Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Tue Aug 21, 2018 01:04

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Voisko tää olla CFS?
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 11:04 
Offline

Joined: Sun Feb 08, 2015 10:01
Posts: 4
Moikka!

Pitkä tarina tästä tulee, mutta toivottavasti joku jaksaa lukea ja kommentoida..

Olen kolmekymppinen nainen ja sairastanut jonkinlaista paniikki-/ahdistuneisuushäiriötä nuoresta asti, ja välillä syönyt siihen lääkkeitä ja välillä ollut ilman. Viime kesän lopulla ahdistus meni kuitenkin niin pahaksi, että jäin töistä sairauslomalle. Kokeilin useita eri lääkkeitä siihen, ennen kuin ahdistus saatiin joten kuten kuriin. Jossain vaiheessa syyskuun lopulla alkoi lämpöily (max 37,8 astetta, normaali lämpöni ollut aiemmin lähellä 36 astetta), ja oletin tietysti että tuo johtuisi ahistuksesta tai vasta aloitetusta SSRI-lääkkeestä. Kävin varmistamassa päivystyksessä ja kaikki perus verikokeet olivat ok.

Lämpöily oli kuitenkin jatkunut yli kuukauden, SSRI:t kokeilujen jälkeen vaihdettu Lyricaan ja ahdistuskin paremmin jo kurissa. Marssin siis taas lääkäriin, yksityiselle tällä kertaa, ja ravasin siellä muutaman kuukauden ajan monia monia kertoja tuon lämpöilyn takia. Verenkuvissa eikä keuhko- ja poskionteloröntgeneissä näkynyt mitään, mutta viimein lääkäri suostui ottamaan myös virusnäytteet.

Minulta löytyi kohonneita arvoja seuraavasti:

Parainfluenssa
1. näyte: 64 (viitearvo alle 8 )
2. näyte 32 (lääkärin lausunto: Ei viitteitä tuoreesta parainfluenssainfektiosta)

Keuhkoklamydia
1. näyte IgG 64 (viitearvo alle 32), IgM 40
2. näyte IgG 64, IgM <16 (lääkärin lausunto: Vakaa IgG-taso sopii menneisyydessä sairastettuun C.pneumoniae-infektioon. Aiempi IgM löydös mitä ilmeisemmin epäspesifi, kun IgG nousua ei nähdä)

Marraskuun aikana söin kaksi antibioottikuuria. Ennen virusnäytteiden ottoa Doxitin 150mg 10pv, ja sen jälkeen kun ensimmäinen keuhkoklamydia tulos valmistui Azithromycin 250mg 3pv. Näillä ei lämpöily kuitenkaan lähtenyt.

Sain lähetteen sisätautilääkärille joulukuussa, joka suunnilleen nauroi minut pihalle, että "eihän sulla ole edes kuumetta, kuumetta on silloin kuin on yli 38 astetta, eikun vaan salille ja lenkille". Sieltä taisin lähteä itkien pois..

Tammikuussa kävin taas lääkärissä kun lämpöily jatkui edelleen (päivittäin nousee n. 37,5 asteeseen, teenpä sitten jotain fyysistä tai makaan sängyssä). Sain lähetteen kurkku- ja nenätautilääkärille, sekä labraan borreliatestiin, jota itse pyysin.

Kurkku- ja nenätautilääkäri määräsi minut poskionteloiden kartiokeilakuvaukseen. (Kuulemma jo lokakuussa otetuissa rtg-kuvissa oli näkynyt poskiontelon kystat/polyypit). Kuvauksen jälkeen lääkäri suositteli FESS-leikkausta, jossa avarretaan poskionteloihin meneviä aukkoja. Tämä tehtiin minulle noin kolme viikkoa sitten. Lämpöilyyn tästä ei ole ollut apua.

Borrelia-testi:
1. näyte IgG <10, IgM 50 (viitearvo <18)
2. näytteen tuloksia en ole saanut kirjallisena vielä itselleni, mutta kuulemma ovat samat kuin ensimmäisessa testissä, eli ei IgG nousua. IgM tulos siis epäspesifi tai vanha "arpi"..

Enpä kyllä olettanutkaan että olisin keskellä talvea täällä Suomessa saanut punkin puremaa.. :roll:

Lämpöily jatkuu edelleen samanlaisena. Heti aamusta lämpöä on yleensä tasan 37 astetta, siitä nousee muutamassa tunnissa 37,5 asteeseen ja illalla saattaa vähän laskea. Tätä samaa on jatkunut nyt noin viiden kuukauden ajan ja tuntuu että alkaa voimat olla poissa niin fyysisesti kuin henkisestikin. Särkylääkkeet eivät auta laskemaan lämpöä, eivätkä juurikaan paranna oloa. Lisäksi minulla on usein sydämen tykytyksiä ja nopeutunut syke, mutta en ole kuitenkaan varma johtuvatko tuosta lämpöilystä, ahdistuksesta vai mistä.. Ekg otettiin jossain vaiheessa, mutta se oli normaali. Myös hiv ja muut sukupuolitaudit on testattu.

Olen aika paljon googlaillut jatkuvaa lämpöilyä ja alkanut epäillä tuota CFS:ää. Muita krooniseen väsymysoireyhtymään liittyviä oireita ei tule kyllä mieleen kuin tuo lämpöily, väsymys ja tykyttely, mutta en keksi enää muutakaan syytä miksi lämpöily jatkuu ja jatkuu. Lievää masennusta on ehkä tähän tilanteeseen liittyen, ikinä aiemmin ei ole sitäkään ollut.

Tällä viikolla sain onneksi lähetteen sairaalaan infektiopolille ja tosiaankin toivon, että jotain apua löytyisi. Niin ja kolmen viikon Doximed 100mg -kuuri menossa, tänään 7. päivä mutta olo ei vaan ole yhtään parempi.

Kuulostaako tämä teidän mielestä siltä, että voisi olla CFS, vai tuleeko jollekin mieleen joku muu mistä voisi johtua? Tai jotain vinkkejä millä voisi tuon lämpöilyn saada loppumaan? Ihmettelen myös sitä, mistä nuo epäspesifit vasta-ainearvot voivat johtua? Olen yrittänyt kysyä lääkäriltäni, mutta vähän ympäripyöreitä vastauksia tulee..

Kiva jos joku viitsisi vastata :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Voisko tää olla CFS?
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 11:22 
Offline

Joined: Tue Dec 18, 2012 10:29
Posts: 157
Onko homealtistus poissuljettu? Löytyykö kuumetta minkään reseptilääkkeesi haittavaikutus-listasta? Onko sinulla kaikki labratulokset itselläsi? Onko S-ANCA verikoe tehty? Toivottavasti olet syönyt probioottia noiden antibioottikuurien kanssa tai suolisto on aika huonossa kunnossa.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Voisko tää olla CFS?
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 11:37 
Offline

Joined: Sun Feb 08, 2015 10:01
Posts: 4
Kiitos pikaisesta vastauksesta :)

Homealtistusta ei mielestäni voi olla.. Minulta otettiin myös allergiatestit loppuvuodesta, joissa testattiin jotaikin yleisimpiä homeita, ja ne olivat ok.

Lyricaa syön kyllä vielä tällä hetkellä 150mg päivässä, siellä on melko harvinaisena haittavaikutuksissa mainittu kuume. Mutta kun tämä lämpöily alkoi jo ennen kuin aloitin koko lääkettä, en tiedä voisiko johtua siitä..

Ei valitettavsti ole ihan kaikkia labratestejä itselläni, osa on sähköpostissa, osa paperilla ja loput lääkärin tietokoneella :D Pitäisi varmaankin käydä pyytämässä ne kaikki itselleni. S-ANCAa ei ole tehty (piti ihan tarkistaa mikä se on :D ), mutta aion kysyä siitä kunhan pääsen infektiolääkärille. Ja maitohappobakteereita olen ottanut aina tunnollisesti antibioottikurin ajan. :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Voisko tää olla CFS?
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 05:32 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
CFS on minusta hyvin mahdollinen, tai sitten esim. borrelioosi. Antibioottikuurisi ovat olleet hyvin lyhyitä. Krooniset infektiot voivat vaatia jopa kuukausien mittaisia kuureja. Ne eivät vielä osoita, ettei syy voisi olla bakteeripuolella.

"Ahdistushäiriön" syy voi olla myös fyysinen, kuten autonomisen hermoston toimintahäiriö tai lisämunuaisen vajaatoiminta.

Onko sinulla tai kellään perheessäsi yliliikkuvat nivelet? Katso jokin ohje tämän testaamisesta (hypermobility criteria tms), koska voi olla yliliikkuva pitämättä itseään erityisen notkeana. Yliliikkuvuus on hyvin vahva riskitekijä CFS:ään, jossain määrin myös autoimmuunisairauksiin (myös jotkut autoimmuunisairaudet voivat aiheuttaa kroonista kuumetta) ja borrelioosin kroonistumiseen, ja se yhdistyy voimakkaasti myös ahdistukseen, todennäköisesti autonomisen hermoston kautta.

Ajoittaiset sydänoireet eivät usein näy normaalissa EKG:ssä vaan tarvitaan Holter, eli 24 tunnin EKG-mittaus.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Voisko tää olla CFS?
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 07:12 
Offline

Joined: Sun Feb 08, 2015 10:01
Posts: 4
Kiitos vastauksesta Maija!

Lääkärini oli viimeksikin aika innoton määräämään minulle edes tuota kolmen viikon antibioottikuuria, kun mitään selvää syytä ei vielä lämpöilylle ole löytynyt. Borrelioosi testataan kolmannen kerran uudelleen ensi viikolla, ja liuta muita kokeita myös..

Tein juuri tuon testin yliliikkuvista nivelistä, eikä mielestäni minulla sellaisia ole.. Eikä muutenkaan mitään kipuja oikeastaan missään päin kroppaa. Perheenjäseniltä pitää vielä kysellä, mutta tietääkseni ei ole suvussa.

Yksi juttu unohtui aiemmin mainita. Myös yhdellä parhaista ystävistäni on ollut samanlaista lämpöilyä myös kohta kolmen kuukauden ajan, ja myös hänellä normaalit verikokeet ok, mutta ihmeellisiä epäspesifejä tuloksia mm. keuhkoklamydia vasta-aineissa, muttei kuitenkaan diagnosoitu sitä. Jotenkin kuitenkin tuntuuu mahdottomalta, että meillä olisi eri "tauti", tai että molemmille olisi vaikka yhtäkkiä tullut tuo CFS..

Kiitos paljon vinkeistä, ja hienoa että on tällaiset nettisivut, joilta löytyy varmaankin kaikki mahdollinen tieto! Täytyy yrittää ottaa mahdollisimman paljon selvää asioista, ennen kuin pääsen sinne infektiolääkärille. Osaa sitten ehkä kysellä itsekin oikeita asioita..


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Voisko tää olla CFS?
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 08:05 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
CFS on jossain määrin tarttuva tauti, ja tietysti kaikki CFS:ää muistuttavat krooniset infektiot myös (vaikka borrelioosin ei katsota voivan tarttua ihmisestä toiseen). Useimmilla ei ole perheessä muita CFS-potilaita, mutta sellaisiakin tapauksia kuitenkin tällä foorumilla (ja muiden nettituttujeni joukossa) on useita. Tyypillisin tapaus on äiti ja yksi tai useampi lapsi, kuten hyvä kanadalainen kaverini, jonka äiti ja veli ovat molemmat myös sairaita. Suomen Kuvalehden CFS-jutussa on kaksi lasta, jotka ovat toistensa kaverit ja molemmilla on CFS. http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa ... 80b606-500

Tietysti myös mikä vain sairaus voi sattumaltakin olla kahdella toisensa tuntemalla ihmisellä. CFS:ää sairastaa arviolta 0,5 % ihmisistä, joten ei se aivan poikkeuksellista ole.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Voisko tää olla CFS?
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 08:43 
Offline

Joined: Sun Feb 08, 2015 10:01
Posts: 4
Minulle oli ihan uutta, että CFS voi tarttua. Kuten aika moni muukin asia koko sairaudesta. Ja tuo Suomen Kuvalehden artikkeli oli pelottavaa luettavaa, että miten huonoksi tauti voi oikeasti vetää.. :cry:

Täytyy toivoa, että alkaisi nämä antibiootit nyt tehoamaan, olipa lämpöilyn aiheuttaja sitten mikä oli.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group