Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Mon Nov 20, 2017 07:08

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 47 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Thu Apr 16, 2009 09:09 
Offline

Joined: Mon Sep 29, 2008 05:37
Posts: 571
Location: Turku
Googlaamalla : LINDA KEARNS HRT CAKE löytyy lisää tietoa ja reseptejä. :)


Last edited by helen on Fri Jan 04, 2013 01:46, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Apr 17, 2009 01:43 
Offline

Joined: Fri Jun 01, 2007 10:59
Posts: 435
.........


Last edited by satupieni on Tue Sep 28, 2010 05:41, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Apr 17, 2009 02:58 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5955
Location: Amsterdam, Hollanti
Montako tablettia päivässä olet nyt ottanut sitä?

Estrogeeni voi kai sekä nostaa että laskea verenpainetta. Käsittääkseni se voi lisätä veren määrää, joka on periaatteessa hyvä CFS:ssä ja nostaa verenpainetta, mutta myös laajentaa verisuonia, joka laskee verenpainetta...

Tuskin oireesi vaarallisia ovat, mutta selvästi annos on sinulle liian iso tai olet aloittanut ainakin liian isolla annoksella.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Apr 17, 2009 07:17 
Offline

Joined: Fri Jun 01, 2007 10:59
Posts: 435
.......


Last edited by satupieni on Tue Sep 28, 2010 05:41, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Tue May 26, 2009 02:24 
Offline

Joined: Fri Jun 01, 2007 10:59
Posts: 435
-,.......


Last edited by satupieni on Tue Sep 28, 2010 05:41, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jun 12, 2009 12:50 
Offline

Joined: Thu Nov 22, 2007 01:48
Posts: 195
Location: Helsinki
Osaako kukaan nimetä mitään hyviä luontaistuotteita jotka auttaisivat tasapainottamaan hormonitoimintaa? Minusta kun tuntuu joskus, että hormonit ovat ihan sekaisin. Minullahan on Thyroxin lääkitys kilpirauhaseen, mutta esim. e-pillereitä en ole suostunut käyttämään enää vuosiin kun ne pistivät minut ihan sekaisin. Kuukautiset ovat kyllä säännölliset, mutta äärimmäisen kivuliaat. Minulla on taas sellainen vaihe päällä, että naama on aivan täynnä näppylöitä (välissä oli jopa monta kuukautta ettei niitä ollut lähes yhtään). Ja mielialanmuutokset ovat ihan valtavia. Saatan itkeä tai raivostua silmittömästi ihan mitättömistä asioista.

Se on tietysti vaikea tietää näin miljonien oireiden kanssa, että mikä johtuu mistäkin. Lisämunuaisesta, jostain puutostilasta, hormoneista vai muuten vaan tästä sairaudesta tms. Mutta ei kai siitä haittaakaan ole jos luonnollisin keinoin yrittäisi hieman tasapainoittaa hormonitoimintaansa... :roll:


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jun 12, 2009 01:01 
Offline

Joined: Mon Sep 29, 2008 05:37
Posts: 571
Location: Turku
...


Last edited by helen on Fri Jan 04, 2013 01:46, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Fri Jun 12, 2009 01:10 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5955
Location: Amsterdam, Hollanti
Periaatteessa "hormonitoimintaa tasapainottavia" luontaistuotteita on aika vähän. Kasviestrogeenit voivat auttaa, jos kyse on estrogeenin puutoksesta (johon näppyinen naama ja mielialanmuutokset sopisivat - tosin kumpikin voisi johtua myös lisämunuaisen vajaatoiminnasta). Kasviestrogeeneistä soijasta peräisin olevaa genisteiiniä suosittelee kokeilemaan myös CFS-lääkäriguru Jay Goldstein, en muista miksi, mutta se ei liittynyt estrogeenivaikutukseen vaan johonkin muuhun (hänhän käyttää lähinnä reseptoreihin ja välittäjäaineisiin vaikuttavia hoitoja).

Ashwagandha eli rohtokoisio lisää kilpirauhashormonin eritystä ja väitetysti myös kortisolin, mutta itse en ole huomannut sillä vaikutusta lisämunuaisten vajaatoimintaani (ainoat vaikutukset olivat parempi yöuni ja vähemmän finnejä isolla annoksella).

Kuukautiskipuihin puolestaan voi auttaa esim. magnesium ja E-vitamiini sekä eläinrasvojen välttely päivinä ennen kuukautisia.


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Wed Jun 17, 2009 01:35 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1744
Minä sain eilen reseptin Minirin-kokeiluun. Antidiureettinen hormoni on siinä ja siinä, että olisi matala. Minirinillä yritetään vähentää virtsamäärää, erityisesti yöllä. Kokeilu on riskialtis, natrium voi mennä liian alas. pelottaa mahdolliset haittavaikutukset. Siirrän kokeilun aloitusta, en ole vielä valmis siihen.

Voisiko aivolisäkkeen takalohko välillä toimia ok ja välillä laiskasti. Ongelmat liittyvät yleensä voimakkaaseen fyysiseen rasitukseen. Silloin juotattaa, mutta myös pissattaa. Jos vedestä on puutetta, esim. hikoiltaessa fyysisissä ponnisteluissa, niin silloin veden pitäisi jäädä elimistöön eikä tulla heti pois. Vesipaastokokeessa klo 8:n ADH-arvo oli normaali, mutta sitten klo 11 oli matalahko. Janon tunne oli myöskin poissa. Olisin voinut jatkaa koetta ja olla juomatta. Paljonkohan olisivat silloin seerumin ADH, natrium ja osmolaalisuus olleet?


Top
 Profile  
 
 Post subject:
PostPosted: Mon Jul 06, 2009 03:50 
Offline

Joined: Fri Jun 01, 2007 10:59
Posts: 435
.........


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Hormonit/Hormonikorvaus hoidot
PostPosted: Fri Feb 21, 2014 04:55 
Offline

Joined: Wed Dec 18, 2013 09:53
Posts: 140
Sain tänään lisää labratuloksia. Nyt mietityttää estrogeenitasoni.
S-E2 (estradioli)..... 0,49 nmol/l (0.07–0.53 nmol/l follikkelivaihe)
S-SHBG................. 73 nmol/l (26-110)

Testosteronin tulosta en vielä saanut. Aloitin DHEA:n kuukausi sitten lähinnä matalan testosteronitason takia. Taso oli syyskuusssa 2013 S-testo 0,9 (0,4-2) ja S-Testo-Vl 9,8 (9-30). Valitettavasti tuolloin estrogeenitaso jäi jostain syystä mittaamatta. SHBG oli syyskuussa täsmäällen sama kuin nyt.

Olen syönyt DHEA:ta 6,25 mg. Ei hormonilisiä, paitsi tyroksiini ja insuliini.

Toisessa keskustelussahan toin esille koholla olevan kortisolitasoni, joka oli P-Korsol 728 nmol/l (klo 8-10 170 - 540 nmol/l). Ainakaan Maija et pitänyt tuota tasoa huolestuttavana. Laitan tuon kuitenkin tähän hormonikeskusteluun mukaan, jos vaikka koholla oleva kortisoli koholla olevan estrogeenin kanssa merkitsisi jotakin?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Hormonit/Hormonikorvaus hoidot
PostPosted: Fri Feb 21, 2014 05:59 
Offline

Joined: Fri Mar 01, 2013 09:25
Posts: 163
Paljonko sun DHEA oli ennen hoidon aloittamista?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Hormonit/Hormonikorvaus hoidot
PostPosted: Fri Feb 21, 2014 06:21 
Offline

Joined: Wed Dec 18, 2013 09:53
Posts: 140
Jamana wrote:
Paljonko sun DHEA oli ennen hoidon aloittamista?

Reilu pari viikkoa DHEA-lisän lisän aloittamisen jälkeen S-DHEA- verikokeen tulos oli 26,7 nmol/l (9-38) ja toukokuussa vuonna 2013 Genova diagnosticsin mittaamana
DHEA oli 195 pg/mL (71-640) ja
DHEA: Cortisol Ratio/10,000 oli 267 (115-1188)

Nuokin amerikassa mitatut olivat vihreällä alueella, mutta varsin alarajalla. Koska testosteroni oli alhaalla (olen siis nainen), niin sen buustaamiseksi tuo DHEA aloitettiin.


Last edited by Kide on Fri Feb 21, 2014 07:42, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Hormonit/Hormonikorvaus hoidot
PostPosted: Fri Feb 21, 2014 06:33 
Offline

Joined: Wed Dec 18, 2013 09:53
Posts: 140
Josta tulikin katsottua vajaa vuosi sitten sylkitestin perusteella laadittua kortisolikäyrää:

Tunti heräämisen jälkeen: .... 0,73 (0,27 - 1,18 mcg/dl)
Klo 11 - 13 .........................0,40 (0,10 - 0,41 mcg/dl)
Klo 15 - 17 .........................0,17 (0,05 - 0,27 mcg/dl)
Klo 22 - .............................0,05 (0,03 - 0,14 mcg/dl)

Eli (aamu)päivän taso on ihan ylärajalla ja illan ihan alarajalla.

Vointihan minulla on niin päin, että iltaisin voin parhaiten ja aamulla kaikkein huonoimmin. Illalla virkistyn klo 23 jälkeen. :shock:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Hormonit/Hormonikorvaus hoidot
PostPosted: Fri Feb 21, 2014 07:00 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5955
Location: Amsterdam, Hollanti
En oikein osaa tuohon estrogeeni/kortisolijuttuun kommentoida. Minulla DHEA-arvo oli suunnilleen sama kuin sinun tuloksesi ilman hoitoa (eri yksiköt, en jaksa nyt alkaa konvertoida) silloin kun söin 12,5 mg annosta (hoitamattomana ei ole mitattu), tulokset saatuani tuplasin sen. Testosteronia minulta ei ole mitattu koskaan paitsi nyt (tulokset maaliskuun lopussa) ja estrogeeniä taas ei kannata, koska syön pillereitä. Aika paljon minusta tuo pieni annoksesi on nostanut DHEA-arvoja. Eri ihmisillä kai eri verran sitä konvertoituu eteenpäin estrogeeniksi ja testosteroniksi.

Yleensä CFS:ssä on kai ennemmin alhainen kortisoli aamulla ja korkea illalla, mutta ei tuokaan käsittääkseni epätavallista ole. Kortisolissa on aika jännää se, että ainakin minulla alhainen kortisoli päivällä tuppaa unettamaan ja illalla se taas ylipiristää. En ole varma miksi se toimii näin. Iltaisin minäkin olen yleensä virkeimmilläni. Jos en ota tarpeeksi hydrokortisonia, en pysty nukkumaan yli yhtä tuntia yössä. Sitten taas Addison-hoito-ohjeissa lukee, että älä ota kortisonia kello 18 jälkeen illalla. Minä otan nukkumaan mennessä ja keskellä yötä, muuten en nuku. Alhainen iltakortisoli voi siis joillain ihmisillä, mutta ei kaikilla, aiheuttaa univaikeuksia ja pinnallista unta.

Sinulla tietysti on se diabetes vielä, joka voi teoriassa vaikuttaa melkein kaikkeen. En tunne kovin hyvin insuliinin vaikutuksia tähän puoleen, paitsi tosiaan alhaisen verensokerin pitäisi nostaa kortisolia, jos säätelymekanismi toimii oikein.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 47 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group