Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Mon Dec 17, 2018 04:16

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: Lihasten kireys, kipeys ja väsymys....
PostPosted: Mon Jul 18, 2011 12:51 
Offline

Joined: Mon Jul 18, 2011 12:24
Posts: 2
Hei!

Löysin juuri tämän foorumin, ja yllätys yllätys, en jaksa kahlata eri osa-alueita läpi, tarkistaakseni tuleeko tämä nyt oikeaan osioon, mutta väliäkö sillä. En vaan jaksa keskittyä.

Eli, itselläni on alkanut jatkuva selkäkipu vuonna -95, rajun elämän muutoksen yhteydessä (yksi perheenjäsenistä sairastui vakavasti jne. ) jolloin itse aloin oirehtia kovalla selkäkivulla, josta tuli loputon väsymyskierre ja kuvittelin tuolloin kuolevani uupumukseen ja kipuun. Koska perheessä ei ollut tilaa omalle "sairastelulleni" niin pyrin pitämään "mölyt mahassa" ja kestämään.

Jossain vaiheessa ravasin psykoterapeutilla jne. eikä siitä mielestäni ollut mitään apua.

Ainoa lääke mitä vuosia sitten sain oli joku masennuslääke, josta ei ollut mitään apua, taidettiin kokeilla 3 erilaista jolloin totesin, että anti olla. Ja jatkuvasti kävin valittamassa kun selkä on niin kipeä, kipeä kipeä. Fysioterapia ei auttanut, akupunktio ei auttanut, liikunnasta ei tullut koskaan hyvää oloa, venyttelystä ei ollut apua, hieronta ei auttanut jne. Jossain vaiheessa sain kovia kipulääkkeitä, joilla pystyin olemaan sitten vihdoin töissä 5 tuntia päivässä, ja sekin oli kärvistelyä... Mutta sitten kipulääkkeen myynti lopetettiin... Nykyään pystyn olemaan sen 5 tuntia päivässä töissä, ilman kipulääkkeitä, mutta väsyneenä, keskittymiskyvyttömänä se on saatanan raskasta.... ja rahaa elämiseen jää turhan vähän (yllätys) eli kaiken kestämisen palkkioksi, hädin tuskin elättää itsensä.... Turha kuvitella, että voisi jotenkin palkita itseään...

Nykyään, kivut ovat lievittyneet, jostain syystä "itsestään", eli ei ole enää mahtipontista kipua, mutta perus kipu on koko ajan päällä ja siitä seuraava väsymys.

Mielestäni mulla on joku stressi reaktio kropassa, jonka takia selän lihakset ovat koko ajan kireät, venytys ei auta juuri mitään ja kroppa on väsynyt, ja sitten tietysti tämä laskee mielialaa. Ja keskittyminen on edelleen vaikeaa.... (lihaskireys tuntuu jalkapohjista alaselkään tai pakaroihin, yläselässä ei niin paljoa jännitystä, mutta kaiketi jännitys/kireys kiertää koko kroppaa...???)

Mutta mikään tekeminen ei ole kivaa kun kropassa tuntuu pahalta, tai on niin väsynyt, ettei vaan jaksa tehdä mitään. Miksi tuleekin notkuttua tietsikalla aika paljon....

Vime aikaisin muutos on ruokavalion muuttaminen vähähiilihydraattiseksi, jonka seurauksena minusta on tullut skarpimpi, pystyn keskittymään asioihin välillä, en ole sellaisessa "hiilaripöhnässä" kuin aikaisemmin. Paino joka on ollut jatkuvasti noususuhtanteinen, on lähenyt mukavaan laskuun ja jossain vaiheessa liikkuminenkin alkaa varmaan maistua. (ylipainoa kertynyt siis vuosien varrella reilusti, kun ei jaksa enää pakottautua lähtemään liikkeelle, koska siitä ei tule minkäänlaista hyvää oloa, päin vastoin, väsyneempi tai kurja). Tykkäisin liikkua, mutta painon takia se ei maistu ( olen pudottanut melkein 10 kiloa tänä vuonna), viimeksi joku vuosi sitten vielä tästä 10 kiloa kevyempänä liikkuminen/ulkoilu/pelaaminen oli ihan jees. Joten yritän saada itseni siihen malliin, että saisin kropan taas liikkeelle.

En tiedä onko mulla CFS tai jotain muuta, mutta josko joku osaisi sanoa jotain, lääkärit eivät osaa.
Niin ja kropassa ei tutkitusti ole mitään vikaa, olen terve.

Että tällaista.

Terv. Tipu-Lipu


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Lihasten kireys, kipeys ja väsymys....
PostPosted: Mon Jul 18, 2011 01:28 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Tuo kuulostaa siltä, että kyseessä voisi olla fibromyalgiakin. Tai jokin muu sairaus. Suomessa lääkäreillä on ihmeellinen taipumus tehdä pari testiä ja sitten todeta, että "kaikki testit ovat normaalit, mitään vikaa ei ole". Näin heittämällä voisin veikata myös magnesiumin puutosta, joka aiheuttaa nimenomaan lihas- ja mielenkin jännitystä. Stressi lisää magnesiumin eritystä virtsaan ja siitä on muutenkin monella puutetta (vielä jos erehtyy syömään kalkkitabletteja). Magnesiumin puutos vieläpä heikentää magnesiumn imeytymistä, kun yleensä puutostilat tekevät juuri päinvastoin. Siksi monet vaihtoehtolääkärit (ja vähän fiksummat normilääkäritkin) käyttävät magnesiumia pistoksina tai suonensisäisesti.

Vaikka olisit kokeillutkin joskus magnesiumia, niin se ei välttämättä vielä todista, ettei puutosta ole. Suurin osa valmisteista sisältää magnesiumia huonosti imeytyvässä muodossa kuten oksidi. Suosittelen ostamaan Magnesan-valmistetta, jota ainakin minun Suomessa asuessani sai esim. S-marketista, alle viisi euroa purkki. Siinä magnesium on hyvin imeytyvässä aminohappokelaattimuodossa. Ohjeannostus on neljä tablettia päivässä, mutta voit kokeilla ottaa enemmänkin, vaikka kuusi, ja vähennä annosta jos esim. vatsa tuntuu menevän sekaisin.

Ihmettelisin, jos tuo ei ainakin vähän helpottaisi oireitasi.

Apteekista saa myös Epsom-suolaa (magnesiumsulfaattia), jossa voi kylpeä ja magnesium imeytyy ihon läpi suoraan lihaksiin rentouttaen niitä. Suomessa se on valitettavasti aika kallista, joskus apteekki sanoi kun kysyin hinnaksi luokkaa 5 e/30 grammaa, joka on vain yhden kylvyn annos (jotkut käyttävät enemmänkin).

Myös D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa lihasongelmia. Moni on saanut fibromyalgiatyyppisiin oireisiin apua 100 mikrogramman päiväannoksesta D-vitamiinia. Se ei tosin samalla lailla kytkeydy stressiin ja nimenomaan lihaskireyteen kuin magnesium, mutta toisaalta lähes kaikilla on Suomessa siitä puutetta, monella myös kesäisin.

Jos nuo eivät ratkaise ongelmaa, niin miten lihasrelaksantit, oletko kokeillut mitään niistä? Niitähän on eri lailla toimivia, joten vaikka yksi ei auta, toisesta voi hyvinkin olla apua. Titsanidiiniahan (Sirdalud) käytetään eniten, mutta baklofeeni voisi olla tehokkaampi.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Lihasten kireys, kipeys ja väsymys....
PostPosted: Mon Jul 18, 2011 01:50 
Offline

Joined: Mon Jul 18, 2011 12:24
Posts: 2
Heips!

Magnesiumia tosiaan olen käyttänyt silloin kun alkaa jalat kramppaamaan jos on joutunut olemaan jaloillaan pitempiä aikoja kuin normaalisti ja magnesium helpottaa. Eli en ole käyttänyt päivittäin, joten lisätään sitä magnesiumin käyttöä.

Fibromyalgiaakin mulla epäiltiin, mutta kriteerit eivät täyty sen suhteen.

Lihasrelaksantteja on tullut käytettyä aikanaan, jotka helpottivat vähän, eli ei paljoa, ja lääkäri päätti jossain vaiheessa, että saan luvan alkaa pärjäämään ilman niitä, etten jää koukkuun.

Sirdaludia on kokeiltu, mutta se on aika tehoton. N. 3 vuotta sitten sain Abalginia, joka oikeasti helpotti, mutta vetivät se pois markkinoilta väärinkäytön vuoksi, että kiva...

Mutta kiitos näistä neuvoista, katsotaan miten magnesiumin lisääminen vaikuttaa...

Terv. Tipu-Lipu


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Lihasten kireys, kipeys ja väsymys....
PostPosted: Mon Jul 18, 2011 02:16 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Fibromyalgian diagnostisia kriteereitähän on nyt muutettu tai ollaan muuttamassa nimenomaan niiden kipupisteiden suhteen.

Erikoinen kommentti lääkäriltäsi lihasrelaksanttien suhteen. Ei niihin jää "koukkuun", paitsi jos kyse on bentsoista lihasjäykkyyden hoidossa (niitä ei yleensä kyllä lasketa lihasrelaksantiksi). Baklofeeniäkin päinvastoin käytetään myös esim. alkoholiriippuvuuden hoidossa! Minusta se on ehdottoman "alikäytetty" lääke. Se on tietyllä tavalla rauhoittava, mutta vaikuttaa ihan eri lailla kuin bentsot ja unilääkkeet, eikä siksi aiheuta riippuvuuttakaan. Itse olen käyttänyt sitä monta vuotta (vain iltaisin) ja jos jätän sen kokonaan ottamatta, nukun seuraavan yön vähän huonommin, mutta mitään vieroitusoireita ei tule.

Eikö tuon lääkkeen lopettamisen jälkeen voitu kokeilla mitään muuta? Tramadolihan on yleinen lääke krooniseen kipuun esim. fibromyalgiassa, periaatteessa opioidi, mutta mieto sellainen (ja sekä paljon tehokkaampi että turvallisempi kuin tuo dekstropropoksifeeni!). Tuossa Abalginissa ei ollut ongelmana niinkään väärinkäyttö, se on vaan "huono lääke". Teho ei kovin kummoinen - joillain potilailla tietysti hyviäkin kokemuksia, niin kuin sinulla - ja toksisuus selvästi suurempi kuin muissa opioideissa.

Vielä unohtui sanoa, että jos käytät paljon maitotuotteita, kokeile olla ilman niitä tai vähentää määrää, vaikuttaako se jotenkin. Itse huomasin aikoinaan, että jos otan kalkkilisää, magnesiumin kanssakin, siitä tulee lihassärkyjä ja -jäykkyyttä (maitotuotteita en käytä).

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group