Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Thu Nov 23, 2017 04:37

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 30 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Fri Jul 19, 2013 07:49 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1744
Mitä kilpirauhaslääkitystä nyt käytät? Mitkä ovat viimeiset kilpirauhasarvot? Ethän ole nyt vain liikalääkityksellä?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Fri Sep 13, 2013 10:51 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1744
Minulla on laskettu kilpirauhashormoniannosta tänä vuonna, ja olen ihan rapakunnossa.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Thu Sep 19, 2013 10:19 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5962
Location: Amsterdam, Hollanti
Kaverilla on lukuisia eri sairauksia, mukaan lukien kilpirauhasen vajaatoiminta, PCOS ja luultavasti CFS. Hän ei ole saanut kilpirauhasongelmaansa kunnon hoitoa, vaikka hän on käynyt ihan järkevillä lääkäreillä, koska hän saa kaikesta sivuvaikutuksia. Armourista tuli ihottumaa. Kun hän alun perin aloitti T3:n, hänen silmänsä alkoivat verestää siitä eikä hän uskaltanut silloin jatkaa sitä, koska hän kärsii myös silmänpainetaudista. Nyt ongelma on erilainen. Pienelläkin annoksella hän tuntee olonsa koko ajan "kuin olisi huojuvassa veneessä" ("ei sama asia kuin huimaus"). Onko kellään kokemusta tai tietoa tästä, viittaisikohan se raudanpuutteeseen?

Löysin netissä muitakin, joilla on ollut vastaava ongelma, mutta ei oikein syytä/ratkaisua. Joillekin oli määrätty huimaus/pahoinvointilääkkeitä. En usko, että tämä kaverini sietäisi niitä, koska hänelle tulee melkein kaikista lääkkeistä sivuvaikutuksia, usein hyvin outoja sellaisia.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Wed Sep 25, 2013 04:11 
Offline

Joined: Fri Mar 01, 2013 09:25
Posts: 163
Raudanpuute, b12 vit puute ja lisämunuaistilanteen epätasapainot voivat aiheuttaa, että t3 ei sovi. Nuo kuntoon, niin pitäisi onnistua.

Mullekaan ei Armour sovi koska siinä käytetään valkaisuaineena titaanidioksidia (?). Se saattaa aiheuttaa nikkeliallergisilla oirehdintaa. Thyroid sopii.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Tue Oct 01, 2013 10:01 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 882
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Kyselin jo aijemmin muualla, että jos metyylifenidaattia auttaa niin voiko olla kilpirauhasessa vikaa myös ja lisämunuaisten uupumus?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 10:09 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5962
Location: Amsterdam, Hollanti
Käsittääkseni siitä, että metyylifenidaatti auttaa, ei voi päätellä oikein mitään.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 04:20 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 882
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Siis jos kuvitellaan se tilanne että minulla olis kilpirauhasessa vikaa ja syön metyylifenidaattia se ei siis vääristä arvoja syöntihetkellä normaaliksi?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 04:42 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5962
Location: Amsterdam, Hollanti
En ole ihan varma, mitä nyt haet takaa, mutta metyylifenidaatti ei vaikuta kilpirauhasen vajaatoimintaan käytännössä eikä labrakokeissa, mutta se voi lievittää kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamaa väsymystä/uupumusta (vaikka onhan se aika hölmöä sitä käyttää hoitona).

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 09:27 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 882
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Ajan sitä takaa että metyylifenidaatin syöminen ei sotke noita arvoja jos niitä lähtee tutkimaan?

Vai olisiko fiksua pitää tuosta lääkkeestä taukoa kun otattaa noita kilpirauhaskokeita.

Itse huomasin että vatsa oireet tulivat parissa päivässä takaisin metyylifenidaatista taukoa pitäessäni flussan takia.

Vaikuttaahan kyseinen lääke aineenvaihduntaan ja uskoisin että stimuloi myös hormonirauhasia?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Fri Oct 04, 2013 09:38 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5962
Location: Amsterdam, Hollanti
Aivolisäkeperäisessä kilpirauhasen vajaatoiminnassa, kilpirauhanen ei saa tarpeeksi "käskytystä" ja toimii aliteholla. Sellaisessa tilanteessa ehkä jokin stimulantti voisikin kilpirauhasen vajaatoimintaa lievittää, en tiedä. Aivolisäkeperäinen vajaatoiminta on kuitenkin harvinaista. Yleensä kilpirauhasen vajaatoiminta johtuu siitä, että kilpirauhanen ei yksinkertaisesti toimi, yleensä siksi, että autoimmuunihyökkäys tuhoaa sitä. Silloin ei auta, vaikka sitä käskyttääkin toimimaan - TSH on korkealla, koska kroppa kyllä yrittää, mutta siitä ei ole hyötyä.

Yhdessä tutkimuksessa ADHD-lapsista todettiin: "Methylphenidate treatment had no sustained effects on growth parameters, IGF-I and IGFBP-3 during the follow-up period of this study. However, it caused a mild decrease in total and free T4 which may warrant further monitoring."

Jos edelleen epäilyttää, niin voit tietysti pitää lääkkeessä taukoa. Muista kuitenkin, että luotettavan TSH-tuloksen saamiseksi tärkeintä on mennä kokeisiin mahdollisimman aikaisin aamulla.

Jos metyylifenidaatti auttaa vatsaoireisiin, silloin voisi kyse olla ehkä tästä (lainaus kirjastani):

"Eräs tutkijaryhmä uskoo, että monet etenkin naisilla yleisistä kroonisista sairauksista johtuvat sympatomimeettisten amiinien (käytännössä adrenaliinin ja noradrenaliinin) puutteesta. Näihin sairauksiin he uskovat lukeutuvan ainakin osassa tapauksia mm. fibromyalgia, interstitielli kystiitti, lantion alueen krooninen kipu, vatsavaivat (mukaan lukien gastropareesi ja ruokatorven tulehdus), päänsäryt, nivelkipu, rannekanavaoireyhtymä ja selittämätön turvotus/painonnousu. Hoitona he ovat käyttäneet deksamfetamiinia." Metyylifenidaattihan on sympatomimeetti myös.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Sat Oct 05, 2013 10:54 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 882
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Kiitos kattavasta vastauksesta Maija!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Mon Jan 13, 2014 10:45 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 882
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Tässä lisäilen kokemuksia metyylistä ja vatsavaivoista, kivuista.

Tässä on pari kilpirauhasarvoa jotka suostuttiin ottamaan;
Tyrosiini vapaa 12,58 ja Tyreotropiini 1,69

Onko näissä jotain vikaa?

Pidin silloin metyyylifenidaatista taukoa kun kilpirauhaskokeet tehtiin.
Jos en syö metyylifenidaattia alkaa ripuloinnit, närästys, vatsakivut, kauhea väsymys, selkäkivut, kuiva iho, palelu, hengenahdistus, pahoinvointi...

Tuli mieleen että olisiko kyseessä rt3-ongelma? Nostaako metyylifenidaatti rt3 arvoja aivoissa niinkuin Prozac?
Osaako joku auttaa mille lääkärille kannattaisi hakeutua?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Tue Feb 25, 2014 09:30 
Offline

Joined: Tue Feb 25, 2014 09:18
Posts: 1
Terve!
Osaisikohan täällä joku auttaa noiden kilpirauhasarvojen kanssa, kun lääkärit eivät tunnu tähän oikein mitään kantaa ottavan.. elikkäs olen 30v mies joka on pitkään kärsinyt pahasta väsymyksestä.. viimeisen puolentoista vuoden aikana on tullut kokeiltua viittä eri masislääkettä, jotka vain pahensivat asiaa.. epäily on että olisi kroonista väsymystä kun ei oikein mitään löydy.. mutta niitä arvoja:
T4v 14.88
Tsh 2.09
T3 v 5.55
Testo 8.7


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Thu May 22, 2014 03:27 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1744
Väsy, arvosi eivät kovin selvästi osoita kilpirauhasen vajaatoimintaa. Testosteronista en osaa sanoa mitään.

Minä olen pudonnut todella syvälle vajaatoimintaan. En olisi uskonut, luulin, että eihän tässä mitään, on mieluummin liikatoimintaa. Nyt kesän korvalla alkoi kamala limapöhö joka paikassa. Nivelet ja lihakset ovat jäykät nesteen vuoksi. Jalat ovat pökkelöt ja väsyneet ja jalkaterän kaaret laskeutuvat. Nyt ei ole ollut nivelkipuja niin paljon kuin oli tuossa keväällä. Hiuksia lähtee taas, kun viime vuonna lääkityksen pudotuksen aikaan lähti puoli vuotta hiuksia. Tukka on muutenkin huonossa kunnossa, harmaantuu ja on eloton.

Olen kiukkuinen, kun keskittyminen on olematonta, jos on toinen kotona. Kaikki aloitettu suurempitöinen jää aina kesken häiriöiden vuoksi.

Arvot:
12.9.13 (Lääkitys 2 tbl Thyroidia)
TSH 0,031 (viite 0,4-4,5)
T4V 11,8 (9-21)
T3V 5,6 (3,5-6,5)

21.3.14 (vähän alle 2 tbl)
TSH 0,071 (0,3-4,2)
T4V 12,1 (12-22)
T3V 4,4 (3,1-6,8)

9.5.14 (2 tbl Thyroidia)
T4V 11,3 (12-22)
T3V 5,1 (3,1-6,8)

Ennen kilpirauhaslääkitystyä v. 2006 T4V oli suunnilleen 12-13, T3V n. 5,1-5,3, eli tilanteeni siihen verraten on huono. Eri asia on sitten se, että menisikö hormoni nyt paremmin soluihin.

En ole kiinnittänyt huomiota T4V:n pienuuteen, koska tiedetään että eläinperäisellä lääkityksellä, jossa on suht. runsaasti T3:a, T4V jää yleensä matalaksi ja T3 on nimenomaan se aktiivisempi hormoni.

Elämäni kunnossa olin v. 2010, kun annos oli 3 tablettia ja T3V huiteli vaikka missä. Siitä on vain pudotettu annosta endokrinologin kehotuksesta.

Myxödeemasta on mm. seuraavassa:
https://healthunlocked.com/thyroiduk/po ... thyroidism.
Tuo tilanne tullee niin salakavalasti...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kilpirauhanen vai Cfs
PostPosted: Thu May 22, 2014 08:56 
Offline

Joined: Thu May 15, 2014 07:55
Posts: 42
Location: Turku
Voi Pulla lääkäriäkö tässä hoidetaan vai sinua? Oliko joku perusteltu syy pudottaa annosta, siis jokin muu kuin labrojen kyttääminen? Sanot sille endolle että labrat on numeroita ja sinä olet ihminen, ---kele.

Minulla on pitkäaikainen ja hankalasti hoidettava kilpirauhasen vajaatoiminta, en ole vielä koskaan ollut millään lääkkeellä tai annoksella "elämäni kunnossa", mut sen kun koen niin siihen ei yksikään endo puutu! :twisted:

Ei nuo T3-arvot nyt tuolla annoksella päätä huimaa, todellakaan. Ihan perusteltua on nostaa, ellei siis ole jotain muuta syytä olla nostamatta. Ja se vointi on tärkein mittari, kuten tiedät.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 30 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group