Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Tue Oct 16, 2018 06:14

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 02, 2008 12:14 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Selvennetään vielä, että "humaus" tarkoittaa oletettavasti ns. conscious sedationia (en ole varma suomennoksesta), jota käytetään yleensä esim. kolonoskopiassa. Potilaalle annetaan sellaisia bentsodiatsepiineja (rauhoittavia lääkkeitä), jotka aiheuttavat amnesiaa eli muistinmenetystä. Ihan kaikille ne eivät toimi riittävän hyvin, mutta yleensä toimenpidettä ei muista jälkeenpäin.

Kai tuon pyytämällä saa - siihen liittyy hyvin vähän riskejä, eikä se vaadi valvontaa kuten anestesia. Tietysti mahdollinen haitta(?) on että lääkkeille herkkä potilas voi mennä niin tokkuraan, ettei osaa niellä sitä putkea (tämä omaa mutu-spekulaatiotani, en ole ollut ko. toimenpiteessä enkä perehtynyt siihen paljoa).


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue Dec 02, 2008 12:33 
Offline

Joined: Mon Sep 29, 2008 05:37
Posts: 573
Location: Turku
Minä olin kyllä ihan poissa, mutta saivat ilmeisesti sen putken työnnettyä sinne kuitenkin. :)


Last edited by helen on Fri Jan 04, 2013 02:28, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 03, 2008 11:49 
Offline

Joined: Wed Apr 11, 2007 09:59
Posts: 374
laratr wrote:
"Gastroskopia ei ole muuten niitä kaikkein mukavimpia kokeita.."

Kiitos rohkaisevasta kommentista...

Folaattiarvo oli 277 (suositus > 360) ja ensimmäisen B12-kokeen arvo (S-B12-Vit) oli 311 (suositus 180 - 700) eli vain hieman alakantissa.
Kyllä useimmat kai ihan ok selviää kokeesta. En itse ainakaan vaan ole tottunut nielemään suht tukevaa putkea. Näytepalojakin otetaan. Kaikki ei kai edes suostu näihin invasiivisiin kokeisiin. Eihän me tosin edes tiedetä varmasti, mikä tähystys sinulla on. Toiv menee ok.

Japanissa B12 alaraja on 500 eli siellä ilmeisesti lääkäri määräisi nauttimaan sitä.

_________________
Central Sensitivity Syndrome


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 03, 2008 12:32 
Offline

Joined: Thu Oct 16, 2008 01:53
Posts: 133
Minäkin ottaisin noilla arvoilla Betolvex -kuurin, voi vähän viedä tilannetta eteenpäin. Minullekin on tulossa tähystys, hiukka kehtuuttaa mennä kun siihen ei mitään "järkevää" syytä: tähystys tehdään jotta nähtäisi suolinukan kunto. En vain tiedä mitä siellä sitten voisi nähdä kun olen vilja-allergikko ja ruokavalio rajatumpi kuin mahdollisessa keliakiassa. Vaan tuleepahan sitten samalla tarkastettua onko iskenyt helikobakteeri tms, joten kai se on sitten sen vaivan väärti. Olen kerran ko. toimenpiteessä käynyt, ei jäänyt kovin hehkeät muistot :oops: .


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 10, 2008 04:15 
Offline

Joined: Wed Nov 26, 2008 08:09
Posts: 7
Tulipahan koettua gastroskopiakin ja sen verran lohdutuksen sanasta ko. tutkimukseen ensimmäistä kertaa meneville, että ei se nyt niin paha ole. Totuudennimissä pitää kuitenkin todeta, että ei se mitään herkkua ollut, mutta sinänsä nopea ja täysin kivuton toimenpide. Kun yrittää pysyä rentona, niin hyvin menee.

Alustava diagnoosikin oli rohkaiseva eli veriarvojen alhaisuus ei johdu ainakaan keliakiasta. Toki näytepaloja vielä diagnosoidaan.

Vietin viime viikonlopun ja vähän yli (viisi päivää) poissa kotoa ja sekä yskäni että nenäni limakalvot tuntuivat paremmilta. Tulin eilen aamulla kotiin ja minusta aloin yskimään lähes heti enemmän ja nyt nenänikin on huonommassa kunnossa kuin lomalla. Olenko vain vainoharhainen vai voiko esim. homeongelmat aiheuttaa noinkin nopeasti oireita? Kotonamme on siis tehty silmämääräinen kosteusvauriotarkastus ja ainakaan tarkastaja ei nähnyt mitään kosteusongelmiin viittaavaa (näkö/haju). Nämä kysymykset kuuluvat ehkä paremmin astma- yms. sivustoille, mutta onko teillä kokemusta homeongelmista?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 10, 2008 05:57 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Itse asiassa homeongelmat kuuluvat hyvinkin paljon CFS-verkkoon! Niistä on keskusteltu täällä paljonkin (tuolla Search-toiminnolla pitäisi löytyä, tai selaa tätä CFS-aluetta taaksepäin). Eräs CFS-diagnoosin saanut ja suht huonossa kunnossa ollut parantui kokonaan, kun kotiin tehtiin homesaneeraus. Toisaalta taas esim. satupienellä homeen poisto ei ratkaissut ongelmaa, mutta hän on kuitenkin saanut paljon apua erilaisista hoidoista, esim. luontaistuotteet, immunoglobuliini, antifungaalit ja antibiootit.

En ole mikään alan asiantuntija, mutta minusta kosteustarkistuksen suorittaminen "aistinvaraisesti" kuulostaa todella epäluotettavalta. Suomessa väitetysti kuitenkin on satoja tuhansia hometaloja, enkä minä ole silti koskaan nähnyt tai haistanut missään hometta.

On toki myös muita mahdollisia "ympäristöallergioita", jotka voisivat aiheuttaa oireita kotona, mutta antaa niiden helpottua muualla, tyyliin jos sinulla on kotona uudet muovitapetit tai muita vastaavia juttuja, mutta ellei kotonasi ole juuri äsken tehty remonttia, kyllä homeongelma vaikuttaa todennäköisimmältä vaihtoehdolta.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 10, 2008 07:13 
Offline

Joined: Wed Nov 26, 2008 08:09
Posts: 7
Meillä tehtiin kylpyhuone- ja saunarempntti noin 1,5 vuotta sitten ja silloin tarkistettiin myös kaikki muutkin kosteat tilat. Tosin pintamittauksilla.

Meidän perheessämme muilla ei ole oireita. Mitä nyt välillä normaalia yskää/flunssaa, jota lapsiperheissä on aina silloin tällöin muutenkin.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Dec 10, 2008 07:17 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
On ihan normaalia homealtistuksessa, että vain yksi perheenjäsen saa oireita - jotkut ovat homeille paljon herkempiä. Esim. tämä mainitsemani väärän CFS-diagnoosin saanut oli tosi huonossa kunnossa, mutta vaimolla ei ollut mitään oireita.

Siitä en osaa sanoa, millaiset mittaukset sitten olisivat riittäviä, koska en tiedä rakennusasioista yhtään mitään... Homeitahan elää myös esim. kukkaruukuissa ja jos asut kerrostalossa, vaikkapa olohuoneen katossa, jos yläkerran naapurin kylpyhuone on sen päällä.

Olen lukenut koirasta, joka on koulutettu nuuskimaan esiin homeet rakenteista, mutta sillä varmaan riittää kysyntää...


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 23 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group