Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Thu Mar 21, 2019 09:38

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Erään verikokeen arvoitus
PostPosted: Tue Jan 20, 2015 10:47 
Offline

Joined: Tue Jan 20, 2015 09:34
Posts: 12
Hei!
Fyysinen uupumus, huimaus ja jano pahenee koko ajan. Vajaa kuukausi sitten otettiin joitain kokeita ja niistä lääkärikäynti vielä tulossa.
Hb oli 161 ja hkr 50 ( 37-47) , mutta ferritiini 6 (15-150). Natrium 138 ( 135-150) mutta Kalium 5,3 (3,5-5). D 31 ja B12 191 ( eli näissä ilmeisesti lievää puutosta).
Lisämunuainen on ohimenevästi sekoillut useampaan otteeseen kortisonihoitoihin liittyen. Muitakin puutostiloja voi toki olla, mutta jotain on vialla. En vain tiedä mitä?
Perussairautena hankala laaja-alainen neuropaattinen kiputila.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Erään verikokeen arvoitus
PostPosted: Wed Jan 21, 2015 12:00 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Tuo B12-vitamiiniarvo voi osoittaa jo keskivaikeaa puutosta, Suomen viiterajat kun ovat mitä ovat. Olisi hyvä aloittaa pistoshoidolla, mutta jos et sellaista onnistu saamaan, niin sublinguaalista metyylikobalamiinia, mieluiten laadukas merkki kuten Jarrow tai Enzymatic Therapies (näissä on tosi isoja eroja!). Pelkkä B12-vitamiinin puutos voisi selittää täysin neuropatiasi!

Samoin ferritiini on hyvin alhainen, sillä monien lääkäreiden mielestä se pitäisi olla yli 50 (ja erään tutkimuksen mukaan alle 50 voi aiheuttaa uupumusta), joidenkin (mm. Polo ja belgialainen lääkärini) mielestä jo alle 75 voi joskus aiheuttaa ongelmia. Polon mukaan CFS:ssä usein ferritiini on alhainen ja hemoglobiini korkea, kun keho puskee liikaa hemoglobiinia saadakseen kudoksille edes jotenkin happea. Tällöin varmaankin happihoidosta olisi apua, mutta myös ferritiini pitäisi ehdottomasti saada ylös. Polo on käyttänyt jopa suonensisäistä rautaa, mutta jos sitä ei saa, niin rautabisglysinaatti imeytyy parhaiten ja on hellintä vatsalle. Sen kanssa C-vitamiinia.

Kaliumista en osaa sanoa. Se ei luultavasti ole merkittävä ongelma, riippuu tietysti syystä, mutta nuo kaksi arvoa ovat. Tietysti D-vitamiinikin, mutta se on yleensä suhteellisen helppo saada nostettua kun päiväannos on alkuun vähintään 250 mcg (myöhemmin sitä voidaan yleensä laskea), siinä missä kaikilla oraalinen B12 tai rauta ei tunnu riittävän.

Jano voi joskus viitata diabetes insipidukseen, mutta silloin kalium olisi matala, ei korkea. Sinun tapauksessasi kyse lienee tosiaan lisämunuaisesta. Polohan käyttää hoitona suolaveden juomista, joka joillain auttaa hyvinkin radikaalisti. Aldosteroni ja reniini olisi kyllä hyvä mitata.

Jo näihin neljään asiaan (ferritiini, B12, D ja suolavesi) puuttuminen voisi parantaa oloasi ja neuropatiaasi erittäin merkittävästi.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Erään verikokeen arvoitus
PostPosted: Wed Jan 21, 2015 08:18 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Hei Tiinas,

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00855
Terveen ihmisen veren kaliumpitoisuus ei voi nousta liian suureksi, vaikka suun kautta nauttisi runsaasti kaliumia sisältävää ruokaa tai kaliumtabletteja. Munuaiset erittävät kaliumin ylimäärän virtsaan. Yleisin syy hyperkalemiaan on munuaissairaus, jonka seurauksena kaliumin erittyminen virtsaan vähenee. Mikäli S-krea on normaali, niin ei liene kyse munuaisten vajaatoiminnasta

Käytätkö lääkkeitä: eräät lääkkeet voivat aiheuttaa hyperkalemiaa.
- Näistä tärkeimmät ovat ACE-estäjät, joita käytetään verenpaine- ja sydänlääkkeinä sekä
- nesteenpoistolääke, spironolaktoni voi aiheuttaa niin ikään veren kaliumpitoisuuden suurenemista.

Sairauskin voi olla takana
- Harvinainen suolahormonin puutos (ks. artikkeli «Lisämunuaisen vajaatoiminta (Addisonin tauti)http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00992
- onko sulla janon ohellamuita oireita kuten lisääntynyt nälkä ja virtsaneritys, laihtuminen, väsymys ja yleiskunnon vähittäinen heikkeneminen... autoimmuunisairauksia voi olla useampia yhtaikaa, katso http://www.invalidiliitto.fi/files/attachments/laku/harvinaiset-yksikko/aps-opas_netti.pdf

Mikäli lääkkeet ja lisämunuainen/Addisonin tauti eivät ole syynä, niin kannattaa seurata, että se Kalium-arvo normalisoituu.

Kohonnutta kaliumarvoa pidetään vaarallisena ja on harvinaista. Kaliumia on elimistössä pääasiassa solujen sisällä. Veriplasmassa kaliumin määrä on aika vähäinen (0,15 g litrassa), mutta sen merkitys ihmisen koko aineenvaihdunnalle on keskeinen.

Yleisempää on matala kalium sydän ja nesteenpoistolääkkeiden käytön seurauksena. Mikäli ongelmasi johtuvat lisämunuaisesta/Addisonin taudista, niin katso ainakin se, että sinun tilaasi seurataan ja tehdään lisäselvittelyjä.

Koholla oleva Hkr ja Hb 161 viittaavat kuivumiseen, joka jo selittä janon tunteenkin, et saa riittävästi nesteitä tai ainneenvaihdunta on sekaisin. Näihin, kuten korkeaan kaliumiin olis hoitona lisänesteiden nauttiminen. Et saa muissään nimessä juoda tuoremuhuja tai syödä banaania tms. joissa on kaliumia helposti saatavissa. Suolevesi tai vesi olis paras juoma.

Voisit muutaman päivän ajan tarkkailla sitä, kuinka paljon juot ja virtsaat sekä mikä on aamu ja iltapaino.

_________________
CFS, EDS, kaular. relatiiv. spin.stenoosi, autonom.h. oireisto, TOS, selkäkipu, neuropatia, palleatyrä, gastrospareesi, hypotyreoosi, uniapnea, adenomyosis, punajäkälä, DHEA- ja kalsiumvajaus, DM, rectumprolapsi, oudot lihakset


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Erään verikokeen arvoitus
PostPosted: Wed Jan 21, 2015 11:56 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Jatta: Minulla kyllä kalium nousi viitteiden ylitse kun jatkoin lisäkaliumin (kaliumglukonaattijauhe) ottamista tajuamatta, että alhaisen kaliumin syy oli poistunut. Minulla siis aldosteronia erittyy jopa liikaa, vaikka on lisämunuaisen vajaatoiminta. Munuaisissa ei ole mitään häikkää.

Jos ihminen puhuu lisämunuaisten vajaatoiminnasta itsekin, en tiedä miksi mukaan pitäisi vetää munuaissairaus, kun lisämunuaiset selittävät...

Verikokeiden ottaminen väärin voi nostaa myös valheellisesti veren kaliumia. Kts. esim. http://www.danburyhospital.org/~/media/ ... o%204.ashx Harva labrahoitajakaan osaa ottaa verikokeita oikein, esim. mansettia ei oteta ajoissa pois.

(Ja se kuivuminenkin nostaa kaliumarvoja.)

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Erään verikokeen arvoitus
PostPosted: Thu Jan 22, 2015 12:53 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
En kieltänyt ettei kalium nousisi keinotekoisesti, sen takia nostin esiin mm. tuoremehun. Enkä kieltänyt kuivuuden nostavan, siksihän puhuin juomisesta. Olen ilmaissut asiat epäselvästi, olen pahoillani.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Erään verikokeen arvoitus
PostPosted: Thu Jan 29, 2015 06:35 
Offline

Joined: Tue Jan 20, 2015 09:34
Posts: 12
Kiitos, olen yrittänyt pähkäillä tilannetta itse. Kalium on kesästä 4 eri kokeessa ollut välillä 5.1-5.3 ja todellakin hb ja krea on ollut yli viitteen. Rautavarasto oli tyhjä ja siihen aloitettiin lisärauta. Kalium arvon nousu on arvoitus. Kesällä minulle tuli hankala toksinen reaktio lääkkeestä ja jouduin kortisoni hoitoon. Kaksi erillistä kuuria jossa piikitettiin 80mg päiväannoksesta pienentäen. Tosin Kalium oli koholla jo ennen kortisonihoitoa. Kortisoni juurien jälkeen olin tiskirätti. Nyt olo on alkanut tasaantua. Ihotautilääkäri, joka toksista reaktiota hoisi neuvoi juomaan merisuola vettä pari lasia päivässä.

Tiesin että banaanista on kaliumi, mutta en tullut ajatelleeksi appelsiinia. Itse asiassa olen lukenut, että ravinnolla ei voi kaliumiin vaikuttaa. Täytyy vaihtaa appelsiini mehu nyt veteen.
Minulla on yksi ihan outo oire, tai ei outo, mutta jalkojen tärinä ja vanhat nykinät on muuttuneet ja laajentuneet jonkinlaiseksi yleistyneeksi dystoniaksi. Mietin nyt onko hankalalla dystonialla ja Kalium arvolla jokin yhteys? Minulla ei ole käytössä mitään lääkkeitä jotka voivat vaikuttaa Kalium arvoon.
Kesäinen lääkemyrkytys on toki voinut vaurioittaa elimistöä ja hermostoa. Toisaalta CRPS:n liittyy dystonia ja vuosien saatossa kipu ja dystonia leviää. En todellakaan tiedä, mutta uskon, että lisämunuaisessa on vähän häikkää. Olen nyt hoitanut b6 ja C-vitamiinilla. Lisäksi tuo lisärauta kilpparille tueksi.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Erään verikokeen arvoitus
PostPosted: Thu Jan 29, 2015 07:12 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Kannattaa ainakin kokeilla, että mitä veden juonti mehun sijasta tekee Kalium-arvolle.

Tärinää enemmän jaloissa... Juu, se voi olla merkki dystonian pahenemisesta. Voihan se olla, että sinulle tulee oireita, kun tilanne on ollut päällä jonkin aikaa tai saat muita herkemmin oireita.

Kohonnut kalium, oireet
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00855
Lievä kaliumarvon suureneminen ei aiheuta oireita. Jos kaliumin pitoisuus on yli 5,5 mmol/l, alkaa esiintyä lisääntyvästi väsymystä, lihasheikkoutta, erilaisia tuntoaistimuksia jäsenissä ja vaikeissa tapauksissa lopulta halvausoireita. Suuri kaliumpitoisuus aiheuttaa sydämen toiminnan häiriöitä, jotka näkyvät muutoksina sydänfilmissä.

Tuoremehu tai banaani ovat hyvät keinot lievittää mahataudin jälkeistä vetelyyttä, silloinhan kalium-arvo on voinut laskea.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group