Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Tue Mar 26, 2019 04:15

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Parasympatomimeetit
PostPosted: Mon May 22, 2017 12:54 
Offline

Joined: Sat May 02, 2015 11:30
Posts: 280
Törmäsin tietoon, jonka mukaan parasympatomimeetit voisivat lievittää kognitiivisia ongelmia ja parantaa vuorokausirytmiä. Parasympatomimeetteja ovat ainakin donepetsiili, galantamiini ja rivastigmiini.

Parasympatomimeetit vaikuttavat aivoissa asetyylikoliinin tavoin.

Onko kellään kokemuksia niiden käytöstä?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Parasympatomimeetit
PostPosted: Tue May 23, 2017 11:39 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Asetyylikoliinia lisääviä lääkkeitä on kahdenlaisia: nuo kognitioon vaikuttavat sekä pyridostigmiini, joka vaikuttaa keskushermoston sijaan lihaksiin yms. Polon mielestä pyridostigmiini on tosin enemmän sympatomimeetti: aluksi se stimuloi parasympaattista hermostoa (siis pari tuntia), myöhemmin lähinnä sympaattista hermostoa. Pyridostigmiinillä on myös epäsuoria vaikutuksia aivoihin, vaikka se ei ohita veriaivoestettä. Siihen minulla on nyt resepti, en ole vielä ehtinyt kokeilla.

Reseptivapaista nootroopeista suuri osa lisää asetyylikoliinin määrää aivoissa; monilla on myös muita vaikutuksia. En ole kokeillut noita mainitsemiasi Alzheimer-lääkkeitä enkä usko, että kukaan muukaan tällä on (koska Polo ei niitä määrää eikä niitä oikein saa kuin Alzheimeriin), mutta puhtaasti kolinergisistä lisäravinteista en ole muistaakseni mistään hyötynyt ja melko monta on tullut kokeiltua. Sinänsä outoa, koska niiden pitäisi esim. parantaa pirasetaamin tehoa, enkä ole tällaistakaan huomannut. (Siitä kiistellään, kuinka olennainen kolinerginen vaikutus pirasetaamilla on, joka tapauksessa sillä on monia eri vaikutuksia.) Monista kolinergisistä yrteistä tulee tosi jänniä unia kyllä.

Parasympaattista hermostoa voi stimuloida myös esimerkiksi tVNS:llä, josta foorumilla on jotain keskusteluja. Sillä katsotaan olevan kehoa yleisesti rauhoittavaa vaikutusta, en nyt puhu niinkään unettamisesta vaan stressin vaikutuksen ja ylikierrosten vähentämisestä. Autoimmuunisairauksissa vagushermon stimulointi voi vähentää tulehdusta, sitä tutkitaan esim. nivelreumassa. Polo suhtautuu kuitenkin epäilevästi tVNS:ään CFS:n hoidossa.

Sitten on tietysti nikotiini, joka vaikuttaa sekä aivoihin että mieleen, kuten koskaan tupakkaa polttaneet tietävät. En ole saanut nikotiinipurukumista apua CFS-oireisiin, mutta jotkut täällä ovat saaneet apua POTSiin.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group