Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Sun Nov 19, 2017 06:50

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 
Author Message
 Post subject: mikä on sentraalinen kilpirauhas ongelma?
PostPosted: Fri Sep 19, 2014 08:09 
Offline

Joined: Mon Jul 16, 2012 09:19
Posts: 35
Location: Etelä-Karjala
Hei, sain tänään työterveydestä kokeiluun Thyroxin 0,1 mg 1x½ alkuun. Lääkäri ei alkuun lämmennyt ajatukselle että lääkittäisiin mutta sanoin että oon taas todella uupunut ja kohta varmasti taas pitkällä saikulla ja haluan takertua jokaiseen oljen korteen.

Tässä arvojani

2.10.07 Tsh 0.78 t4v 15 viite 0.5-4.2/10-17
2.1.09 tsh 0.71 t4v viite 0.4-4
13.5.11 tsh 1.84 tv4 13 viite 0.4-4/9-19
7.1.14 tsh 1.45 t4v 13 sama
8.9.14 tsh 1.02 t4v 12 sama

Eli aluksi lääkäri sanoi että arvot ovat viitearvoissa ja että vajaatoimintaa ei ole kun tuo tsh ei ole noussut suhteessa t4v laskuun. Kysyin sitten että voiko olla kyse vaikka aivolisäke peräsiestä ongelmasta? Sitten lääkäri ajattelikin että voihan olla ja puhui sentraalisesta vajaatoiminnasta.
Voisiko joku hieman selventää että mistä on kyse? Tai että pitäisikö nyt jotain muitakin kokeita ottaa ja riittääkö toi Thyroxin ja missä tilanteessa se hydrokortisooni auttaisi?


Last edited by mukkula on Sat Sep 20, 2014 01:31, edited 2 times in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: mikä on sentraalinen kilpirauhas ongelma?
PostPosted: Sat Sep 20, 2014 09:29 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5954
Location: Amsterdam, Hollanti
Sentraalinen kilpirauhasen vajaatoiminta on siis sama asia kuin aivolisäkeperäinen kilpirauhasen vajaatoiminta. Sentraalinen tarkoittaa aina aivoihin liittyvää.

Onko arvot otettu aina suht aikaisin aamulla? Nuo luvut tuntuvat hieman oudoilta. 1.84 voisi viitata tavalliseen kilpirauhasen vajaatoimintaan. Jos sinulla olisi aivolisäkeperäinen vajaatoiminta, TSH:n pitäisi ajan myötä laskea... Sinulla se on ensin noussut, sitten laskenut. Mutta kilpirauhasen vajaatoimintaa on monia eri tyyppejä ja yhdellä ihmisellä voi olla useita samaan aikaan.

Kun kerran sait lääkityksen, minusta muiden tutkimusten tekeminen ei ole niin olennaista. Jos et olisi saanut, olisi voinut kokeilla esim. ottaa kilpirauhasvasta-aineet. Jos tyroksiini ei tunnu sopivan, voisi mitata myös T3:n, mutta harva lääkäri sitä suostuu määräämään, varsinkaan nyt kun Valvira vainoaa sitä määrääviä lääkäreitä.

En suosittelisi aloittamaan 50 mikrogrammalla tyroksiinia vaan 1/4 tabletilla ja nostamaan aikaisintaan kolmen viikon päästä.

Hydrokortisonista on hyötyä, jos samaan aikaan on myös lisämunuaisen vajaatoiminta. Silloin hydrokortisoni pitäisi aloittaa ennen tyroksiinia. Lisämunuaisen vajaatoimintaa voi aika hyvin kotitestata pienellä murusella Kyypakkausta (esim. 1/6 tai 1/8 tablettia) eli hydrokortisonia.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: mikä on sentraalinen kilpirauhas ongelma?
PostPosted: Sat Sep 20, 2014 01:25 
Offline

Joined: Mon Jul 16, 2012 09:19
Posts: 35
Location: Etelä-Karjala
Kiitos Maija vastauksesta. Kokeilin viime viikolla 2 päivänä 1/4 kyy tablettia, siis hydrokortisonia, mut ei tullu tuntemuksia suuntaan eikä toiseen. Oon siis vaan kovin uupunut koko ajan.
Aloitin tänään sen thyroxinin mut puolikkaalla. Otan huomenna pienemmän annonsen.
Eli ei ole tarvetta tässä vaiheessa pummia lähetettä erikoissairaanhoidon piiriin?
Kontrolli labrat on 2 kk:n päästä. Onko tietoa miten noiden arvojen voi olettaa muuttuvan?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: mikä on sentraalinen kilpirauhas ongelma?
PostPosted: Tue Sep 23, 2014 08:16 
Offline

Joined: Mon Oct 07, 2013 05:51
Posts: 292
Tosiaan tyroksiiniannostusta nostetaan pienin askelin. Oletettavasti vaikutus tasaantuu riittävästi n. 3 viikossa, ja sitten voit taas nostaa annosta lisää. Sama juttu, jos lopetat tyroksiinin käytön. Jos jatkat käyttöä, joudut luultavimmin nostamaan annosta edelleen puolikkaasta kokonaiseen tai ainakin 0.075 mg:aan.

Kun otat tyroksiinia, T4V nousee ja TSH laskee - kyseessä on vuorovaikutusmekanismi.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 4 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group