Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Sun May 26, 2019 09:58

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 
Author Message
 Post subject: Nestetasapainon vaikutus verikokeisiin
PostPosted: Thu Jan 19, 2017 09:57 
Offline

Joined: Sat Nov 09, 2013 02:31
Posts: 559
Onko joku kokeillut huijata veri ym kokeissa? Voiko sen tehdä hallitusti?

Mietiskelin tässä yhtenä päivänä, kun lääkärini ei pistä minuun D-vitamiinia tarpeeksi suuria määriä, että saisinko verikokeeni näyttämään todellista matalampia arvoja. D-vitamiini vaikuttaa minuun suotuisasti jo esim 60 nmol/l, mitä se tällä hetkellä taas lähestyy mutta tietyt oireet lähtevät vasta kun veren vitamiinitaso on optimialueen (käypähoitosuositus 75-120nmol/L) keskivaiheilla. Keskussairaala ei ilmeisesti halua haaskata rahaa kuin minimi-annostukseen.

Ajattelin, että annostusta nostettaisiin, jos veriarvoni näyttäisivät matalampaa arvoa. Mietin, että kun D-vitamiinin mittauksessa on oltava syömättä ja juomatta 10-12 tuntia ennen verikoetta, niin laimentaisiko Polon reseptillä tehty suolavesi vertani, jos joisin sitä esim litran tunti ennen verikoetta? Asiaa voisi ehkä kokeilla ysityislabrassa ennen virallista verikoetta.

En missään tapauksessa kehota ketään huijaamaan verikokeissa mutta tässä kohtaa on sen verran suuresta asiasta kyse liittyen omaan hyvinvointiini, että olo rupeaa olemaan jo epätoivoinen. Nuo "puutos"-oireet ovat voimakkaita ja rajoittavat elämääni merkittävästi.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Thu Jan 19, 2017 12:38 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Tee ylillääkärille, Aviin tai valviraan valitus, ettei sinun hoidossa huomioida KH-suosituksia, eikä huomioida sitä, että alittaminen vaikuttaa sinun vointiin. Älä pidä valituksessa suositusta ohjeena, joka käskee, vaan se ohjaa lääkäriä hoitosuunnitelman laadinnassa. Ilman muuta voit heitttää, että säästetäänkö sinun kustannuksella.

Paastolla on ainakin se idea, ettei veri laimene juonnin takia ja vaikuta tulokseen, ettei ruoka ehdi imeytyä ja (mm. rasva) samentaa verta ja vakioidaan verikokeenottotilanne.

Minä olen kerran tehnyt ylilääkärille valtuksen ja hän perusteli päätöksen sillä, että tilanteessa toimittiin kh-suosituksen mukaan. Kh-s ei silloin huomioinut lääkkeen vaikutusta sidekudoselastisuuteen ja sen aiheuttamien oireiden pahenemiseen, eikä lääkärikään vaikka minä toin asian esiin.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Thu Jan 19, 2017 07:41 
Offline

Joined: Tue Jan 17, 2017 08:28
Posts: 78
Tiedä kuinka näissä pistoshommissa toimitaan, mutta käytätkö pistosten lisäksi normaalisti purkista?
Jos näin, niin otatko D-vitamiinin säännöllisesti vai pidätkö tauon ennen kokeita?
Ellen tätä ihan hatusta vedä, muistaakseni Maija kertoi jossain keskustelussa kuinka lääkäri oli käskenyt pitämään tauon ennen kokeita (aikaa en muista). Ja oli vissiin huomattavasti vaikuttanut tuloksiin.

Jokatapauksessa suosittelen seuraamaan Jatan ohjetta, meni syteen tai saveen.

Miten muuten päädyttiin pistoshoitoon?
Itsellä oli 2015 D-vitamiini vain 16. Minisunilla sain sen nousemaan 82 mutta sen Maijan kommentin luettuani jäänyt vaivaamaan mitä se todellisuudessa mahtaa olla..

Maija! Tule ja valista meitä :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Thu Jan 19, 2017 09:44 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Stressiessi ei voi suolistovaivojen vuoksi käyttää D-vitamiinia kuin pistoksina.

Luulisin, että suolavesi saa arvon hieman alemmas, kun veri tosiaan laimenee. Periaatteessa verestä voi monen eri koetuloksen perusteella arvuutella, että onko se liian "laimeaa" vai (useammin) liian "tuhtia" nestehukan takia. Nestehukka voi sotkea useita koetuloksia. Mutta käytännössä lääkärit eivät mieti noita.

En osaa sanoa, paljonko arvo voisi tuolla vesitankkauksella laskea.

EDIT: Niin ja tietysti eri kokeita otetaan eri osista verta, plasma. vs. seerumi jne, joten en tiedä voiko niitä kaikkia laimentaa. Jatta, pulla tai mmjan osaisi ehkä paremmin sanoa.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Thu Jan 19, 2017 10:12 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Kun D-vitamiini tutkitaan yl. plasmasta, jolloin juominen voi vaikuttaa arvoon laskemalla sitä. Perustelen tätä käytännön työn näkökulmasta. Mikäli jollakin diabeetikolla oli liian korkea verensokeri, niin juottamalla pyrittlln aina laskemaan arvoa insuliinihoidon ohella. Korkea verensokeri kusettaa, mukana oli myös kuivumistekijä mitä d-viitamiinin kohdalla ei tule ilmi.

Käytännössä suurin osa juodusta vedestä menee suoraan solujen sisään; vain 1/12 jää solujen ulkopuoliseen nestetilaan eli plasmatilavuuteen/kiertävään vereen <-> laimentaa verta. Normaalioloissa kerralla juodusta vedestä 80 prosenttia erittyy neljän tunnin kuluessa virtsaan. Ts. saa juoda melko lailla, jos aikoo saada arvoa alemmas; juodusta litrasta vajaa desi laimentaa verta . Kun ihmisen verimäärä painosta on verta 6-8 %, on täysikasvuisen naisen verimäärä on siten noin neljä litraa, miehen viisi litraa tai enemmänkin. Voishan tuosta laskee kuinka paljon 1dl lisäys verimäärässä laskisi arvoa.

En osaa arvioida, että kuinka paljon juotua suolavettä jää vereen/plasmatilavuuteen. Enemmän joka tapauksessa ja vaikutusaika on pitempi.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Fri Jan 20, 2017 01:58 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
CFS-potilaalla kiertävän veren määrä ilman suolaveden juomista tai muuta douppausta voi kyllä olla merkittävästi alentunut.

P.S. Voisin nimetä tämän ketjun uudelleen jos sopii, ei osu niin pahasti silmään lääkäreille, joita sivustolla satunnaisesti vierailee.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Fri Jan 20, 2017 02:43 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Niin, mutta saattaa olla ettei puuttuva kiertävä verimäärä korvaudu meillä samalla tavalla kuin diabeetikoilla, koska heidän hivenaineet saattavat olla kunnossa ja on akuutti nestevajaus. Heillä nestevajaus voi korjautua herkemmin, koska elimistön säätelyjärjestelmät voivat toimia paremmin, kun taas meillä voi olla jopa krooninen neste- ja natriumvajaus. Meillä neste voi mennä herkemmin läpi.

Vaihda vaan!


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Fri Jan 20, 2017 11:29 
Offline

Joined: Sat Nov 09, 2013 02:31
Posts: 559
Joo, voi olla parempi vaihtaa ketjun nimeä.

Tosiaan, D-vitamiinia annetaan pistoksina, koska suolisto tulehtuu rajusti jos otan D-vitamiinia suun kautta. Muistaakseni kokeilin seitsemän eri suun kautta nautittava D-vitamiinivalmistetta eikä yksikään sopinut. Jo 350 mikrogramman annostus viikon aikana aiheutti tulehduksen, joka nosti kuumeen päälle viime kesänä. Labrakokeissa tulehdusarvot pomppasivat reilusti ylöspäin.

Olen tässä viimepäivinä miettinyt, että Crohnin tautini voisikin olla syöttösolutautia eikä Crohnin tautia. Amiinien ja salisylaattien aiheuttamat oireet viittaisivat siihen ja oikeastaan ylipäänsä kaikki oireet viittaavat siihen. Aion kokeilla Maijan blokissa julkaistun syöttösolu-artikkelin hoitokeinoja.

Mutta takaisin aiheeseen. Ei kai tässä auta muu kuin tehdä valitus ylilääkärille. Odotan vielä seuraavan verikokeen tuloksia huhtikuun puoleen väliin ja kun ne tulevat olemaan reilusti syksy arvoja alemmat, niin jos lääkäri ei tihennä pistosten antoväliä, niin otan yhteyden ylilääkäriin ja pyydän lääkärin vaihtoa.

Mites muuten se lääkärinvaihto-lainuudistus menikään erikoislääkärien osalta? Jokos erikoislääkäriä saa vaihtaa kerran vuodessa? Vai miten se oli?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Fri Jan 20, 2017 11:40 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Olen vaihtanut erikoislääkäriä pari vuotta sitten. Toteutin sen pyytämällä lähetteen toisen sairaalan polille. Perustelu oli luottamuspula. Kannatti vaihtaa, seuranta on yksikertaisempaa, tehokkaampaa ja minua kuunnellaan.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Fri Jan 20, 2017 04:54 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1780
Olen kyllä ajatellut nesteen kyttämistä muuttamaan raja-arvoisia labroja. Ongelma on siinä, että pitäisi toiset saada ylemmäs ja toiset alemmas. Samalla kertaa se ei onnistu. Olen ajatellut, että minä joudun menemään yleensä labroihin kuivuneena. Jo vuosia sitten aloitin sen, että en juurikaan juonut, kun sanottiin että "syömättä ja juomatta". Tosin on pakko ottaa rytmilääke, ja sen kanssa täytyy ottaa muutama kulaus vettä. Ensimmäisenä aamulla otettava kipirauhaslääke Thyroid ei välttämättä vaadi juurikaan vettä koska pureksin sen hienoksi. Se voi kylläkin jättää otettavaksi verikokeiden jälkeen, siitä ei ole mitään haittaa. Jos on otettava kilpirauhaskokeita, niin silloin se on pakkokin jättää myöhemmäksi.

Olen sitten myöhemmin kuullut, että puoli - yhden lasillisen voi juoda vettä ennen kokeita. Joskus en voi olla juomatta yöllä. Saatan ottaa yöllä vettä jonkin verran ja ajattelen, että se vesi ehtii tulla pois kokeisiin mennessä. Voihan se vähän vaikuttaa tuloksiin sekin, että en ole niin kuivunut kokeiden aikaan. Yleensä menen kokeisiin puoli lasillista juoneena tai en lainkaan juoneena. Luulen, että jos muutan tapaani, niin tulokset eivät olisi vertailukelpoisia.

Kun minulla on toisinaan diabetes insipidusmaista oireilua, niin todellakin voin olla kuivunut kokeiden aikaan. Sitä ei oteta lainkaan huomioon esimerkiksi nukutuksen edellä, vaikka natriumkin olisi jopa hieman yli viitteen (osoittaa veden menetystä!). Muutkin labra-arvot voivat olla korkeita. Vuonna 2013, kun eteisvärinän vuoksi olin sairaalassa juomatta, niin natrium oli 146, viiteyläraja 144, vrensokeri oli 6,6, kun se ei minulla ole koskaan yli viitteen, punasolumäärä litrassa oli reilusti yli viitteen eli veri paksua, hemoglobiini korkea normaali 153 (yläraja naisilla 155). Sillä kertaa ei tehty sähköistä rytminsiirtoa, mutta sitten kun se tehtiin niin oli muistaakseni labroissa aika paljon sama juttu. Siis toimenpiteisiiin ja nukutuksiin joudun menemään kuivuneena, eikä siitä välitetä. Se vaikuttaa toipumiseeni, koska useinkaan ei laiteta nestetippaa suoneen. Pelkään niitä tilanteita kovasti ja kamalia jälkioireita. Toivottavasti ei koskaan tarvitse mennä enää toimenpiteeseen, joka tehdään edellisestä illasta lähtien vesi- ja ruokapaastolla seuraavn päivän iltapäivällä. Eikö hoitohenkilökunnankaan järki sano, että ihminen voi kuivua ja olla hypoglykeeminen, varsinkin sellainen, jolla on kuivumiskohtauksia tavallisessa elämässäkin kotona.

Voi olla, että esimerkiksi kilpirahaskokeissa, D-vitamiinikokeissa, ferritiinikokeissa yms. saan liian hyvia tuloksia kuivuneena. Enkä jätä edellisen illan kilpirauhaslääkettä ottamatta, kuten jotkut jättävät.

Jos käytän D-vitamiinia liikaa, niin aktiivinen D-vitamiinini (D 1.25) nousee liikaa ja vaikuttaa kaalsiumaineenvaihduntaan. Se voi nostaa veren ionisoitunutta kalsiumia ja se taas voi aiheuttaa myös kuivumisia. Jokaisen pitäisi tutkituttaa joskus ionisoitunut Ca ja PTH selvittääkseen, ettei ole lisäkilpirauhsen liikatoimintaa kuten minulla on. Silloin D-vitamiinia ei saa ottaa paljon. D-vitamiinin kohdalla voi siis tulla kuivumistekijä, jos henkilöllä on hyperparatyreoosi.

Lisään tähän vielä, että joskus iltayöstä juoksen puolen tunnin välein pissalla monta kertaa, ja taitaa päiväsikaankin, jos juon runsaasti, niin neste tulla puolessa tunnissa pois. Joskus ärsyttää se, että tietokoneella ollessani täytyy työ vähän väliä keskeyttää ja käydä vessassa.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Fri Jan 20, 2017 05:33 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Belgian-lääkärini muuten kehottivat ennen verikokeita juomaan puoli litraa vettä. Minulla se ei taas onnistu, koska aamulla otan desmopressiinin ja sen jälkeen ei todellakaan saa noin paljoa vettä alas. Eikä desmopressiiniä voi kyllä jättää ottamatta tai sitten vasta kuivuukin.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Sun Jan 22, 2017 05:52 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1780
Mihin tuo Belgian lääkärin suosittama runsas juominen ennen laboratoriokoetta perustuu?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Labrakokeissa huijaaminen
PostPosted: Sun Jan 22, 2017 09:34 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Varmaan ihmiset ovat usein aamulla kuivuneita ja juomalla vettä saa "oikeammat" tulokset? Sehän on toki kiinni siitä, mikä kunkin mielestä on oikea tulos, mikä veren osmolaliteetin pitäisi olla jne.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group