Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Mon May 20, 2019 12:38

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 53 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Tue Oct 27, 2015 10:58 
Offline

Joined: Sat Sep 19, 2015 02:39
Posts: 22
Yritän nyt täältä, jos joku keksisi oireilleni syyn. Tarina on pitkä.

Ihan alkuun taustaksi sen verran, että perussairautena astma ja migreeni. Tarinan kanssa ehkä pitää lähteä liikkeelle muutaman vuoden takaa. Sain allergisen lapsen, jonka vuoksi olin muutaman ruoka-aineen imetysdieetillä 2 ½ vuotta. Tänä aikana tuli myös valvottua paljon lapsen vatsavaivojen takia. Tästä syystä olin väsynyt ja ajoittain alakuloinen, minkä ajattelin kuuluvan ikään kuin "taudin" kuvaan. Imetysdieetin lopetin toukokuussa 2014, jonka jälkeen (ja ennen sitäkin) yöunet paranivat selkeästi. Väsymys kuitenkin jäi. Imetysdieetillä laihduin nopeaan tahtiin ehkä 20 kg, mutta ihme kyllä paino alkoi nousta jo imetysdieetin aikana ja nyt on kaikki tullut takaisin korkojen kera (BMI 26 tällä hetkellä eli suht normissa mennään kuitenkin).

Myös väsymys on tullut korkojen kera. Ehkä väsymys on väärä sana kuvaamaan, jossain käytettiin "aivosumua" ja se mielestäni kuvaakin ehkä paremmin. En sinänsä ole väsynyt väsynyt eli kaipaa nukkumaan, monesti iltaisin uni ei edes helposti tulekaan. Enemmänkin aivot on narikassa. Ajatus ei kulje tai karkaa kesken lauseen. Välillä sanat ei löydy. Muisti pätkii. Kiukuttaa. Pinna on kireellä. Kun tähän vielä liittyy palelua ja painon nousua, ajattelin keksineeni ratkaisun; kilpirauhasen vajaatoiminta. Mutta ei. Kilpirauhasarvot on nyt katsottu useamman kerran ja ne on normaalit (17.7.14 TSH 2.8, T4V 11.8, 12.9.14 TSH 2.24, T4V 14, 12.8.15 TSH 2.1, T4V 13.5).

Kävin syksyllä 2014 työterveyshuollossa valittamassa väsymystä. Otettiin kattavasti labroja (maksa-arvot, munuaisarvot, kilpirauhasarvot, B-vitamiini (355 (140-540)), kalkkiarvot, rauta-arvot, sokerit jne. Kaikki ok, paitsi hemoglobiini (114 (117-155)) ja rauta-arvot matalahkot (fP-Trfesat 14 (17-52). Diagnoosina "kyllä muakin tolla dieetillä väsyttäisi (dieettihän oli ollut pois jo puoli vuotta) syö rautaa". Söin rautaa ilman mainittavaa vastetta olossa.

Joulukuussa 2014 sairastin kova kuumeisen alkavan keuhkokuumeen ja sain antibioottikuurin siihen + talvella 2015 yhden antibioottikuurin pissatulehdukseen. Keväällä kävin kohdunpoistossa endometrioosin takia (endometrioosidiagnoosi 5/2014).

Varsinaisesti homma on räjähtänyt käsiin keväästä 2015. Juuri ennen kohdunpoistoa sairastin kurkunpääntulehduksen, johon sain antibioottikuurin. Kurkunpääntulehduksia sairastan tasaisen taulukon mukaan vähintään kerran vuodessa ja tauti aina vaatiin antibiootit parantuakseen (=ääni tulee takaisin). Toukokuussa alkoi poskiontelontulehduskierre, joka vaati katketakseen useamman antibioottikuurin ja punktion. Kesä meni ok sairastelujen suhteen, mitä nyt väsymys vaivasi. Heinäkuussa alkoi yskä, jota valitin elokuussa samalla, kun kävin uusimassa astmalääkkeet. Samalla valitin väsymystä. Lääkäri kehotti nostamaan astmalääkitystä. Otettiin taas kattavasti labroja (CRP, PVK+trom, Kalium, Natrium, Senkka, sokerit, pissakoe, maksa-arvot, kilpirauhasarvot, munaisarvot). Kaikki jälleen ok, paitsi kalkki (S-Ca ion 1.13 (1.16-1.3)) hieman matala. Tämä kontrolloitiin myöhemmin ja oli edelleen matala (1.15). Samalla reissulla otettiin fP-Parathormoni (6.0 (1-7.5)) ja D-vitamiini (68, kun tavoitearvo olisi yli 80). Kävin löydösten jälkeen sisätautilääkärillä, joka määräsi lisää d-vitamiinia 10 ug => 50 ug/vrk. Sittemmin arvo on työterveyden kautta kontrolloitu ollen 84.

Elo-syyskuussa iski uusi poskiontelokierre, joka taas vaati useamman antibioottikuurin ja punktion laantuakseen. Syyskuun puolivälissä kävin työterveyshuollossa valittamassa väsymystä, poskiontelokierrettä ja heinäkuussa alkanutta yskää. Taas otettiin labroja, jälleen laidasta laitaan ja hyvin kattavasti. Ainoa mikä tällä kertaa oli positiivinen ja ensimmäistä kertaa ylipäätään otettu oli IgE 336 (0-110), josta PujoE 0.56 (<0.35) ja PölyEr 0.52 (<0.35). Poskiontelokuvassa näkyi märkää, joka punktoitiin, sain vaihteeksi antibioottikuurin + montelukastia tupla-annoksen käyttöön + lähetteen FESS operaatioon. Myös keuhkoissa oli tulehdusmuutosta, vaikka tulehdusarvot olivat matalat.

Tämän jälkeen kävin infektiolääkärillä, jos hänellä olisi ollut joku ratkaisu ongelmaan. Hän ihmetteli syömieni antibioottien määrää (8 vai 9 kuuria joulukuu 2014-syyskuu 2015), otatti immunoglubuliiniarvot, jotka olivat ok ja kehotti odottamaan FESS operaatiota, jos se vaikka parantaisi tilanteen.

Yskä jatkui, väsymys jatkui, poskiontelot eivät sentään enää vaivanneet. Reilu viikko sitten hermostuin yskimiseen sen verran, että marssin keuhkolääkärin pakeille. Hänen mielestään syyskussa otetussa kuvassa näkyi keuhkokuume, johon ei tietenkään poskiontelontulehduksiin määrätyt antibiootit (Kefexinx2 ja Ditrim Duplo) auttaneet. Nyt sitten määrättiin Tavanic. Astmalääkkeitä lisättiin, lisäksi kortisonit ja yskänlääke. Tauti näyttikin helpottavan kunnes puolessa välissä antibioottikuuria yskä alkoi taas. Viime viikonloppuna, muutama päivä antibioottien loppumisen jälkeen alkoi ottaa hengittäminen koville. Ei varsinaisesti ahdistanut, mutta varsinkin pienenkin liikkeen jälkeen pulssi hakkasi tuhatta ja tuntui, että keuhkot eivät hapeta niin paljon, että happea riittäisi aivoille asti. Jälleen lääkäriin. Tulehdusarvot ok, sydänfilmi ok (ajatuksella sydänlihastulehdus) ja antibioottikuuri, jos vaikka olisi mykoplasma. En hakenut kuuria vaan odottelen toivottavasti loppuviikosta tulevia labroja. Eilen kävin vielä uudelleen lääkärillä, kun rintapuristuksen lisäksi alkoi keuhkoihin vielä pistää. Sydänfilmi jälleen ok, CRP norm., B-Leuk 8.4 (yläraja 8.2), muutenkaan ei mitään erityistä labroissa. Keuhkokuva ok. Sain lähetteen keuhkopolille.

Olen nyt siis käynyt useampaan kertaan yleislääkärillä, keuhkolääkärillä, infektiolääkärillä, sisätautilääkärillä, korvalääkärillä ja työterveyslääkärillä. Tuntuu, että jokainen hoitaa omaa pientä osaamisaluettaan, mutta kukaan ei varsinaisesti ota kantaa kokonaisuuteen. En oikeasti enää tiedä, mistä lähteä apua etsimään. Välillä mietityttää, että jos mulla vaan viiraa päässä, kun labrat kuitenkin näyttää koko ajan ok. Olisin kiitollinen, jos joku osaisi vinkata hyvän kokonaisuuden huomioivan lääkärin pääkaupunkiseudulta. Ja jotta pakka olisi tarpeeksi sekaisin, voisin lisätä vielä, että lasten koulusta on löytynyt hometta, josta he sisäilma-asiantuntijan mukaan voivat tuoda epäpuhtauksia myös kotiin asti. Meillä on työn alla homemittaukset myös kotona, jotta myös se haara saadaan katkaistua.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Tue Oct 27, 2015 11:18 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Kilpirauhasarvosi eivät ole OK vaan sinulla on niiden mukaan kilpirauhasen vajaatoiminta. Myös rauta-arvot ovat hyvin alhaiset siihen nähden, että ferritiinin olisi hyvä olla yli 50 tai jopa 70. Missä muodossa olet käyttänyt rautaa? Bisglysinaatti on yleensä paras muoto. Rautaa voi käyttää myös IV:nä. Nostiko rauta sinulla siis ferritiiniä?

Tarkoittaako "immunoglobuliiniarvot" IgG:n kokonaismäärää vai IgG-alaluokkia? Alaluokista voi olla puutoksia vaikka kokonaismäärä olisi OK. Kävitkö yksityisellä infektiolääkärillä vai HYKSin infektiopolilla? Jos yksityisellä, pitäisi saada lähete HYKSin puolelle.

Suosittelen lämpimästi oreganoöljyä. Itse immuunipuutoksisena olen saanut hoidettua sillä kirjaimellisesti useita kymmeniä infektioita tarvitsematta kertaakaan reseptiantibiootteja. Sitä voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi. Hengitystieinfektioihin tarvitsen lisäksi jotain biofilmejä (eli "limapesäkkeitä") hajottavaa, jotta oreganoöljy pääsee bakteereihin asti, esim. hunaja tai berberiini.

Onko sinulla tai kellään perheessäsi yliliikkuvat nivelet?

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Tue Oct 27, 2015 11:48 
Offline

Joined: Sat Sep 19, 2015 02:39
Posts: 22
Maija wrote:
Kilpirauhasarvosi eivät ole OK vaan sinulla on niiden mukaan kilpirauhasen vajaatoiminta. Myös rauta-arvot ovat hyvin alhaiset siihen nähden, että ferritiinin olisi hyvä olla yli 50 tai jopa 70. Missä muodossa olet käyttänyt rautaa? Bisglysinaatti on yleensä paras muoto. Rautaa voi käyttää myös IV:nä. Nostiko rauta sinulla siis ferritiiniä?


Syyskuussa 2015 otetut rauta-arvot: Hb 128 (117-155), (eilen Hb 123), P-Ferrit 21 (5-100), P-TfR 3.0 (1.9-4.4), fP-Trfesat 29 (17-52), fP-Fe 18.6 (9-34), fP-Transf 2.47 (1.75-3.13). Käytin ihan vaan Obsidania, mutta sitäkin tosiaan vain viime syksynä. En sinänsä huomannut mitään eroa voinnissa. Mulla on joskus aikoinaan todettu hyytymistekijä (muistaakseni) VII vajaus, joka saattaa vaikuttaa rauta-arvoihin. Mikä sitten olisi hyvä rauta (kauppanimi)? Jotenkin ajattelin, että kun TSH on kuitenkin selkeästi alle 2.5, arvot ovat ok.

Maija wrote:
Tarkoittaako "immunoglobuliiniarvot" IgG:n kokonaismäärää vai IgG-alaluokkia? Alaluokista voi olla puutoksia vaikka kokonaismäärä olisi OK. Kävitkö yksityisellä infektiolääkärillä vai HYKSin infektiopolilla? Jos yksityisellä, pitäisi saada lähete HYKSin puolelle.
Yksityisellä. Otettiin sekä kokonaismäärä, että alaluokat. Oli puhetta, että jos poskiontelo-operaatiosta huolimatta poskiontelovaivat jatkuvat, hän laitta lähetteen HYKSiin. Nyt jäin vähän sille kannalle, että jos eilinen lääkäri laittaa lähetteen keuhkopolille, niin ikään kuin saisin jalan oven väliin, valittaisin kaikki vaivat keuhkopolilla ja ehkä myös lähetteen sitä kautta sisä-/infektiopolille. Itse asiassa korvalääkäri laittoi jo infektiopolille lähetteen, joka palautui bumerangina sieltä takaisin saattella "immunoglobuliinit + HIV voidaan tutkia avopuolellakin". Sinänsä toi HIV on mun mielestä aika huvittava, että sitä ensimmäisenä ollaan tarjoamassa kysymättä sen enempää, että onko se edes miten todennäköinen vaihtoehto.

Maija wrote:
Suosittelen lämpimästi oreganoöljyä. Itse immuunipuutoksisena olen saanut hoidettua sillä kirjaimellisesti useita kymmeniä infektioita tarvitsematta kertaakaan reseptiantibiootteja. Sitä voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi. Hengitystieinfektioihin tarvitsen lisäksi jotain biofilmejä (eli "limapesäkkeitä") hajottavaa, jotta oreganoöljy pääsee bakteereihin asti, esim. hunaja tai berberiini.


Tämä olikin ihan uusi juttu. Kiitos. Nyt täytyykin sitten vähän googletella, että mistä tuota lähtisi etsimään...

Maija wrote:
Onko sinulla tai kellään perheessäsi yliliikkuvat nivelet?


Taitaa olla. Muistelisin, että joskus ainakin itselläni on lääkäri maininnut polvien yliojennuksesta.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Tue Oct 27, 2015 12:12 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Rautabisglysinaattia sisältävät mm. Solgarin Gentle Iron (hyvinvarustetuista luontaistuotekaupoista, netistä tai kauppa voi tilata) tai tuote jonka tarkkaa nimeä en muista, mutta luokkaa Rauta Super Plus. Voi olla muitakin. Alhainen ferritiinihän vaikuttaa myös kilpirauhasen toimintaan. En valitettavasti osaa noita muita rauta-arvoja kommentoida.

Ei ihme tuo yliliikkuvuus, sopii niin hyvin kuvaan. Siihen liittyy usein sekä immuunipuutoksia että hyytymistekijäpuutoksia (syy tälle yhteydelle on kai hieman epäselvä). Yliliikkuvat nivelet lisäävät voimakkaasti mm. CFS:n sekä myös joidenkin autoimmuunisairauksien riskiä ja borrelioosin ja homesairauksien kroonistumisriskiä. Outoa kuitenkin, ettei alaluokissa ollut häikkää.

Outoa myös, että tuo lähetteesi palautui infektiopolilta. Ennen sinne pääsi suht helposti. Ehkä pääsee paremmin jos nyt osoittaa, että merkkejä immuunipuutoksesta + IgG-alaluokat normaalit. Esim. komplementtipuolta pitäisi tutkia, mutta siihen en ole perehtynyt.

Oreganoöljyä saa useimmista luontaistuotekaupoista nimellä Candimin. Laimennetaan aina öljyyn (toisin kuin pakkauksessa lukee!), ei veteen. Öljy kun ei liukene veteen.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Tue Oct 27, 2015 03:43 
Offline

Joined: Wed Dec 13, 2006 07:13
Posts: 294
Miten käytännössä käytät tuota oreganoöljyä? Ostin kokeeksi sitä, mutta käyttämättä on jäänyt, kun se on niin järkyn vahvaa. Olen kerran ottanut sitä purkin ohjeen mukaisesti veden kanssa, mutta "pienen määrän" sijaan minun oli laimennettava se 2 tippaa kokonaisella lasillisella vettä, että sain sen alas. Totesin, että tuskin ihan pian olen niin sairas, että sitä jatkaisin. Pari kertaa olen yrittänyt piilotella sitä puuroon tai ruokaan, mutta siinä menee sitten se hyvä puuro tai ruoka pilalle. Ja se oregano maistuu silti suussa vielä tuntikausia jälkeenpäin... :x


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Tue Oct 27, 2015 04:57 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Kuten sanoin, se on öljyä. Sitä ei voi laimentaa vedellä, ainoastaan öljyllä. Pari tippaa puolessa lusikallisessa ruokaöljyä menee ihan hyvin. Olen sitä käyttänyt reilusti yli vuosikymmenen jo.

Oreganoöljyä myydään myös kapseleina, en tiedä löytääkö Suomesta.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Wed Oct 28, 2015 10:06 
Offline

Joined: Thu Mar 12, 2015 09:18
Posts: 36
Maija wrote:
Oreganoöljyä myydään myös kapseleina, en tiedä löytääkö Suomesta.

Ainakin Biomedillä on Iocidin Plus -kapseleita, joissa on oreganoöljyä, greippiöljyä ja oliivinlehtiuutetta. Saa netistä tai luontaistuotekaupoista.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Thu Oct 29, 2015 10:12 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 1061
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Iherbistä NOW Oregano oil.
Oma vatsa ei kestä mutta jollakin voi kestää.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Thu Oct 29, 2015 04:33 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 1061
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Siis kumpi vaikuttaa? Johtuuko kilpirauhasen vajaatoiminta alhaisesta ferritiinistä vai tekeekö se kilpparin toimimattomuus sen raudan puutteen?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Thu Oct 29, 2015 05:31 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Minä en totta puhuen ole ihan varma, miten nuo menevät käytännössä. Esim. B12-puutoksen ja kilpirauhasen vajaatoiminnan yhteydestä ei ole selvää, kumpi tulee ensin. Käsittääkseni tässä voi mennä vähän kumminkin päin. Joka tapauksessa alhainen ferritiini voi heikentää kilpirauhashormonien toimintaa, mutta en ole ihan varma näkyykö se veriarvoissa vai meneekö se niin, että vointi on huonompi kuin veriarvojen mukaan pitäisi.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Thu Oct 29, 2015 10:27 
Offline

Joined: Sat Sep 19, 2015 02:39
Posts: 22
S-MypnAbG 80 (<45), S-MypnAbM negatiivinen. Yskä kuitenkin jatkuu. Lääkärin soittoa odotellessa...

Mutta keuhkopolilta soittivat, että sinne olisi aika parin viikon päästä.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Wed Nov 18, 2015 04:38 
Offline

Joined: Sat Sep 19, 2015 02:39
Posts: 22
Keuhkopolilla käyty. Jotenkin tyhjä olo. Lääkäri oli sinänsä ihan ok ja ihan asiantunteva - keuhkojen puolesta, mutta kun jotenkin tuntuu, että esim. jatkuva yskä on seuraus, mutta kun joku keksisi varsinaisen syyn. Nyt on kuitenkin ohjemassa keuhkojen tietokonetomografiatutkimus ja bronkoskopia, josko ne taas veisivät askeleen eteenpäin. Epätoivo vaan alkaa nostaa päätään.

Tässä välissä ehdin ottaa influenssarokotteen - ja sairastua. Jo samana päivänä nousi lämpö. Rokotusta seuraavana päivänä kuume nousi jo yli 39 asteen ja joka paikkaa kolotti. Yöllä jalat kramppasivat niin, että oli pakko nousta kävelemään. Hauislihaksiin sattui kuin olisi hauiskääntöjä enemmänkin tehnyt. Ja selkä oli tulessa. Lääkäri epäili, että josko oisin saanut tytöltä streptokokin. Viljely osoittautui negatiiviseksi, mutta koska oireet olivat niin kovat, kuume jatkui kolmatta päivää, kurkku punoitti, vaikka kurkku olikin suunnilleen ainoa paikka johon ei sattunut, suostuin jälleen antibioottikuuriin. Eli nyt on kymmenen antibioottikuuria 11 kuukauden sisään tullut täyteen. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Mutta kolotus ja kuume katosivat, tosin nyt on sitten polvea alkanut kolottaa, vähän turvottaa ja eilen jalka yritti vähän väliä pettää, en oikein tiedä tuntuiko vihlasu polvessa vai takareidessä.

Nyt sitten jälleen arvon, jaksanko vielä yhdelle lääkärille varata ajan. Josko hän jaksaisi kuunnella koko tarinan... Ehkä näkisi asian kokonaisuutena. Kenties keksisi ratkaisun tai edes yrittäisi. Tai sitten mä vaan taas raahaudun uuteen lääkäriin, kerron tarinani, josta puolet menee ohi lääkärin korvien. Ehkä mieleen jää yhteensä 13 poskiontelopunktiota puolessa vuodessa ja ratkaisu on FESS (johon olen jonossa) ja ehkä vähän voivottelua "onpa huonoa tuuria, että 10 antibioottikuuria"... Mutta kun mun väsymys/uupumus/aivosumu oli jo ennen tätä infektiokierrettä!!, tosin tällä hetkellä se on alkuperäinen potenssiin kymmenen.

Niin joo ja näkyyhän nää infektiot jo immunuglobuliineissakin. Marginaalisesti tosin; P-IgG 6.7 (6.8-15) ja S-IgG1 4.01 (4.9-11.4)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Wed Nov 18, 2015 07:42 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1780
On sinulla todella infektiokierre!

Mintä minä ymmärän hypotyreoosin ja B12-vitamiinin yhteydestä, niin tiedän, että kilpirauhasvajaatoiminta aiheuttaa atrofisen gastriitin, eli mahalaukun limakalvo voi huonosti ja osin surkastuu. Limakalvosolukosta ei erity sisäistä tekijää, joka normaalisti auttaa ohutsuolessa B12-vitamiinin imeytymistä. Jotkut vajaatoimintapotilaat saavat B12-vitamiinia silloin tällöin pistoksina. Tiedän ainakin jonkun, joka ei tarvitse enää niitä pistoksia, kun on saanut kilpirauhaslääkityksen kohdalleen. Mahalaukun seinämän haponerityskin vähenee vajaatoiminnassa, ja sen vuoksi joidenkin muidenkin aineiden imeytyminen vähenee.

Mycoplasman vasta-aineista: Minulle on sanottu, että merkittävä IgG-arvo on vasta n. 200. Mittauksia pitäisi tehdä kahdesti parin viikon välein ja katsoa muuttuuko tilanne IgG:ssä ja IgM:ssä. Esimerkiksi IgG nousee pienemmästä arvosta n. 200:aan ja voi ilmestyä IgM:ää. Minulla oli v. 2013 alun infektion paikkeilla IgG 194 ja IgM negatiivinen. Tauti hoidettiin poskiontelotulehduksena. Vuoden 2015 alun infektion paikkeilla oli vähän IgM:ääkin ja IgG oli matalampi kuin IGM. Seuraavassa, reilun 2 viikon jälkeen otetussa näytteessä IgG oli taas 197 ja IgM negatiivinen. Mittautin vielä myöhemminkin vasta-aineita, ja IgG oli selvässä laskussa. Korvalääkäri on tänä vuonna sanonut, että minulla ehkä oli v. 2013 Mycoplasma ja koska IgG oli laskenut kahdessa vuodessa, Mycoplasma tuli uudelleen ja nosti sitten arvon lähes 200:aan.

Julkisella puolella on joskus vaikea saada Mycoplasmalabroja. Minulla tänä vuonnakin terveyskeskus piti tautia virustautina. Yhden laboratoriokokeen sitten sain ja lisää hain yksityiseltä puolelta lähetteellä tai itse maksaen ilman Kelavähennystä. Minä tiedän nyt, että voin saada Mycoplasman parin vuoden välein, koska IgG:ni ei pysy riittävänä niin kauan.

Noiden näytteiden ottoajankohta on jossakin määrin kriittinen. Kun Mycoplasma iskee, vasta-aineita ei ihan heti ala lisääntyä. Kun otetaan parin viikon välein kaksi näytettä, niin nähdään, onko vasta-aineissa selvää muutosta. Jos vain yksi näyte otetaan liian aikaisin tai liian myöhään, on voitu menettää tyypillisten muutosten näkyminen. IgM ei välttämättä nousekaan, jos on ennenkin jo sairastanut Mycoplasman.

Jo olevan Mycoplasman uudelleen aktivoitumisesta puhutaan usein. Mycoplasman jääminen elimistöön on kiistelyn aihe. Sama tilanne on esim. kroonisen borrelioosin olemassa olon kanssa.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Wed Nov 18, 2015 09:13 
Offline

Joined: Sat Sep 19, 2015 02:39
Posts: 22
Viime viikolla meillä kävi homekoira. Pari merkkausta, mutta kaikille järjellinen syy ja selitys. Raporttia vielä odotan, mutta ilmeisen todennäköistä on, että ainakaan kotona olisi homealtistusta joka tän kierteen selittäisi.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: infektiokierre ja väsymys, syyllistä etsitään
PostPosted: Tue Nov 24, 2015 07:29 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 06:37
Posts: 815
Laitanpa lusikkani soppaan: ei ole perusteltua väittää, ettei lasten mukana tulisi koulusta hometta teille kotiin. Olen itse sisäilmasta sairastunut, ja altistuin aina, kun lapseni kävi vuoden homekoulua. Kärsin usein erilaisista infektioista tuon vuoden ajan (en tosin ollenkaan noin vakavista, joita sinä kuvailet). Kun lapsi siirtyi opiskelemaan väistötiloihin parakkiluokkaan, minunkin oireeni katosivat.

Kilpirauhasarvoista olen edellisten kommentoijen kanssa samaa mieltä: sinulla on vajaatoiminta ja tarvitsisit kilpirauhaslääkityksen. Kilpirauhasta voi "buustata" jossain määrin C-vitamiinilla ja seleenillä (itselläni tämä toimii). 500 mg C-vitamiinia 4 x päivässä + 1 x 200 mikrogrammaa seleeniä. Olen noiden avulla saanut vähennettyä omaa kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitystäni.

Rautavalmiteista itselleni sopivat vain ns. luontaistuotteet (Esim. apteekin Floradix Kräuterblutsaft), muita ei kestä maha. Hyvä hb eikä edes riittävä ferritiini välttämättä tarkoita, että rauta-arvot olisivat kunnossa. Minulla on hyvä hb, ferritiinit ok, samoin B12-vitamiinitaso on korkea mutta silti joudun syömään jatkuvasti rautalisää, koska punasoluni ovat epänormaalin pienikokoisia.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 53 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group