Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Wed Feb 20, 2019 04:55

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Sun Apr 10, 2016 06:40 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Reumaliitto, Sidekudoksen perinnölliset taudit
http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumataudit/sidekudoksen-perinnolliset-taudi/

EDS
- EDS:n pääoireet ovat... ...hampaiden vieruskudoksen tulehdukset ja hampaiden irtoaminen. Näiden oireiden yleisyys ja vaikeus vaihtelevat tautityypin mukaan.
- Kuntoutumiskeskus Apilassa järjestetyllä EDS-potilaiden kurssilla tehdyn kyselyn mukaan pahimpia haittoja olivat kivut, nivelten yliliikkuvuus, hammasongelmat…
- Sidekudoksen sairauksien hoito… …Hampaiston ongelmat vaativat hammaslääkärin seurantaa.

---------------------------------------

Suomen Ehlers-Danlos Yhdistys
http://www.ehlers-danlos.fi/eds/

- Sidekudoksen heikkouteen liittyviä ongelmia havaitaan usein myös hampaistossa ja hampaiden oikomisissa ja puuduttamisessa.
- EDS:ää sairastavat voivat olla poikkeuksellisen herkkiä lääkeaineiden vasteille, eivätkä heidän hermokudoksensa puudu paikallispuudutteita käytettäessä. http://www.ehlers-danlos.fi/eds/hoito/

----------------

Perinnölliset sidekudosoireyhtymät Sirpa Kivirikko
Perinnöllisyyslääkäri, dos 24.08.2012
EDS yhdistyksen kunniajäsen, joka on ansioitunut Ehlers-Danlosin syndrooman diagnostiikassa ja/tai hoidossa ja toimineet potilasta tukevalla tavalla.

Klassisen EDS (I ja II-tyypin) hampaat
[url]http://dspace2.lib.helsinki.fi:8082/dikk/bitstream/handle/2455/137805/
Sidekudosoireyhtymat%202012%20handouts.pdf?[/url]
linkki jaettu 2 osaan, jotta sivu aukeaa mukavammin

- suun limakalvo ja ikenet: hauraat sekä vaurioituu ja vuotavat helposti
- hampaiden koossa voi olla eroja
- lyhyet juuret

-------------------------------------------------


Suun ja leukanivelalueen muutokset!
Ehlers-Danlosin oireyhtymän aiheuttamat muutokset suun ja leukanivelten alueella,
Suomen Hammaslääkärilehti, 2005;12(7):412-417
http://edssuomi.blogspot.fi/p/ehlers-danlosin-oireyhtyman-aiheuttamat.html

Ehlers-Danlosin oireyhtymän aiheuttamat muutokset suun ja leukanivelten alueella-artikkeli hammasmuutoksista mm. seuraavaa; tämä voi olla selitys pulla kysymykseen hampaiden "kulumisesta".

Kaikissa hampaan kudoksissa on havaittavissa histologisia muutoksia EDS:ssa. EDS-potilaiden hampaissa on usein korkeat kuspit ja syvät purupinnan uurteet. Dentiinin, hammasluun rakenteen epänormaalius voi johtaa epätavallisiin kruunun muotoihin, etenkin lievästi poimuttuneisiin etuhampaisiin. Hampaiden koossa voi olla eroja joko oikean ja vasemman puolen tai ylä- ja alaleuan välillä, mikä vaikeuttaa ideaalisen purennan saavuttamista. Maitohampaat puhkeavat normaalia aikaisemmin. EDS:aan liittyy myös aikainen maitohampaiden menetys, joka johtaa usein virhepurentoihin.

Dentiini eroaa kiilteestä kahdella tavalla: dentiini on tuntoherkkää ja sitä muodostuu koko elämän ajan. Hampaan ytimen läheisyydessä on predentiiniä, joka on mineralisoitumatonta dentiinin kaltaista materiaalia. Se muuttuu dentiiniksi kun sen sisältämät tyypin I kollageenisäikeet peittyvät hydroksiapatiittikiteillä. http://www.solunetti.fi/fi/histologia/dentiini/

Hammasydin eli pulpa koostuu erikoistuneesta sidekudoksesta. Se sijaitsee hampaan ydinontelossa ja juurikanavassa. Dentiiniä muodostavat odontoblastit sijaitsevat pulpan ääreisosissa. Hammasydin on tärkeässä roolissa hampaan kehityksen ja puhkeamisen aikana ja pysyy aktiivisena koko elämän ajan muodostaen predentiiniä.
http://www.solunetti.fi/fi/histologia/pulpa/


Täten en voi ajatella muuta kuin, että em. kuvaa millä tavalla hampaiden haurastuminen voi tapahtua (EDS.ssä hampaan kudoksissa on havaittavissa histologisia muutoksia) ja yksi osatekijä voi olla ainakin 10 vuotta ollut kalsuminvajaus. Lisäksi ymmärrän, että mikä sattaa aiheuttaa vas. puolen poskihampaiden kivuliaisuuden.

Nyt saatan ymmärtää miksi äitini hampaat ovat isorakoisiset ja tolppamaiset. Äiti sanoo, että hampaat ovat muuttuneet, ei ne nuorena olleet erilaiset.

Hauskaa :lol: EDS.lla tapahtuis ennenaikaista maitohampaiden menetystä. Minulla on 6-kymmenes menossa hyvää vauhtia ja vielä on pari maitohammasta tallella. :lol: :lol: :lol:


Last edited by Jatta on Tue Apr 12, 2016 02:59, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Mon Apr 11, 2016 04:33 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1780
Minulla, kun on vähemmän hampaita kuin normaalisti olisi, niin painetta niihin kohdistuu purressa enemmän kuin jos paine jakaantuisi useammille hampaille. Siksi kultus on suuri.

Aika jännä juttu, että hampaiden purupintojen valkoiset paikat ovat lujempaa ainetta kuin hampaat itsessään. Paikat jäävät koholle ja hampaat kuluvat ympäriltä. Kun aiemmin on takahampaassa ollut esimemerkiksi neljä nystermää, niin nyt entisten nystermien välissä keskellä on paikan kohouma ja nystermien kohdat ovat kuoppina hammasluun kulumisen takia.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Mon Apr 11, 2016 05:18 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Luitko sen hammaslääkärilehden artikkelin eli on aika paljon huomioon otettavia seikkoja. Voin kuvitella, että paikka on hammasta kovempaa ainetta, onhan hammasluu huokoista ja elävää kudosta.

Niin se minullakin on normaalia vähemmän rautahampaita. Tilannetta korjaa paikalleen jämähtäneet maitohampaat. Minulla oli vain yksi viisaudenhammas, mutta se poistettiin vetämällä ahtauden takia. Tuo artikkeli mukaan hammasjuuret voivat olla lyhyemmät, siksi se oli mahdollista poistaa leikkaamatta ja hyvä niin.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Tue Apr 12, 2016 09:57 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1780
Nuorempana ihmettelin, kun reikiintyneiden purupintojen paikkaaminen ei ollut kivuliasta. Hämmaslääkäri sanoi, että niihin on reiän ärsytyksen vuoksi kasvanut uutta hammasluuta. Ajattelin, että se on hyvä suojakeino ja olin tyytyväinen.

Minulla ikenet eivät kovin helposti vuoda. Käytössäni oleva Primaspan-100 voi jonkin verran tehdä vuotoalttiutta. Mutta jos otan samana päivänä myös kalaöljykapselin, niin saan helposti mustelmia, en ole pannut merkille, onko silloin lisääntynyttä ienverenvuotoa.

Yhden kerran puudutus takahampaaseen ei osunut kohdalleen, ei vaikuttanut. Mutta sitten, kun pantiin lisää, niin puutui nielukin, että meinasin tukehtua vedenjuontiin kotona. Voi olla, että hermo kulki poikkeuksellisessa kohdassa.

Minulla on hyvin voimakas vatsa-aortan syke, ja siinä kohdassa tuntuu möykky ylävatsalla. Lääkärit ihmettelevät sitä voimakasta sykettä. Kaksi kertaa se on vuosien välein ultrattu, eikä aortan laajentumaa tai muuta patologista ole näkynyt. Tietysti se on esimerkiksi vatsallaan maatessani hyvin tiukalla selkärangan painamana. Voi olla, että selkäranka on minulla erityisen syvällä vatsaonteossa ja pienentää siten tilaa. Onkohan siitä puristuksesta haittaa aortalle (pyrkii leventämään), jos makaan tai jumppaan vatsallani?

Rintakehä on litteä, se on sanottu jo nuorena. Siis rintaontelossakin on tilaa aika vähän. Lisäksi rintaontelo on ihan toispuolinen. Kulkiluut ovat vasemmalla puolella paljon ulompana kuin oikealla. Kaularanka ja nielun seutukin ovat epäsymmetriset, ja mielestäni myös kallo takaa. Kasvotkinhan on melkein kaikilla enemmän tai vähemmän epäsymmetriset.

Minulle tehtiin olkapunokseen puudutus olkaleikkauksen yhteydessä. Siitä jäi siihen paikaan joku outo tunne pitkäksi aikaa. Vaurioituikohan siinä hermossa jotakin (esim. verisuonia?).

Toisen leukanivelen nivellevy hadollisesti siirtyi joskus paikaltaan (lääkäri sanoi oireiden perusteella). Sitten vuosia myöhemmin kuvattaessa sitä levyä ei nähty lainkaan (sanottiin, että puuttuu), resorboituikohan se pois?

Minulla on pieni suuontelo, kitalaki on kuitenkin korkealla. Kun lapsena otettiin pois rikkinäisiä hampaita (aluksi oli hevosten suitsien paikkaa muistuttavat välit), myöhemmin hampaat ovat kallistuneet väleihin päin. Alaleuassa on 11 hammasta ja yläleuassa 13. Yksi hammasjuuri on pahasti kiertynyt spiraalille ja on sisempänä rivissä kuin muut. Se on mahdollisesti siirtynyt. Myös se hammas pienentää kielen tilaa suuontelossa. Alaetuhampaat ovat kallistuneet sisään päin ja purenta on syvä.

Vasemman puolen purentalihakset kiristyvät välillä. Tänä aamuna sain vahvistusta sille, että se johtuu vasemman nielurisan kroonisesta tulehduksesta. Eilen illalla tuli risan alaosaan patti, joka haittaa nielemistä. Viime päivinä on ollut taas sitä kroonista vasenpuolista korvanseudun (kaula - korva- korvan ympärys - ohimo) kipuilua, jota oli 2013-2014 n. puolitoista vuotta. Vasen korva humisee nyt aika kovaa.

Tämmöistä täällä. Eihän sille sidekudospoikkevauudelle, jos sellainen on, voi tehdä kuitenkaan mitään.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Tue Apr 12, 2016 10:16 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
pulla wrote:
Viime päivinä on ollut taas sitä kroonista vasenpuolista korvanseudun (kaula - korva- korvan ympärys - ohimo) kipuilua, jota oli 2013-2014 n. puolitoista vuotta. Vasen korva humisee nyt aika kovaa.

Tämmöistä täällä. Eihän sille sidekudospoikkevauudelle, jos sellainen on, voi tehdä kuitenkaan mitään.


Kyllä hammaslääkärin tulee se tiedostaa puudutusta ja toimenpiteitä suunnitellessa. Kerran on puudutettu x3, että saatiin paikkaus tehtyä.

Esim. hammasjuurien poikkeavuuteen tulisi suhtautua asianmukaisesti. Ystävälläni on "rautaa" hampaassa, kun juurihoidossa terä juuttui jumiin ja katkesi. Se poistetaan sitten, kun se lähtee liikkeelle tai aiheuttaa tulehduksen.

Turha odottaa, että julkisella pääsisi tarkoituksenmukaisiin seurantoihin esim. joka vuosi.

Minullakin on korvanseudun kipua lähes jatkuvasti. Oletan siihen olevan muitakin tekijöitä kuin bruksauksen, kuten hermosto ja sen kulkureitti. Minulla on olemattomat risat, mutta on imusolmuketurvottelua, joka myös heijastuu korviin kipuna.

En ole tavoittanut vielä yhtään artikkelia siitä, että mitä ovat CFS.n liittyvät hammasongelmat ja onko niitä.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Thu Apr 14, 2016 10:01 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Pyysin OP.lta reseptiä ja kysyin samalla hampaiden murenemisesta. Hän vastasi seuraavaa: "Kyllä hampaat voivat murentua jo siitäkin, että syljen koostumus CFS:ssä muuttuu hampaille epäedulliseksi."


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Mon Apr 18, 2016 02:19 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
OP.n vastauksen perusteella etsin, että mitä faktaa löytyy. Kuiva suu on EDS-ongelma ja myös CFS-ongelma, jonka unohdin kokonaan.

Kuivan suun aiheuttajat ja hoito
http://sic.fimea.fi/2_2013/kuivan_suun_aiheuttajat_ja_hoito

Syljen eritys on monimutkainen autonomisen hermoston säätelemä tapahtuma.

Heleniuksen ym. (2005) mukaan reumasairauksia ja sekamuotoista sidekudossairautta sairastavilla potilailla oli kaikilla kserostomiaa ja hyposalivaatiota merkitsevästi enemmän kuin kontrollihenkilöillä.

-> karies, eroosio ja limakalvo-ongelmat


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Mon Apr 18, 2016 06:04 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1780
Minulla etsittiin vuosia sitten Sjögrenin sydroomaa jopa sylkirauhasbiopsian avulla. Syljeneritys oli todella vähäinen. Vaikka tulehdusta oli sylkirauahsissa, ei SS:aa voitu todeta. Minulla oli siis vain sicca syndrooma. Nykyään ei ole niin paljon ongelmaa sen suhteen, mutta erityisesti panen merkille infektiot, jotka aiheuttavat ilmeisesti tulehduksen myös sylkirauahsissa ja sen kautta syljen erityksen vähenemisen.

Tuon ajoittain kuivan suun vuoksi en mielelläni käytä tiettyjä lääkkeitä, esim. parasympaattista hermostoa vastustavia.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Mon Apr 18, 2016 06:56 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Niin minullakin on todettu sicca-syndrooma silmissä, suussa ja limakalvoilla. Gynekologi sanoi viimeiksi, että pitää käyttää voidetta aina wc.ssä käydessä vaikka 10 kertaa päivässä. Se on niin jokapäiväinen vaiva, että sen unohtaa vaikka välillä suu on usein polttava tai nilellä tai silmissä on "hiekkaa".


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Mon Apr 18, 2016 07:36 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Pulla: Helpottiko sinulla sicca kilpirauhaslääkettä aloitettaessa/nostettaessa? Eikö sinulla ollut estrogeeni myös?

Noiden puutehan kuivattaa limakalvoja, estrogeenikään ei pelkästään alapäätä vaan jonkin verran muualtakin.

Minulla happi kostuttaa silmiä tosi paljon, näkyy peilistäkin. Vaikka en ole koskaan varsinaista kuivasilmäisyyttä kokenut. Jos kilpirauhaslääke on matalalla, silloin tulee roskan tunnetta silmään, kuin olisi hiekkaa.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Mon May 16, 2016 10:55 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Joopa joo,

Perjantaina paikattiin lohjennut takahammas muovipaikalla. H-lkr sanoi että paikka tulee lohkeemaan. Eilen illalla hampaita pestessä huomasin, että paikka on irronnut, enkä ole edes huomannut sitä.

Siihen olis laitettu amalgaanipaikka, mutta en suostunut siihen. Nyt mietin että mitä nyt tulis tehdä. Paikka ei tule siinä pysymään.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Mon May 16, 2016 11:58 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 1058
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Kun tässä linkissä puhuttiin sjögrenin diagnosoinnista niin pakko kertoa. Minulla diagnosoitiin sjögren 2001 sylkirauhasista. Se diagnoosi oli kuitenkin virheellinen.
Että ihmettelempä sitä miten virhe voi olla mahdollinen? Vai onko joku sairaus joka tekee saman tuloksen?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Mon May 16, 2016 12:04 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1780
Ehkä sinullakin on siellä tulehdus, mutta se "ei ole tyypillinen Sjögrenille". Minulla todettiin joskus olikohan 2008 lymfosyyttitulehdusta piensissä sylkirauhasissa, mutta tosiaan ei tyypillisesti Sjögrenille. Herää kysymys, että miksihän siuellä oli ja onko edelleen tulehdusta.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Mon May 16, 2016 02:19 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Sylkirauhasentulehduksia voi olla muustakin syystä
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00332

Lasten MPR-rokotusten myötä aikaisemmin yleinen molemminpuolisen korvasylkirauhasten tulehduksen aiheuttava sikotauti (ks. «Sikotauti (parotiitti)»5) on käynyt harvinaiseksi. Myös eräät muut virukset voivat aiheuttaa samantyyppisen, joskin lievemmän sylkirauhastulehduksen. Toispuoleinen sylkirauhastulehdus on yleensä bakteerin aiheuttama ja tarvitsee antibiootihoitoa. Tulehdus voi joskus muuttua pitkäaikaiseksi, jolloin sitä voidaan hoitaa rauhasta hieromalla ja pahenemisvaiheissa antibioottikuurilla.

Sjögrenin taudin, diabeteksen tai sarkoidoosiin yhteydessä esiintyvissä sylkirauhasen vaivoissa on myös kyseessä rauhasten tulehduksellinen tila, mutta aiheuttajana ei ole virus tai bakteeri.

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/asiantuntijat/terveys/sylkirauhasen_tulehduksia
Aina ei löydy selvää syytä toistuville tulehduksille, mutta hankalasti haittaavan toistuvan leuan­alussylkirauhasen tulehduksen hoidoksi voidaan harkita jopa rauhasen poistoa.

Tuohon haluaisin lisätä oman epäilykseni eli tulehdus saatta olla immunologinen, sillä meillä voi immuunnujärjestelmä toimia heikommin tai reagoida kaikkeen herkemmin tms. Minullakin on ainakin imusolmuke- ja sylkirauhastulehdusta ja -kipuilua ilman mitään järkevää syytä.

Lapsilla voi olla toistuvia sylkirauhastulehduksia, joiden aiheuttajaa ei yleensä pystytä selvittämään. Ilmeisesti monet virukset voivat aiheuttaa tulehduksia. Tämä loppuu yleensä teini-iässä.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: EDS - hammasongelmat
PostPosted: Tue May 17, 2016 11:25 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1562
Paikkaus ei mennyt takuuseen, koska en huolinut amalgaamia ja muovi ei kestä. Ollaan sitten ilman.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group