleen vaikuttava (lääke)
PTHparathormoni, lisäkilpirauhashormoni. Koholla oleva arvo viittaa lisäkilpirauhasen liikatoimintaan, joka voi aiheuttaa CFS:ää muistuttavia oireita.
PTSDpost-traumatic stress disorder, traumaperäinen stressihäiriö. Voimakkaan trauman kuten väkivallan tai raiskauksen kohteeksi joutumisen seurauksena syntyvä ahdistushäiriö, joka voi aiheuttaa monenlaisia oireita.
PVFS/PVSpost-viral fatigue syndrome, virusinfektion jälkeinen väsymysoireyhtymä. Eräs CFS:n vanhoista nimistä.
PUFApoly-unsaturated fatty acid, monityydyttömätön rasvahappo
PVKperusverenkuva
pyrexiakuume
PWCperson with CFS eli CFS:ää sairastava henkilö
PWMEperson with ME eli ME:tä sairastava henkilö

Q

qEEGquantitative encephalography, kvantitatiivinen aivosähkökäyrä. Aivotoiminnan tutkimusmuoto, joka ei ole yleisessä käytössä.
Q feverQ-kuume, Coxiella burnetii -riketsian aiheuttama zoonoosi, joka ei tartu ihmisestä toiseen. Voi kroonistua ja on epäilty yhdeksi CFS:n mahdollisista aiheuttajista. Q-kuumetta ei esiinny Suomessa, mutta useissa Euroopan maissa kyllä.
QT/QTcQT-aika, eräs sydänfilmistä mitattavissa oleva kohta (Q- ja T-aaltojen välinen aika). Yleensä noin 400 millisekuntia, pidentynyt QT-aika lisää rytmihäiriöriskiä, mutta CFS:ään on yhdistetty normaalia lyhempi QT-aika. QTc on QT corrected, jonka laskennassa otetaan mukaan sydämen lyöntitiheys.
quackpuoskari, humpuukilääkäri
Q10koentsyymi Q10 eli ubikinoni, eräs suosituimmista CFS:n hoidossa käytetyistä ravintolisistä

R

RArheumatoid arthritis, nivelreuma. Yleinen autoimmuunisairaus, joka voi niveloireiden lisäksi vaikuttaa moniin muihinkin elimiin.
racemicraseeminen. Monet molekyylit voivat esiintyä kahtena eri stereoisomeeristä ("oikea" ja "vasen"), joilla on sama kemiallinen kaava, mutta eri 3D-rakenne. Raseeminen seos sisältää näitä isomeerejä samassa suhteessa. Niillä voi olla keskenään erilaisia ominaisuuksia, esimerkiksi lääkeaineen toinen stereoisomeeri voi tuoda halutun vaikutuksen ja toinen aiheuttaa vain sivuvaikutuksia.
Raynaud's phenomenonvalkosormisuus eli Raynaudin oire. CFS:ssäkin yleinen ääreisverenkierron häiriö, jossa verisuonet supistuvat esim. kylmässä ja seurauksena sormet muuttuvat ensin valkoisiksi ja sitten sinertäviksi.
RBCred blood cell, punasolu
RCCX moduleteoria, jonka mukaan CFS:n, EDS:n, autismin ja monien muiden sairauksien ja tilojen esiintyminen yhdessä johtuisi tiettyjen geenien periytymisestä yhdessä
RDArecommended daily allowance. Ravintoaineen päivittäinen minimisaantisuositus terveelle ihmiselle.
reboundhoidettavan oireen paheneminen tai uusiutuminen kun lääkitys lopetetaan, koskee erityisesti uni- ja päänsärky/migreenilääkkeitä
reikiyksi "energiaparannuksen" muodoista
relapserelapsi eli sairauden uudelleen ilmaantuminen tai pahenemisvaihe
remissionremissio eli sairauden helpotusvaihe, oireiden täydellinen tai osittainen katoaminen
renalmunuaisiin liittyvä
rescue remedyBachin kukkaterapiaan kuuluva "ihmelääke"
retrovirusjoukko viruksia, joihin myös HIV kuuluu. On epäilty, että tähän mennessä tuntemattomat retrovirukset voivat olla CFS:n takana.
reumatekijärheuma factor, rheumatic factor. Verestä tutkittava autovasta-aine, joka viittaa tiettyihin reumasairauksiin.
Reverse/Mickel therapyBritanniassa kehitetty arveluttava hoitomenetelmä, joka väittää pystyvänsä parantamaan CFS:n erilaisilla terapiaistunnoilla
Rife machineyleisesti humpuukina pidetty laite, joka keksijänsä mukaan parantaa kaikki syövät ja infektiot ohjaamalla niihin tietynlaisia "värähtelyitä"
rheumyrheumatologist, reumatologi eli reumasairauksia hoitava lääkäri. Joskus CFS-potilaat ohjataan reumatologille.
rhinitisriniitti, nuha
rhodiolakts. arctic root
rickettsiariketsia. Bakteereiksi usein laskettavat riketsiat ovat bakteereita pienempiä mutta viruksia suurempia pieneliöitä, jotka elävät solujen sisällä. Muutamaa niistä on epäilty CFS:n aiheuttajiksi. Riketsiainfektioita hoidetaan antibiooteilla.
RLSrestless legs syndrome, levottomat jalat -oireyhtymä
RombergRombergin testi, neurologinen testi, jossa katsotaan pysyykö potilas pystyssä seisoessaan silmät kiinni (olettaen, että tämä onnistuu silmien ollessa auki)
root canaljuurikanava/juurihoito, hampaiden sisällä oleva kanava joka juurihoidossa täytetään
RSDreflex sympathetic dystrophy kts. CRPS
RSIrepetitive stress injury, toistuvien liikkeiden aiheuttama rasitusvamma kuten rannekanavaoireyhtymä
rT3reverse T3, epäaktiivinen muoto aktiivisesta T3-kilpirauhashormonista. Tyroksiinin muuntuminen kehossa T3:n sijaan rT3:ksi voi aiheuttaa kilpirauhasongelmia, jotka eivät näy tavanomaisissa kilpirauhaskokeissa tai korjaannu tyroksiinilla.
Rxprescription, lääkemääräys (joskus reseptilääke)

S

SAD1. seasonal affective disorder, kaamosmasennus. Masennuksen muoto jota esiintyy pimeänä vuodenaikana. Hoidetaan usein kirkasvalolampuilla, mutta D-vitamiinistakin voi olla apua. 2. specific antibody deficiency, immuunipuutos jossa vasta-aineita ei erity normaalisti. Johtaa usein infektiokierteisiin, erityisesti hengitystieinfektioiden.
salinesuolaliuos
salt/CCFS:n ja kroonisen borrelioosin epämääräinen hoitomenetelmä, jossa käytetään suuria annoksia suolaa ja C-vitamiinia bakteereiden poistamiseen elimistöstä.
SAMe/SAM-es-adenosyl methionine, s-adenosyylimetioniini. Hinnakas mutta tutkitusti toimiva ravintolisä, jota käytetään mm. masennuksen ja nivelrikon hoidossa. Suomessa lääkelistalla.
seborrheaseborrea eli seborreeinen dermatiitti eli taliköhnä. Erityisesti päänahassa esiintyvä kutiseva ja karstainen ihottuma, jota esiintyy hyvin usein CFS:ssä.
SEIDsystemic exertion intolerance disease, suom. systeeminen rasitusintoleranssi(tauti). IOM:n ehdottama nimi CFS:lle.
sedentary(fyysisen) aktiviteetin puuttuminen
SEDYSuomen EDS-yhdistys
senkkakts. ESR
sepsisvaikea yleistynyt bakteeri-infektio joka voi johtaa kuolemaan
sequelaesairauden myöhempi seuraus, "jälkitauti"
shinglesvyöruusu. VZV:n eli vesirokkoa aiheuttavan Varicella-Zoster viruksen reaktivaatiosta seuraava kivulias rakkulainen ihottuma, joka voi hoitamattomana aiheuttaa pitkäaikaisia hermokipuja. Älä sekoita ruusuun (erysipelas), joka on bakteeri-infektio
shotpistos/ruiske (voi tarkoittaa myös juomapaukkua)
shrink"kallonkutistaja", psykiatri tai terapeutti
Siberian ginsengSiperian ginseng (Eleutherococcus senticosus), venäjänjuuri. CFS:nkin hoidossa toisinaan käytetty adaptogeeninen yrtti, joka ei ole sukua oikealle ginsengille (Korean ginseng)
SIBOsmall intestinal bacterial overgroth, ohutsuolen bakteerien liikakasvu. Suolistoflooran epätasapainotila, joka on yhdistetty hyvin erilaisiin sairauksiin ärtyneestä paksusuolesta levottomiin jalkoihin.
siccakeratoconjuctivitis sicca, limakalvojen (erityisesti silmien) kuivuus, joka voi johtua Sjögrenin oireyhtymästä, mutta on hyvin yleistä myös CFS:ssä.
sidekudossairaustermi joka voi viitata kahteen täysin erilaiseen sairausryhmään: autoimmuuneihin sidekudossairauksiin kuuluu mm. SLE, synnynnäisistä sidekudossairauksista (jotka eivät ole autoimmuuneja, vaan kollageeni on viallista geneettisistä syuistä) merkittävin on Ehlers-Danlosin syndrooma.
sinusitissinusiitti, nenän sivuonteloiden tulehdus (poskiontelontulehdus)
SLEsystemic lupus erythematosus, kts. LED
sleep apneauniapnea, tila joka aiheuttaa säännöllisiä hengityskatkoksia unen aikana ja voi siten johtaa päiväaikaiseen väsymykseen
SNPsingle nucleotide polymorphism, "snippi", yhden emäsparin pistemutaatio DNA:ssa, joka voi aiheuttaa tai olla aiheuttamatta havaittavia muutoksia
SNSsympathetic nervous system, sympaattinen hermosto. Autonomisen hermoston toinen osa.
SNRIserotonin and noradrenaline reuptake inhibitor, serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjä. Ryhmä masennuslääkkeitä joihin kuuluu mm. duloksetiini ja milnasipraani.
SODsuperoksidismutaasi, elimistön tuottama voimakas antioksidantti, jota käytetään myös lisäravinteena
sodiumnatrium
spasmspasmi, lihaksen voimakas, kouristusmainen supistustila
SPECTsingle photon emission computed tomography. Kuvantamismenetelmä, jolla saa esim. aivoista todella tarkkoja kuvia, jotka anatomisen rakenteen lisäksi havainnollistavat myös funktionaalisen puolen, kuten verenkierron toimintaa.
spinal tapselkäydinpunktio eli lumbaalipunktio. Neulalla otettava näyte selkäydinnesteestä, josta voi diagnosoida joitakin neurologisia sairauksia.
Splendamakeutusaine sukraloosin kauppanimi Yhdysvalloissa
spooneräältä webbisivulta peräisin oleva konsepti, jossa käytettävissä olevaa päivittäistä energiamäärää mitatataan lusikoilla
spoonieedelliseen konseptiin viittaava termi kroonisesti sairaalle
SSDIsocial security disability insurance. Yhdysvaltojen "sairaseläke".
SSRIselective serotonine reuptake inhibitor, selektiivinen serotoniinin takaisinoton estäjä. Ryhmä yleisimmin käytössä olevia masennuslääkkeitä, mm. fluoksetiini ja sitalopraami.
stacklisäravinteiden, erityisesti nootrooppien tai kuntoilijoiden suosimien ravintolisien, yhdistelmä, jolla haetaan usein synergistä vaikutusta
staphstaphylococcus, staphylokokki. Yleinen bakteerisuku.
steroidsteroidi(hormoni). joukko hormoneja, joihin kuuluvat mm. kortikosteroidit ja sukupuolihormonit. Yleensä termiä käytetään anabolisista steroideista (mieshormoneista) ja kortikosteroideista.
St. John's wortmäkikuisma eli kuisma (Hypericum perforatum). Masennuslääkkeenä tunnettu, myös antiviraalinen yrtti.
STMsosiaali- ja terveysministeriö
strainkanta, bakteeri- tai viruslajin variantti. Mikrobien ominaisuudet vaihtelevat suuresti kannasta toiseen, esimerkiksi tietty influenssa A -viruksen kanta voi aiheuttaa hyvin lievän sairauden ja toinen puolestaan nostaa korkean kuumeen.
strepstreptococcus, streptokokki. Yleinen bakteerisuku.
strep throatangiina eli streptokokin aiheuttama nielutulehdus
subcutaneoussubkutaaninen, ihon alle annettava pistos, mm. monet hormonit
sublingualsublinguaalinen, kielen alle asetettava (tabletti). Vaikuttavat aineet imeytyvät suoraan limakalvon läpi ja usein huomattavasti täydellisemmin kuin ruoansulatuskanavasta.
substance Psubstanssi P. Neuropeptidi, joka toimii välittäjäaineena ja liittyy erityisesti kivun ja pahoinvoinnin kokemukseen, ilmeisesti myös painajaisiin ja yöhikoiluun. Fibromyalgiaa sairastavilla substanssi P:tä erittyy normaalia enemmän, mutta CFS:ssä tästä ei ole varmuutta.
suspensionlääkemikstuura
syncopesynkopee eli pyörtyminen
sympathomimeticsympatomimeetti, aine joka vaikuttaa samankaltaisesti kuin adrenaliini ja noradrenaliini

T

tachycardiatakykardia, sydämen lisälyöntisyys eli sydämentykytys. CFS:ssä usein esiintyvä oire.
tautivarmapotilas, joka on varma siitä, että kärsii tietystä sairaudesta
TBtuberculosis, tuberkuloosi eli "keuhkotauti". Nykyään harvinainen mutta edelleen vaikeasti hoidettava bakteeri-infektio, mutta voi aiheuttaa CFS:n kaltaisia oireita.
TCAtricyclic antidepressant, trisyklinen antidepressantti. Ryhmä vanhoja masennuslääkkeitä, joita käytetään myös unilääkkeinä ja kroonisen kivun hoidossa.
TCMtraditional Chinese medicine, perinteinen kiinalainen lääketiede
tender pointfibromyalgiassa esiintyvä kivulias piste, jotka sijaitsevat tietyissä paikoissa eri puolilla vartaloa. Älä sekoita triggerpisteisiin.
TENStranscutaneous electrical nerve stimulator, ihon läpäisevä sähköinen hermoärsytys, jolla hoidetaan erilaisia kipuja
Th1/Th2T-helper cell 1/2, tyypin 1/2 T-auttajasolut, joilla on keskenään hieman erilaiset tehtävät. Kroonisissa sairauksissa immuunijärjestelmä voi siirtyä liikaa jomman kumman puolelle, jolloin puhutaan esimerkiksi CFS:n kohdalla Th2-sairaudesta.
thrushsammas, suun hiivasieni-infektio, joka ilmenee usein paksuna valkoisena peitteenä kielessä
thyroidkilpirauhanen
tickpunkki eli puutiainen
tilt table testortostaattinen koe. Ortostaattista hypotensiota mittaava testi, jossa potilas kohotetaan pystyasentoon.
titertitteri, titrausliuoksen pitoisuus. Käytetään yleensä mittaamaan vasta-aineiden määriä, kun vastaus ei ole "kyllä/ei" vaan numero, jonka suuruudesta voidaan tehdä johtopäätöksiä.
TMGtrimethylglycine, trimetyyliglysiini (tunnetaan myös nimellä betaiini). Käytetään lisäravinteena CFS:ssä erityisesti yhdessä muiden metyyliryhmän luovuttajien kuten foolihapon, B12-vitamiinin ja SAM-e:n kanssa. Suomessa lääkelistalla.
TMJ/TMDtemporomandibular joint (disorder). Temporomandibulaarisen nivelen eli alaleuan nivelen inflammaatio, joka voi aiheuttaa hyvin voimakasta kipua.
TNtrigeminaalinen neuralgia, kolmoishermosärky. Hyvin kivulias kroonisen kasvokivun muoto.
TNF alphatumor necrosis factor alpha, tuumorinekroositekijä alfa. Eräs tunnetuimmista tulehdussytokiineista, joka voi aiheuttaa mm. uupumusta ja yleistä huonovointisuutta.
transdermalihon läpi imeytyvä (esim. lääkegeeli tai -laastari)
tremorvapina
trigeminal nervekasvojen kolmoishermo. Ongelmat hermon kanssa voivat aiheuttaa mm. todella kivuliasta kolmoishermosärkyä (trigeminal neuralgia). Joitain kokeellisia CFS-hoitoja käytetään silmätippoina ja niiden vaikutus voi välittyä suoraan kolmoishermon kautta.
trigger pointtriggerpiste. Myofaskiaaliseen kipuun liittyvä, kipeä ja jäykkä kohta lihaksessa, jonka voi havaita tunnustelemalla ja jota painamalla kipu säteilee ympäristöön. Voidaan hoitaa mm. paikallispuudutteilla. Älä sekoita fibromyalgian kipupisteisiin (tender point)
TrPkts. trigger point
TSHthyroid stimulating hormone, kilpirauhasta "käskyttävä" hormoni. TSH:n mittaus verestä antaa usein osviittaa siitä, onko potilaalla kilpirauhasen vajaatoiminta.
TTkts. CT
tubieenglanninkielinen lempinimi ruokintaletkun (feeding tube) käyttäjille
tumavasta-aineautovasta-aine, joka esiintyy yleensä lupuksessa ja toisinaan joissain muissakin autoimmuunisairauksissa, joskus myös CFS:ssä
tVNStranscutaneous vagus nerve stimulation, vagushermon sähköinen stimulaatio korvalehden kautta
T-wavesT-aallot, sydänkäyrän tietty kohta, jossa esiintyy usein ajoittaista poikkeavuutta CFS:ää sairastavilla
T3triiodothyronine, trijodotyroniini (lääkkeenä liotyroniini). Eräs ihmisen kilpirauhashormoneista.
T4thyroxine, tyroksiini. Kilpirauhashormoni, joka aktivoituu muuttuessaan T3:ksi.

U

ulcerulkus eli mahalaukun tai pohjukaissuolen haava (vatsahaava). Voi viitata myös muunlaisiin haavaumiin iholla tai limakalvoilla.
urticariaurtikaria eli nokkosihottuma. Kutiseva, hyttysenpuremia muistuttava ihottuma, joka voi olla allerginen tai muista syistä johtuva.
UTIurinary tract infection, virtsatietulehdus

V

vagus nervevagushermo, parasympaattisen hermoston tärkein käskyttäjä, joka säätelee monien eri elinten toimintaa
valvesydänläppä
vascularverenkiertoon tai verisuoniin liittyvä (esim. päänsärky, joka johtuu verisuonten supistelusta)
vasculitisverisuonitulehdus (inflammaatio, ei infektio). Monien autoimmuunisairauksien oire. CFS:ää sairastavilla on epäilty olevan aivojen vaskuliittia.
vasoconstrictorvasokonstriktori, verisuonia supistava
vasodilatorvasodilaattori, verisuonia laajentava
vasopressorvasopressori. Käytännössä sama kuin vasokonstriktori.
VDRvitamin D receptor, D-vitamiinireseptori (kalsitriolireseptori). Useimmissa kudoksissa esiintyviä reseptoreita, jotka vaikuttavat mm. immuunijärjestelmän toimintaan.
VEPvisual evoked potentials, herätevasteet. Neurologinen tutkimus, joka mittaa näköradaston herätevasteita. Käytetään mm. MS-taudin diagnostiikassa.
vertigohuimaus, erityisesti kiertohuimaus
VHHvähähiilihydraattinen ruokavalio
VNSvagus nerve stimulation, vagushermon sähköinen stimulaatio
VZVVaricella-Zoster-virus. Vesirokon ja vyöruusun aiheuttaja, joka kuuluu herpesviruksiin.

W

WBCwhite blood cell, veren valkosolu
wheyhera(proteiini)
WPIWhittemore-Peterson Institute, yhdysvaltalainen tutkimuslaitos, joka yhdisti XMRV:n CFS:ään. Saanut sittemmin negatiivista julkisuutta, kun XMRV-yhteyden luotettavuus kyseenalaistettiin, WPI:tä epäiltiin vilpistä ja laitos erotti tutkija Judy Mikovitsin.

X

XANDX-associated neuroimmune disorders. XMRV:hen viittaava nimiehdotus CFS:lle ja joillekin muille sairauksille.
XMRVxenotropic murine leukemia virus-related virus, gammaretrovirus joka yhdistettiin CFS:ään vuonna 2009, mutta havaittu yhteys on sittemmin kumottu.
XRextended release eli viivästetty imeytyminen. Lääkkeiden nimessä tarkoittaa, että valmiste imeytyy elimistöön hitaammin ja siten vaikutus kestää pidempään

Y

YPWCYoung Person With CFS, CFS:ää sairastava nuori
yuppie flu"juppiflunssa", aikaisemmin CFS:stä käytetty halventava ilmaisu, joka perustui kuvitelmaan siitä, että kyseessä oli elintasosairaus, jota ainoastaan hyvätuloisilla oli varaa sairastaa

Z

Z drugsZ-lääkkeet, englanninkielisiltä nimiltään Z-kirjaimella alkavat bentsodiatsepiinijohdannaiset, joita käytetään unilääkkeinä. Tsolpideemi, tsaleploni ja (es)tsopikloni.
zebraseepra, etenkin englanninkielisessä maailmassa suosittu nimi EDS:ää sairastaville. Viittaa Theodore Woodwardin lentävään lauseeseen lääkäreille: kun kuulet kavioiden ääntä, ajattele hevosia, ei seeproja. Joskus kyseessä kuitenkin ovat seeprat. Vanhan käsityksen mukaan EDS oli hyvin harvinainen sairaus.
ZMAsekoitus sinkkimonometioniinia, sinkkiaspartaattia, magnesiumaspartaattia ja B6-vitamiinia, jota käytetään lisäravinteena etenkin kuntoilun tehostamiseen ja unen parantamiseen
Zone dietZone-ruokavalio, suhteellisen vähähiilihydraattinen ruokavalio, jonka väitetään olevan usein avuksi CFS:ssä
Zone therapyvyöhyketerapia. Vaihtoehtohoito, jossa tiettyjä kehon osia (yleensä jalkapohjia) painelemalla yritetään vaikuttaa elimistön toimintaan.

1-9

23andMeverkkopalvelu, jossa voi kartoittaa oman perimänsä sylkitestillä noin 100 dollarin hintaan. Nimi tulee ihmisen kromosomien määrästä.
4MEpistoksena annettava porsaanmaksasta valmistettava viruslääke, tunnettu myös nimillä Nexavir ja Kutapressin
5-HT5-hydroxytryptamine, 5-hydroksitryptamiini. Serotoniinin tieteellinen nimi, jota käytetään esimerkiksi puhuttaessa serotoniinireseptoreista (5HT1A-reseptori, 5-HT2C-reseptori).
5-HTP5-hydroxytryptophan, 5-hydroksitryptofaani. Lääkelistalla oleva aminohappo, joka on serotoniinin prekursori ja voi siten kohottaa mielialaa.