Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Thu Nov 23, 2017 11:25

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 132 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Next
Author Message
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Sat Sep 17, 2016 01:03 
Offline

Joined: Tue Oct 28, 2014 09:59
Posts: 259
Jossain sanottiin että aneemikoille ibuprofeiini ei ole hyvä lääke säännöllisessä käytössä, koska se lisää ruuansulatuskanavan verenvuotoja. Itsehän syön buranaa kuukautisten aikaan aika reippaasti ja päänsärkyihin muutenkin. Voisiko tässä olla syy huonoon ferritiiniin ja ilman rautalisää putoavaan hemoglobiiniin? Millä kipulääkkeillä burana kannattaisi korvata?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Sat Sep 17, 2016 08:23 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5962
Location: Amsterdam, Hollanti
Kaikki tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa ruoansulatuskanavan verenvuotoja, mutta riski riippuu lääkkeestä. Ibuprofeenilla ja ketoprofeenilla se on suunnilleen sama. Parasetamoli ei ole tulehduskipulääke eikä ärsytä mahaa juuri lainkaan, mutta kuukautiskipuihin taas kannattaa käyttää nimenomaan tulehduskipulääkkeitä. Reseptillä saa esim. selekoksibia, joka ärsyttää mahaa vain vähän. E-vitamiini + omega-3 säännöllisesti käytettynä voi vähentää kuukautisvaivoja.

Aminohappo glutamiini vähentää selvästi tulehduskipulääkkeiden aiheuttamaa mahaärsytystä ja varmaan siis verenvuotoakin.

En kuitenkaan usko, että tämä on syynä alhaiseen ferritiiniin. Se on CFS-potilailla (ja muillakin) muutenkin yleinen. Tämä ei ole se mahaärsytyksen ongelma, ei kenenkään pitäisi syödä tulehduskipulääkkeitä pitkiä aikoja, ellei ole pakko (esim. sairaus jonka hoitoon vaaditaan nimenomaan tulehduskipulääke). Tulehduskipulääkkeiden aiheuttamaan mahahaavaan kuolee ihmisiä, eikä aivan vähän.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Fri Jan 13, 2017 06:06 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1744
Mittautin ferritiinin ja perusverenkuvan. Ferritiini on samaa perustasoa kuin ennenkin, eli nyt 42, kun se oli viime vuoden kesäkuussa n. 39. Vuodesta 2007 lähtien se on vaihdellut välillä 35-57. Hemoglobiini oli nyt tammikuussa 141, kun se oli viimeksi syyskuussa 143.

Endokrinologi kehotti käyttämään Maltoferia. Otin sitä pari kertaa syksyllä, mutta vatsa meni hyvin kovaksi enkä ole sen jälkeen ottanut sitä. Sitä on myös vaikea ajoittaa muiden lääkkeiden oton lomaan niin, että olisi tarpeeksi väliä.

Rautaa ei varmaan voi antaa pistoksina?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Fri Jan 13, 2017 06:43 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5962
Location: Amsterdam, Hollanti
Rautaa annetaan infuusioina, joita Polokin käyttää. IM-pistoksina tietääkseni ei, en ole ainakaan koskaan kuullut.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Fri Jan 13, 2017 06:58 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1744
Ei sellaista infuusiota varmaan saa, kun ei ole selvä raudanpuute. Ferritiini on normalilla alueella eikä luotettavampi markkeri transferriinireseptori minulla osoita raudanpuutetta. Joku lääkäri muutama vuosi sitten pelotteli hemosideroosilla. Silloin minulla jopa oli MCV ollut vuosikausia alarajalla tai alle. Nyt MCV on viitealueella ja oli välillä jopa aika korkea.
Viimeksi endokrinologi sanoi, että minulla voi olla raudan puutteen lisäksi B12-puute, siksi MCV on noussut. Olen käyttänyt jo yli vuoden monivitamiinia ja lisäksi metyylikobalamiinia (ja metyylifolaattia), joten B12-puutetta ei liene.
Lihaa syömme kerran päivässä, kumma jos siitä ei rautaa saisi.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Sat Jan 21, 2017 02:18 
Offline

Joined: Tue Oct 28, 2014 09:59
Posts: 259
Mä söin nyt puolisen vuotta kolme tablettia päivässä gentle ironia, ja ferritiini oli noussut 12:sta 32:teen ja hemoglobiinikin oli 144. Oikein hyvä. Jatkan kuuria.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Sat Jan 21, 2017 11:17 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5962
Location: Amsterdam, Hollanti
Pullalle unohtui vastata, että Polo on antanut infuusioita jos ferritiini on alle 50 tms.

B12-pillerithän voivat olla aika turhia, jos sisäistä tekijää puuttuu tai on muita imeytymishäiriöitä. Monella vain pistokset auttavat.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Mon May 08, 2017 02:29 
Offline

Joined: Wed Apr 26, 2017 09:27
Posts: 6
Väsymystä ja voimattomuutta muutaman vuoden ajan. Unettomuuden takia menin lääkäriin, kun heräilen öisin, eikä siihen oikein ole mitään selkeää syytä, siis stressiä tai melua tai sellaista häiriötekijää.

Verikokeita on kyllä otettu, mutta työterveyslääkärin mukaan kaikki raja-arvojen sisällä, tosin kun aloin lukemaan tätä palstaa, niin eihän nuo nyt kamalan hyviltä vaikuta:

12.04.2017 B-Leukosyytit 5.1 E9/l ( 3.4 - 8.2 )
12.04.2017 B-Erytrosyytit 4.3 E12/l ( 3.9 - 5.2 )
12.04.2017 B-Hemoglobiini 122 g/L ( 117 - 155 )
12.04.2017 B-Hematokriitti 0.37 L/L ( 0.35 - 0.46 )
12.04.2017 MCV 82 fL ( 82 - 98 )
12.04.2017 MCH 28 pg ( 27 - 33 )
12.04.2017 MCHC 342 g/l ( 320 - 360 )
12.04.2017 Trombosyytit 319 E9/l ( 150 - 360 )
12.04.2017 E-Retik 1.0 % ( 0.6 - 2.0 )
12.04.2017 fS-Fe 21.1 umol/l ( 9 - 34 )
12.04.2017 S-Ferrit 13 ug/l ( 13 - 150 )
12.04.2017 S-TfR 1.8 mg/l ( 0.8 - 1.8 )
12.04.2017 S-Korsol 231 nmol/l ( 130 - 550 )
12.04.2017 P-ACTH 13 ng/l ( - 46 )


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Mon May 08, 2017 03:16 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5962
Location: Amsterdam, Hollanti
Juu, ferritiini on aivan liian matala ja alhainen MCV viittaa myös raudanpuutosanemiaan. Olisi tärkeä käyttää rautalisää (mieluiten bisglysinaattina), mutta myös puutoksen syy olisi hyvä selvittää, jos tuntuu ettei syy ole ruokavaliossa. Esim. melko usein raudanpuutoksen syy löytyy keliakiasta.

Erikoista, jos sinulta ei tuossa yhteydessä ole mitattu B12-vitamiinia ollenkaan...

Kortisoli on myös aika alhainen, vaikka viitteissä onkin.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Tue May 09, 2017 10:10 
Offline

Joined: Wed Apr 26, 2017 09:27
Posts: 6
Nyt otettu käyttöön Maltofer eli rauta(III)hydroksidipolymaltoosikompleksina.

Olen nukkunut erityisen huonosti varsinkin, jos on ollut jotain erikoista, stressiä tai liikuntaa vähänkään myöhemmin illalla ja olen kuvitellut sen aiheuttavan väsymystä ja heräilyä yöllä. Siihen vaivaan olen käyttänyt nyt 2 kuukautta fosfoseriiniä 3 tablettia eli 300 mg iltaisin, Fosfoser Memory -valmisteena. Tämän kai pitäisi (no joo, lupauksia ehkä vaan), myös laskea kortosolitasoja. Ja olenkin mielestäni nukkunut nyt paremmin, kuin moneen vuoteen.

B12-mittausta ei tosiaankaan tehty. Voisin sen vielä mittauttaa. Tosin, eikös MCV-arvon pitäisi olla koholla, jos olisi kyse B12-vitamiinin puutteesta?

Ja joo, nyt otettiin tosiaankin varastorauta, kun sitä erikseen pyysin, sitä ei ole koskaan aikaisemmin mitattu. Muuten arvot pysyneet aika lailla samalla tasolla, kun viimeksi mitattiin vuosi sitten. Silloin oli hemoglobiini 132, eikä toimenpiteitä.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Tue May 09, 2017 10:52 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5962
Location: Amsterdam, Hollanti
B12-puutos voi edetä hyvinkin pitkälle ennen kuin MCV nousee. Plus jos on samaan aikaan raudanpuutosanemia, joka laskee MCV:tä, se "kumoaa" tuon nousun joka tapauksessa (tätä on ihan tutkittu, ei ole pelkkä oletus).

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Tue May 09, 2017 02:22 
Offline

Joined: Wed Apr 26, 2017 09:27
Posts: 6
Lääkärin mielestä turha mittaus ja kun tarkistin, niin B12-vitamiinimittaus, 1142 maksaa noin satasen verran eli jää nyt ainakin toistaiseksi mittaamatta.

Aloitin nyt vasta lisäraudan ottamisen, jatkan sitä jonkin aikaa, että näen koheneeko olotila. Montakohan kuukautta pitää varautua odottamaan, jos ja kun lisärauta auttaa?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Thu May 11, 2017 10:12 
Offline

Joined: Wed Apr 26, 2017 09:27
Posts: 6
Kauankohan mahtaa kestää, ennen kuin olo kohenee, jos on kyse pelkästään raudanpuutteesta?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Thu May 11, 2017 02:35 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5962
Location: Amsterdam, Hollanti
Useita kuukausia - jos rauta imeytyy (ts. ferritiini nousee vähintään 50 asti). Joillain on raudanpuute, mutta rauta ei silti imeydy. Bisglysinaatti ja nestemäinen rauta voivat imeytyä paremmin.

Yleensä siis tuo sinunkin käyttämäsi auttaa, mutta takeita siitä ei ole, eikä auttamattomuus tarkoita että vika ei ole raudassa. Paitsi jos ferritiini nousee ja olo ei silti helpota.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Raudanpuute
PostPosted: Wed Jul 05, 2017 09:34 
Offline

Joined: Wed Apr 26, 2017 09:27
Posts: 6
Mistä tuo ferritiini 50 on repäisty?

Ymmärtääkseni kaikilla tuo ferritiiniarvo koskaan edes nouse niin korkealle.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 132 posts ]  Go to page Previous  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group