Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Thu Jul 19, 2018 02:22

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: CFS vai jotakin muuta?
PostPosted: Wed Apr 01, 2015 09:21 
Offline

Joined: Wed Apr 01, 2015 08:57
Posts: 2
Uutena kirjoittelen tänne palstalle ja kaipaan mielipiteitänne.
Olen kärsinyt rankasta väsymyksestä noin kuuden vuoden ajan. Olen 33-vuotias kolmen lapsen äiti. Oireita löytyy mm. seuraavanlaisia: loppumaton väsymys, uupumus, voimattomuus, masentuneisuus, innottomuus, näköhäiriöt, lihasten jäykkyys, päänsäryt, käsien puutumista ja tunnottomuutta, kuivat limakalvot, hiusten katkeilu/irtoaminen, hermostuneisuus, ahdistus-/paniikkikohtaukset, itkuisuus, tummat silmänaluset, mielialanvaihtelut ja varmasti joukko oireita, joita en osaa tähän nyt yhdistää. Uusimpana oireena on nyt muutaman kuukauden kestänyt unohtelu ja tämä sai minut jälleen hakeutumaan lääkäriin. Unohdan sanoja ja laseiden muodostaminen on vaikeaa. Samoin välillä on mahdotonta ymmärtää, mitä joku on juuri sanonut minulle. Kestää kauan prosessoida sanoja päässä. Lisäksi unohdan konkreettisia asioita, esim. jätin vauvan kaukalossaan istumaan eteiseen kun olin lähdössä kotoa, keitin pannullisen kahvia pöydälle, koska unohdin laittaa kahvipannun paikalleen, käyn suihkussa ja unohdan pestä hiukset, varaan netistä lääkäriaikaa ja syötä itsepäisesti tyttönimeäni eikä varaus mene läpi.

Yksityinen sisätautilääkäri otatti verikokeet ja arvot olivat hänen mukaansa loistavia. Mitä olette mieltä mm. seuraavista:

TSH 0,68
T4V 13,5
Kortisoli 244 (tasan klo 8 aamulla)

Ei kuulemma tarvetta jatkotutkimuksille. Lääkäri suositteli terapiaa ja masennuslääkkeitä, mahdollisesti pään magneettikuvausta unohtelun vuoksi. Oli sitä mieltä, että ei keksi enempää kokeita otettavaksi ja että saattaa olla kyse CFS:tä.

Varaisitteko näillä tiedoilla ajan vielä endokrinologille vai onko turhaa... Elämä tuntuu valvan hukkaan, kun tehot on ehkä 20% normaalista. Masennuksen olen sairastanut ja tiedän, ettei tämä ole sitä.


Last edited by Mei* on Wed Apr 01, 2015 09:34, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotakin muuta?
PostPosted: Wed Apr 01, 2015 09:31 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Kortisoliarvosi on mielestäni varsin matala, vaikka se viitteissä onkin. Oireiden perusteella olisin veikannut ennemmin kilpirauhasen vajaatoimintaa, mutta jotkut oireet kyllä viittaavat myös mahdolliseen lisämunuaisen vajaatoimintaan. Tavanomaiseen kilpirauhasen vajaatoimintaanhan nuo arvot eivät sovi, mutta esim. aivolisäkeperäisestä vajaatoiminnasta voisi olla kyse, siinä TSH on matala. Harmi, että T3:a tai muita kilpirauhasarvoja ei mitattu.

Lisämunuaisen vajaatoimintaa voi "kotitestata" pienellä murulla Kyypakkausta (esim. 1/6 tablettia) mistä on Hoidot-alueella useita ketjuja. Kyypakkauksen sisältämä hydrokortisoni on samaa ainetta kuin tuo kokeessa mitattu kortisoli.

Paljonko ruumiinlämpösi ja sykkeesi ovat ja ovatko ne muuttuneet aiemmista arvoistasi? Paleleeko sinua? Onko ihosi väri muuttunut tai onko ihossasi jotain muuten erilaista? Pahentaako stressi selvästi oireita? Onko sinulle tullut uusia gynekologisia vaivoja, esim. kuukautishäiriöitä tai haluttomutta?

Minusta endokrinologi olisi aiheellinen, mutta kaikki - useimmat - endokrinologit eivät ole hyviä. Jotkut hoitavat viitearvoja, toiset ihmisiä. Riippuen siitä missä asut, CFS-verkossakin on listattu hyviä lääkäreitä: http://cfs.gehennom.org/?hoitopaikat

Toki monia muitakin mahdollisia diagnooseja on, mutta ihmettelisin jos endokrinologian puolelta ei löytyisi mitään vikaa.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: CFS vai jotakin muuta?
PostPosted: Wed Apr 01, 2015 10:00 
Offline

Joined: Wed Apr 01, 2015 08:57
Posts: 2
Kiitos nopeasta vastauksesta.
Leposykkeeni on noin 65 ja ruumiinlämpö 36,6 eli käsittääkseni melko normaalit. Gynegologisia vaivoja ei ole ja kuukautiset ovat varsin säännölliset. Myöskään ihossa en ole huomannut mitään tavallisesta poikkeavaa. Stressi pahentaa oireita ainakin siinä määrin, että nukun entistä enemmän. Aamuisin jaksan heräämisen jälkeen olla pari tuntia suht pirteä ja sitten on pakko päästä nukkumaan. Olisi mahtavaa, jos näille oireille löytyisi jokin selitys ja jotain olisi tehtävissä. Alan siis etsiä aikaa hyvälle endokrinologille ja kyypakkausta ajattelin myös kokeilla.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group