Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Sun Jan 20, 2019 08:58

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Mystiset "flunssaoireet"
PostPosted: Sun Oct 18, 2009 03:44 
Offline

Joined: Sat Oct 03, 2009 02:15
Posts: 57
Location: Vaasa
Minulla on ollut flunssa viimeksi vuoden 1995 joulukuussa, mutta sen sijaan minulla on ollut ajoittain mystisiä, flunssaa muistuttavia oireita, joiden yhteydessä ei ole esiintynyt kuumetta. Oireisiin kuuluu normaalit säryt ja kivut koko kehossa, flunssainen olo, painetta päässä, päätä särkee, nuhainen olo sieraimissa ja kurkussa ilman räkätautia, viluisuus ja aivan holtiton horkka viileässä. Vatsalihakset kramppaavat helposti, uloste on löysää päivän tai pari, palleassa ja kylkikaarten alla tuntuu kipuja, vuoroin vasemmalla, vuoroin oikealla, rinnan vasen puoli on jotenkin oudon väsyneen oloinen ja se olo jatkuu selän puolelle, vaikeuttaen hengitystä ja tuntuu olevan yhteydessä rytmihiriöihin.

Yleensä nuo kohtaukset ovat kestäneet muutamista päivistä muutamiin viikkoihin, mutta kofeiinin käytön täydellisen lopettamisen jälkeen tuo varsinainen flunssaolo on lyhentynyt. Oireet voivat iskeä kuin salama kirkkaalta taivaalta puolessa tunnissa niin, että tärisen horkassa peiton alla ja parin tunnin kuluttua olo saattaa olla taas aivan normaali.

Koska oireet muistuttavat flunssaa, tulee ensimmäiseksi mieleen virus, mutta jos aiheuttaja olisi virus, oireet eivät ilmaantuisi ja katoaisi noin nopeasti. Toisaalta, oireet tuntuvat jotenkin liittyvän kofeiininkäyttööni, mutta mikä voisi olla se mekanismi, jolla kofeiini voisi laukaista oireet.

Tällaisia "flunssaoireita" esiintyy porfyrioissa, joista saa pikakatsauksen täältä. http://www.answers.com/topic/porphyrias ... d-symptoms
Googlettamalla "porphyria flu-like" löytyy mielenkiintoista luettavaa.

Porfyriinit voivat aiheuttaa ongelmia sellaisellakin ihmisellä, jolla ei ole perinnöllistä porfyriaa. Porfyrian voi myös hankkia millä tahansa aktiviteetilla, joka aiheuttaa lihassolujen hajoamista, rabdomyolyysia. Kofeiini, kuten muutkin keskushermostoa kiihdyttävät päihteet, kuten kokaiini ja amfetamiinit, aiheuttavat solujen hajoamista eksikatooristen välittäjäaineiden potentaation kautta. Nämä välittäjäaineet sekoittavat solujen proteiinipumppujen synkronoinnin, solun kemiallinen tasapaino häiriintyy kunnes sen kalvo hajoaa ja päästää solun sisällön verenkiertoon. Porfyriinit ovat lihassolujen myoglobiinin väriainetta, joka verenkiertoon vapautuessaan aiheuttaa hyvin erikoisia oireita.

Rabdomyolyysista ja porfyriineistä voi tulla itseään ruokkiva ikiliikkuja, joka tuhoaa lihassoluja. Kun solutuho käynnistyy, pääsee vereen porfyriineja, jotka poistavat HPA-akselilta jarrut, jolloin stressihormonitaso kohoaa, jolloin solujen proteiinipumput sekoavat entisestään, jolloin solut hajoavat ja vapauttavat lisää porfyriinejä. Tällä mekanismilla väärä ravinto tuhoaa immuunisuojan ja keho ryhtyy tuhoamaan itseään.

Nyt, kun olen ollut 20kk ilman kofeiinia, nuo "pseudoflunssat" ovat saaneet huvittavia piirteitä. Kivut ja säryt keskittyvät enemmän kehon oikealle puolelle, samoin nuhainen tunne sieraimissa. Jopa tupakansavun tuottama ärsytys suussa, sieraimissa ja kurkussa/keuhkoputkessa, tuntuu selkeästi voimakkaampana oikealla puolella. Tämä viittaa siihen, että oireet syntyvät aivorungossa ja, että toiminnallinen virhe, joka niitä aiheuttaa, on voimakkaampi oikealla puolella.

Omituisin oire ilmaantui tällaisen "flunssakauden" jälkeen viime kesänä. Oli hyvin lämmin, huoneessani lämpötila nousi 26 asteeseen, ja minulle tuli hyvin nopeasti sellainen olo, että oli epämukavan lämmin. Luin jotain juttua netissä, minulla oli tee-paita päällä ja tunsin oikealla käsivarrella kutinaa. Ajattelin, että kärpänen tuli häiriköimään ja liikautin kättäni. Liikauttaessani käsivarttani, tunsin lisää kutinaa ja katsoin, oliko kärpäsellä kavereitakin mukana. Käsivarrella ei ollut ainuttakaan kärpästä, vaan hikipisaroita. Nuppineulan nupin kokoisia hikipisaroita oli käsivarren ulkosyrjän iholla kyynärpään alapuolelta rystysiin niin tiheässä, että ne muodostivat tiheän peiton iholle. Hikoilu oli niin voimakasta, että hikipsaroita valui pitkin ihoa vaikka kättä piti liikkumattomana. Kaikkialta muualta iho oli täysin kuiva, ja hikoilevan alueen raja oli hyvin terävä ja selkeä. Ilmiö kesti noin 15 minuuttia, jonka jälkeen iho alueella oli aivan samanlainen kuin muuallakin.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group