Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Sun Nov 19, 2017 09:59

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 70 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Author Message
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Fri Apr 10, 2015 11:39 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5954
Location: Amsterdam, Hollanti
Alle 50 tai jopa alle 70 ferritiini voi aiheuttaa oireita kuten uupumusta. En tiedä voiko se suoraan vaikuttaa sokeritasapainoon, en ole kuullut, mutta kyllä se ainakin epäsuorasti voi. Alhainen verensokeri kun voi häiritä kilpirauhashormonien toimintaa ja jos ne toimivat huonosti (=vajaatoiminta, olivat veriarvot mitä vain), verensokeri jää alhaiseksi.

Rautabisglysinaatti on useimmille parhaiten siedetty rautamuoto. Sitä oli ennen Suomesta aika vaikea löytää, mutta nykyään on jokin Rauta Plus tms (jossa on myös superruokia), jota saa kai aika hyvin eikä ole tolkuttoman hintainen. Solgarin rautabisglysinaattia voi saada suurimmista luontaistuotekaupoista ja sekin on, vaikka Solgar on kallis merkki yleensä, aika siedettävän hintaista. Jotkuthan ottavat nestemäisiä rautavalmisteita, joihin en itse ole niin perehtynyt, mutta ne tulevat ainakin tosi kalliiksi kun pullo hupenee niin nopeasti. (Ja joissain on foolihappoa, jota en suosittele.)

Joskus alhainen ferritiini voi johtua myös sinkin puutoksesta, joka lievänä on suhteellisen yleistä. Sinkissä kannattaa suosia aminohappokelaatteja tai glukonaattia ja ottaa se reilusti eri aikaan raudan kanssa, jos haluaa tätä kokeilla. Ei myöskään kromin kanssa samaan aikaan, ne häiritsevät toistensa imeytymistä. (Joo, otan itsekin kaikkia, välillä menee hankalaksi!) Sinkki on periaatteessa jossain määrin edullinen myös sokeriaineenvaihdunnan kannalta.)

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Sat Apr 11, 2015 03:17 
Offline

Joined: Fri Apr 03, 2015 03:10
Posts: 757
Eikös rautaan parasta ole syödä maksalaatikkoa tai veriplättyjä, puolukkahillon kera? Namnam ja varmasti tulee tarpeeksi rautaa ja imeytyy hyvin. :D


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Sat Apr 11, 2015 07:25 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1744
Minä käytän joskus Maltoferia viikon n. 25 tippaa päivässä. Ferritiini oli tammik. 2013 53 ja maalisk. 2015 38. Pitäisikö se saada ylemmäksi?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Sun Apr 12, 2015 04:09 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5954
Location: Amsterdam, Hollanti
mmjan: Maksa- ja veripitoiset ruoat sisältävät toki paljon rautaa, maksalaatikko ei tosin mitenkään erityisen paljon, koska siinä on aika vähän maksaa ja paljon riisiä yms täytettä. Kaikki eivät niitä kuitenkaan halua syödä, eettisisistä, maullisista tai terveydellisistä syistä. Jos raudanpuutos on jo syntynyt, usein käytetään 50-100 mg päiväannoksiakin rautaa, päivittäin tai lähes päivittäin. Vaikka maksa maistuisikin, ei sitä käytännössä voi syödä niin paljoa, että saisi tuollaisia määriä rautaa ja siinä iskisi jo A-vitamiinimyrkytyskin. Eräs perusterve tuttu on saanut hyvin ahkerasta maksalaatikon popsimisesta lievän A-vitamiinimyrkytyksen, vaikka tosiaan siinä on tosiaan paljon muutakin kuin maksaa.

pulla: 38 nyt ei ole hirveän huono ferritiini, mutta voisi tosiaan olla parempikin, Polo esim., samoin kuin belgialainen lääkärini, kannattaa sitä yli 70 arvoa. Sinun kohdallasi sotkee vielä se, että (kuten varmaan tiedät) tulehdus voi nostaa arvoja, vaikka rautaa ei olisikaan tarpeeksi. Eli sinulla voi olla "oikea" ferritiini 38, mutta voi se olla vähemmänkin.

Raudanpuutoksestahan täällä on jo oma ketju, olikohan se alueella Lisäravinteet. Vaikka tosiaan alhainen ferritiini ei kaikissa tapauksissa välttämättä johdu raudan puutoksesta ravinnossa (tai huonosta imeytymisestä), vaan kyse voi olla myös sinkin puutoksesta.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Fri Apr 17, 2015 11:07 
Offline

Joined: Wed Oct 01, 2014 10:58
Posts: 13
Poistettu


Last edited by niiskuneiti on Fri Jul 03, 2015 11:24, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Fri Apr 17, 2015 11:23 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5954
Location: Amsterdam, Hollanti
Niiskuneiti: Minulle jäi nyt hieman epäselväksi, että mitä tuo kasvain siis aiheutti tai aiheuttaa sinulle? Onko se poistettu? Oliko tästä jotain apua?

Jos kortisoli on hiukan koholla, veikkaisin kyseen olevan siitä, että kehosi yksinkertaisesti tarvitsee enemmän kortisolia sairauksiesi takia ja siten sitä myös erittyy reilummin. Tarvehan voi vaihdella paljonkin.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Fri Apr 17, 2015 11:38 
Offline

Joined: Wed Oct 01, 2014 10:58
Posts: 13
Poistettu


Last edited by niiskuneiti on Fri Jul 03, 2015 11:25, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Sun Apr 19, 2015 08:03 
Offline

Joined: Thu Mar 12, 2015 09:18
Posts: 36
Tännehän on tullut juttua, kun en hetkeen ole käynyt. Olen taas ollut flunssassa kohta viikon verran. Vastustuskyky on mulla näköjään aivan onneton, kun lapsen flunssa tarttui samantien minuun, vaikka hetki sitten parannuin edellisestä, ja tämä toipuminen on todella hidasta.

Tuo Maijan mainitsema "Rauta plus" on varmaankin tämä, googlella löytyi ja nimeltään siis Super+ Rauta: https://www.hyvinvoinnin.fi/super-rauta
Täytynee laittaa tilaukseen. Vähän vaan taloudellinen tilanne haittaa näitä lisäravinnehankintoja... :(
Sinkkiä söinkin viime vuoden puolella muutaman kuukauden kuurin. Tosin se oli sinkkipikolinaattia.

Raskausaikoina minäkin jouduin käyttämään tuota pullan mainitsemaa Maltoferia, kun silloin myös hemoglobiini tippui, eivätkä tablettimuotoiset rautavalmisteet sopineet. En muista tuliko Maltoferista jotain sivuvaikutuksia, mutta kallista se oli ja saatavuus välillä huonoa.

mmjan: Maksalaatikot ja verilätyt mulla jää kyllä syömättä :)

Niiskuneidille: kiitos kun kerroit tarinaasi. Raskasta tämä on lääkäriltä toiselle ravata ja yrittää löytää ensin joku, joka ottaisi vakavasti ja sitten vielä syy jota voisi hoitaa. Voimia sinulle!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Sun Apr 19, 2015 12:04 
Offline

Joined: Wed Oct 01, 2014 10:58
Posts: 13
Lila, periksi älä anna, toivottavasti sinulla on läheisiä auttamassa tuossa sodassa sekä tukemassa.
Itse joutuu olemaan sitkeä ja periksiantamaton sekä vaativa, näin se vain menee.
Aika rumbaa oli minullakin vajaa kolme vuotta ja etenkin henkisesti raskasta kun kukaan ei tahtonut uskoa, etenkään kunnallisella puolella.

Toivottavasti selviää ja saisit hoitoa sairauteesi.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Sun Apr 19, 2015 12:38 
Offline

Joined: Thu Mar 12, 2015 09:18
Posts: 36
Kiitos kauniista sanoistasi, niiskuneiti <3

On mulla onneksi lähipiirissä ihmisiä tukena ja apuna ja ovatkin olleet aivan korvaamattomia.

Tosin paljon siinä ohella on saanut sieltäkin kuulla, että ootko sinä nyt varmasti syönyt tarpeeksi ja mene lenkille niin piristyt, sulla on vain niin huono kunto, että sun pitää aloittaa säännöllinen liikunta jne. jne. Hyväähän he tarkoittavat ja haluavat auttaa, mutta joskus se vain ärsyttää ja suututtaa, kun itse tietää, ettei se ihan niin yksinkertaista ole.

Joskus sitä miettii, että kun voisi edes viideksi minuutiksi siirtää tämän oman olon kokeiltavaksi jollekin toiselle, niin edes joku ymmärtäisi mitä tämä on... Että en kuvittele. Että tämä on ihan oikeasti todellista. Että en ihan oikeasti jaksa.

Ja sitten on niitä, jotka uskovat lääkäreitä enemmän kuin minua ja ovat sitä mieltä, että oireiluni on psyykkistä, kehottavat hakeutumaan psykiatrille ja hankkimaan mielialalääkkeet. Huokaus...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Tue Apr 21, 2015 08:59 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1476
Location: Tuusula
Minä en saanut rautavarastoja korjaantumaan lääkkeillä, se onnistui maksamakkaralla, jota on onneksi monella maulla.

Lisäys: oilen tilannut nettikaupasta amaranttia sen kalsiumin ja rautapitoisuuden vuoksi. Aion käyttää sitä sämpylöissä. Maija on jossain yhteydessä kertonut amarantista.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Thu Apr 30, 2015 08:22 
Offline

Joined: Thu Mar 12, 2015 09:18
Posts: 36
No joo, Pöntysellä käyty ja voin minäkin erittäin lämpimästi suositella, jos joku hänen vastaanotolleen menoa harkitsee. Ensimmäinen lääkäri, joka otti tosissaan. Mitään varmaa diagnoosia en vielä saanut, ensin tutkitaan tarkemmin.

Osaakos joku täällä kommentoida näitä tuoreimpia kilppariarvoja jollain lailla?
S-TSH 2.61 (viite 0.40-4.00)
S-T4V 14.01 (9-19)
S-T3V 5.8 (3.2-6.5)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Thu Apr 30, 2015 09:26 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5954
Location: Amsterdam, Hollanti
Jatta: En tiedä miten hyvin rauta ja kalsium imeytyvät amarantista, kun siinä on aika paljon oksaalihappoa. En osaa sanoa, auttaako liottaminen vähentämään oksaalihapon määrää. No, fytaatteja amarantissa ei taida olla paljoa, kun se ei ole kai varsinainen vilja. Mutta yleisesti viljoista ei saa kovin hyvin rautaa, ainakaan liottamattomana.

lila: TSH:si viittaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, vaikka nuo toiset arvot eivät niin alhaisia olekaan. Hyvä että nyt tutkitaan.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Mon Jun 08, 2015 03:24 
Offline

Joined: Thu Mar 12, 2015 09:18
Posts: 36
Jos välillä päivittäisi tännekin kuulumisia...

Verikokeita on otettu putkitolkulla, mutta mitään varmaa ei edelleenkään ole selvillä. Ihan hirveän turhauttava tilanne. Rahaa on palanut yksityiselle puolelle jo satoja euroja, ja jos haluan jatkaa tutkimuksia, niin pitäisi olla vielä satoja euroja lisää. Ei vaan ole...

Julkisen puolen tutkimukset päättyivät, kun MRI ja ENMG tehtiin, normaalituloksin. "Se on vaan jotain uupumusta johon keho reagoi ja blaablaablaa" sanoi neurologi. En edes jaksanut alkaa enää väittää vastaan, vaan lopetin puhelun.

Pöntynen taas sanoi suoraan, että en ole tässä kunnossa työkykyinen, mutta koska mitään diagnoosia ei ole, en tule saamaan sairaslomaa. Ja että ainahan voin hankkia julkiselta puolelta masennusdiagnoosin, sillä kyllä pääsee eteenpäin... Vaihtoehdot ovat vähissä. Työkkärirumbaan en mitenkään jaksaisi lähteä, mutta eipä tässä paljon muutakaan voi. Oon siis ollut kotihoidontuella, mutta se on pian päättymässä. Toimeentulo ahdistaa päivä päivältä enemmän, mikä nyt ei ainakaan helpota tätä oloa, päinvastoin.

Pöntynen on epäillyt jotakin piilevää infektiota, mutta en itse oikein jaksaisi uskoa niihin, koska herkkä CRP oli mulla alle 0.2, en kuumeile, eikä mulla ole kurkkukipua, ei päänsärkyä eikä turvotusta imusolmukkeissa. Eikä mulla ollut mitään edeltävää infektiota ennen oireiluni alkua.

Lääkärin mukaan kilpirauhasarvoni (nuo tuossa ylempänä) eivät niinkään viittaa vajaatoimintaan, vaan jodin puutteeseen, koska T3V on hyvä. (Käytän vain vähän suolaa ja sekin vähä on osaksi joditonta vuorisuolaa, joten ei ihmekään...) Suolisto on huonossa jamassa, todennäköisesti imeytymishäiriöitä ja kaikenlaista, sekä hormonitoiminnassa häikkää kautta linjan, mutta vieläkään ei ole mitään ajatusta, miten tätä kaikkea hoidettaisiin. Lääkärin mukaan lisämunuaisten vajauskin on vain seurausta jostain, eikä varsinainen syy olooni. Jos sitä alettaisiin hoitaa kortisonilla hoitamatta muuta, se voisi vain huonontaa tilannetta. Joitakin lisäravinnesuosituksia sain tuon jodin lisäksi: Solgarin rauta, folaatti ja B12. Hankkimatta toistaiseksi, hyvä jos niihinkään enää riittää rahat.

Jos (ja kun) tutkimuksiin ei ole enää varaa, vaihtoehdoiksi jäävät summassa kokeiltavat pitkät antibiootti- tai hiivakuurit, mutta niitäkään en haluaisi, kun kroppa ei lääkkeitä kestä muutenkaan. Tai sitten kokeiluun kokonaan viljaton & maidoton ruokavalio. Mutta mitä ihmettä sitten enää voi edes syödä? Oon tässä jonkun aikaa koettanut olla ilman gluteeniviljoja, mutta huomaan voinnissani kaiken muun lisäksi myös silkan energiavajeen, kun en ole millään sitä pois jäänyttä viljaa korvannut... gluteeniton leipä on niin kamalan kallista, enkä itse jaksa leipoa.

En tiedä, on vaan aika epätoivoinen olo.

Tässä vielä joitakin labroja...
folaatti 478 (viite 208-972)
ferritiini 34.7 (5-200)
B12 385 (140-540)
D-25 98 (yli 50)
D-1,25 122 (60-208)
helikobakteeri, kilpirauhasvasta-aineet ja keliakiavasta-aineet negaa kaikki.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotain muuta?
PostPosted: Mon Jun 08, 2015 05:23 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 881
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Ei kyllä kannata mitään hiivakuureja otella jos ei löydy testillä suolistosta hiivan liikakasvua.

Virukset voidaan testata erikseen, mutta niitä taitaa monelta löytyä.

Suolistoon auttaa sokeriton, viljaton ja maidoton. Jos dysbioosi niin se näkyy kokeista ja voidaan määrätä antibioottia.

Voisitko panostaa siihen ruokavalioon ja mennä FLT Ravintovalmentajalle. Noita valmentajia taitaa nykyään olla aika monella paikkakunnalla. Hän tietää mitä tarvitset syödä ja neuvoo paperille ihan päivittäis syötävät asiat.
Minulla auttoi se oloon ja en olisi ilman neuvoja osannut tehdä ruokavalio muutosta.

Antibiooteille on luonnollisiakin vaihtoehtoja.

No nyt ei kyllä tuo Pöntynen kuullosta enää hyvältä vaihtoehdolta, vaikka täällä ollaan sitä hehkutettu. Kiitos tiedosta.
Siis tuo, että ainahan voi hakea julkiselta masennusdiagnoosin on kakkaa se ei vaan enää toimi niin. Nykyään ei julkiselta saa sairauslomaa vaikka olisi monta diagnoosia.


Last edited by Sielulintu on Mon Jun 08, 2015 05:55, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 70 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group