Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Fri Dec 15, 2017 03:12

All times are UTC + 2 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
 Post subject: Ruokailu, kun toimintakykyä on niukasti?
PostPosted: Wed Feb 04, 2015 10:12 
Offline

Joined: Fri Nov 21, 2014 04:35
Posts: 33
Kysymykseni saattaa kuulostaa typerältä, mutta mitä te syötte/olette syöneet huonoina aikoina? Minä en millään keksi, mitkä ruoat olisivat sekä terveellisiä, halpoja että helppoja valmistaa. Koska sekä rahaa että toimintakykyä on niukasti, ainoa, josta on mahdollista joustaa, on terveellisyys :( Haluaisin kuitenkin syödä tervellisesti, jotta olisin edes promillen paremminvoiva kuin huonolla ruokavaliolla. Pakastintakaan ei ole, joten en voi hyvänä päivänä valmistaa ruokaa varastoon. (Tai pyytää jotakuta toista valmistamaan.) Asuntooni ei myöskään voi tilanpuutteen vuoksi hankkia pakastinta.

Ideoita, reseptejä?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ruokailu, kun toimintakykyä on niukasti?
PostPosted: Wed Feb 04, 2015 10:44 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5984
Location: Amsterdam, Hollanti
Saman ongelman kanssa pähkäilen - itse olen vege ja joudun vaikean hypoglykemian takia syömään melko vähähiilihydraattisesti ja jopa kahdeksan kertaa päivässä. Ennen aivolisäkkeeni tuhoutumista kokkasin paljon, tein jopa keittokirjaa, joka on nyt kolme vuotta myöhässä. Nykyään on tosi vaikea keksiä syötävää, jota jaksaisin laittaa ja johon en olisi täysin kyllästynyt.

Suosikkini on hamppuproteiinismoothie, vaikka siihenkään eivät aina riitä voimat. Hamppuproteiinissa on hyvä proteiinikoostumus ja runsaasti etenkin mineraaleja, omega-3-rasvojakin löytyy. Pohjaksi soseutin ennen pakastemarjoja, mutta aina en nykyään jaksa, jolloin käytän pohjana kaupan smoothieta tai marjamehua ja ravistan sekaisin ravistuspullossa. Lisäksi tuppaan sinne erilaisia marjajauheita, lesitiiniä, spirulinaa sun muuta. Todella ravitsevaa ja varsin hyvää myös. Maitotuotteita ei kannata lisätä, ne estävät monia tärkeitä ravinteita imeytymästä.

Kananmunat ovat toki varsin edullisia, helppoja ja ravitsevia. Pähkinät eivät ole erityisen edullisia, mutta pienikin määrä on täyttävä ja sisältää paljon ravinteita. Auringonkukansiemenetkin ovat varsin hyviä. Pavut ovat edullisia ja terveellisiä, kuivat toki enemmän, mutta eivät purkkipavutkaan kalliita ole ja CFS-potilas saa yleensä syödä suolaa reilusti.

Kesällä/syksyllä kannattaa yrittää kysellä, jos joku toisi sinulle omenoita, sieniä, marjoja tms, monella on niitä ylimääräisenä. Tai poimisi vaikka nokkosia. Monia noistahan voi säilöä myös esim. kuivaamalla, ilman pakastintakin.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ruokailu, kun toimintakykyä on niukasti?
PostPosted: Thu Feb 05, 2015 01:39 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1485
Location: Tuusula
Hei,

Minun ongelmat ovat jonkun verran toisenlaiset. Hidas vatsan toiminta määrää mitä voin syödä.
Pidän jääkaapissa aina omista pakasteista, marjoista ja hedelmistä keitettyä marjakeittoa, jonka päälle kasaan smoothien tapaan muita juttuja; chiaa, mantelia, pähkinöitä, MSM, soijaa, jotain proteinivalmistetta, vaikka en pyöräytä smoothieksi. Vielä syksyllä söin marjat tuoreena ja luulen, että pystyn syömään tuoreita taas kesällä. Pakastimessa marjojen hapokkuus muuttuu eikä sovi vatsalle.

Kasviksista ja vihanneksista teen aina erilaista sileää sosetta, jota on 2-3 kertaa syödä kanan, kalan tms. kanssa soseena tai keittona. Silloin kun kuorin kasvikset, niin kypsennän kuoret vokkipannussa kasvisten ja kanan tms. kanssa ateriaksi. Eilen tein sosetta bataatista, lantusta ja paprikasta ja tein siitä tänään annoksen kanakeittoa. En jaksa keittää joka päivä marjakeittoa tai kasviksia, joten teen aina 2-3 päiväksi riittäviä "pohjia".

Yleesä teen 2 pellilistä simen-pahkinänäkkkäriä, johon tulee kananmunaa ja kuivattuja sieniä mukaan. Jauhan tykötarpeet hienoksi jotta on helppo kaaviloida leivinpaperien välissä levy. Laitan siihen yl. vettä, että on kevyempi kaaviloida ja paistan sitä ensin 150 steessa 20 min ja sitten alennan lämmön 100, jotta se kuivuu rapeaksi.

Olen joutunut nyt jättämään pois tuoreet marjat, vihannekset, kasvikset, raskaat ruoat ja muut lihat. Ne sulavat tosi huonosti ja on koko ajan närästystä tai täyttävä tunne kurkussa. Hedelmiä syön jonkun verran tuoreena.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ruokailu, kun toimintakykyä on niukasti?
PostPosted: Thu Feb 05, 2015 11:08 
Offline

Joined: Wed Sep 21, 2011 08:50
Posts: 98
tätä sain tehtyä ja meni 10 minuuttia ja tuli todella hyvää:

vihreä linssi-kookos-bataattisosekeitto. Vihreät linssit sopivat jostain syystä vatsalleni ok.

Ensin kattilaan öljyä pohjalle loraus, perään mausteet vähäksi aikaa kuumenemaan: kurkumaa ja mustaa pippuria (vähentävät kipua ja tulehdusta kehossa), sekä korianteria ja jeeraa.

Bataatin pilkoin pieneksi ja perään öljyyn. Vettä niin että peittyvät ja antaa kiehua 5 min. Merisuolaa. Heittelin sinne myös pakasteherneitä.

Lopuksi valmiiksi kypsytetyt linssit tetrasta ilman niiden nestettä. ja kookoskermaa ja antaa vielä kuumentua.

Jos vähähiilari niin bataattia vähemmän ja kookoskermaa enemmän eli vaikka koko tetra.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ruokailu, kun toimintakykyä on niukasti?
PostPosted: Thu Feb 05, 2015 11:48 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5984
Location: Amsterdam, Hollanti
Tuolla on aivan erinomainen resepti bataatti-linssi-kookosmuhennokselle/keitolle: http://www.bestrecipes.com.au/recipe/Be ... L2815.html

Tuota voi yksinkertaistaa kyllä, mutta itselläni ei yleensä nykyään voimat riitä noinkaan monimutkaiseen. Onneksi täältä saa hyvin valmiiksi pilkottuja vihanneksia tuoreenakin. Bataattia ei saa, mutta talvella saa kurpitsaa. Suomesta valitettavasti ei taida saada, ei pakasteena eikä tuoreena.

Käytän nykyään kaikessa mahdollisessa shortcutteja. Valmiiksi pilkottu sipuli on kallista suhteessa kokonaiseen sipuliin, mutta säästää paljon voimia. Suomessa taitaa saada ihan siedettävän edullista pakastesipulia(?). Niitä bataattisose- yms pötkylöitä hieman kadehdin.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ruokailu, kun toimintakykyä on niukasti?
PostPosted: Thu Feb 05, 2015 01:05 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1485
Location: Tuusula
Nykyään kurpitsaa on saatavina tuoreena ympäri vuoden.

Ainakin joissakin kaupoissa on mahdollisuus koota mieluinen salaattiannos tai saalinlehtisekoitukset ja maustekasvivalikoimat ovat aiempaa paremmat, monipuoliset.

Pötkö-pakkauksissa on erilaisia kasvissoseita maa-artsokasta lähtien. Maa-artisokasta teinkin havainnon, että sitä voi säilyttää viileässä kuin perunaa. Minulla jäi sitä maahan vaikka kuinka paljon, kun en tykkää pakastamisrumbasta, liian raskas puuha eikä ollut tilaa, kun joka paikassa oli marjoja. Ensi kesänä se ei jää maahan. Toisaalta maa-artisokkaa voi nostaa myös keväällä.

Maa-artisokka on ainoa juures, jota koiruus ei kaiva ylös.

Viime kesänä yritin kasvattaa inkivääriä, ensi kesänä uudelleen.

Kokki-ohjelman ja koiruuden "himojen" perusteella olen alkanut tehdä kasvisten kuorista ruokaa.Ei tarvtse ajatella, että haaskais hyvät vitamiinit. Saattaa olla että jatkossa raaputan bataatista vain tumman pinnan pois

Ensi kesänä täytyy laittaa aitaus vihreän parsan ymärille. Minä yritin syödä versot ja koiruus kaivoi juurakot itselleen, Samalla tavalla pitää suojata mansikkamaakin.

Koiruus oli viime viikonloppuna onnellinen kun äiti antoi sille punakanelia.

Tänän päivän homma on taas keittää marjoista keitto.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ruokailu, kun toimintakykyä on niukasti?
PostPosted: Thu Feb 05, 2015 03:46 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 5984
Location: Amsterdam, Hollanti
Kurpitsaa saa tuoreena toki, mutta ei minulla esim. riitä voimat sen käsittelyyn enää. Kauppojen salaattiannokset taas ovat kalliita. Oman näkemykseni mukaan edullinen ruoka-annos maksaa enintään 1-2 euroa ja noista saa maksaa paljon enemmän.

En tiennyt, että maa-artisokkaakin saa noissa pötköissä. Se on yksi suosikkikasviksiani. Noista saa helposti hyvää ruokaa, pitää vaan muistaa, että sairas ihminen tarvitsee paljon proteiinia. Lähemmäs 100 g päivässä olisi hyvä. Sehän on se suurin ongelma, kun maitotuotteet eivät hyvin suurelle osalle CFS-potilaista sovi ja muutenkin ovat epäterveellisiä. Moni kokee, että muu eläinperäinen ruoka on hyväksi itselleen, mutta se sitten taas tuppaa olemaan kallista, ainakin jos haluaa muuta kuin halvinta jauhelihaa... (Monet sisäelimet ovat kyllä edullisia.) Vaikkapa pakastemarjoista saa hyvin muita ravinteita, mutta proteiinia ei saa unohtaa.

Ei taida olla juuri mitään yksittäistä ruokaa, joka olisi terveellistä kaikille CFS-potilailla, kun meillä on niin paljon ruokayliherkkyyksiä, vatsavaivoja, erityisruokavalioita sun muita. Maa-artisokkakaan ei kaikkien vatsalle sovi, kun siinä on prebioottista inuliinia.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ruokailu, kun toimintakykyä on niukasti?
PostPosted: Thu Feb 05, 2015 04:45 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1485
Location: Tuusula
Maija wrote:
Kurpitsaa saa tuoreena toki, mutta ei minulla esim. riitä voimat sen käsittelyyn enää. Kauppojen salaattiannokset taas ovat kalliita. Oman näkemykseni mukaan edullinen ruoka-annos maksaa enintään 1-2 euroa ja noista saa maksaa paljon enemmän.


Totta, siksi minä käytän paljon kasviksia.

Marjojen kanssa nautin proteinia muodossa tai toisessa.

_________________
CFS, EDS, kaular. relatiiv. spin.stenoosi, autonom.h. oireisto, TOS, selkäkipu, neuropatia, palleatyrä, gastrospareesi, hypotyreoosi, uniapnea, adenomyosis, punajäkälä, DHEA- ja kalsiumvajaus, DM, rectumprolapsi, oudot lihakset


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ruokailu, kun toimintakykyä on niukasti?
PostPosted: Sat Feb 07, 2015 12:37 
Offline

Joined: Tue Jul 15, 2014 10:56
Posts: 34
Helpot:

- kananmunat
- rahka/ jugrtti/ kookoskerma + marjat/ sokeroimaton marja-/ hedelmäsose
- pähkinät ja siemenet
- tahini/ mantelitahna/ muut pähkinä- ja siementahnat
- säilykepavut
- säilykesardiinit
- avokadot
- smoothiet, valmiina kaupasta tai ite tehtynä
- tumma suklaa, raakasuklaa
- Yosa kauravälipalat
- juustot
- kookosvesi
- durian Vii Voanista pakasteena
- marinoitu tofu
- valmis savustettu tai loimutettu kala
- leikkeleet luomueläimestä
- lasinuudeli, papunuudelit / -spagetti
- merilevä
- tattarimakaroni
- riisikakut + voi

Vähän enemmän vaivaa vaativat:

- salaatit
- wokkivihannekset, kruunuvihannekset, vihreät pavut ym. pakasteesta
- uunikala
- uunijuurekset pakasteesta
- jauheliha
- linssikeitto, mungpapukeitto
- idätetyt linssit ja mungpavut
- hummus
- luuliemi
- tattaripuuro


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Ruokailu, kun toimintakykyä on niukasti?
PostPosted: Sun Feb 08, 2015 04:09 
Offline

Joined: Wed Dec 13, 2006 07:13
Posts: 281
Hurme: Mieti vielä sitä pakastinta: Eihän kyse ole vain pelkästä "sisustuksellisesta" tilanpuutteesta? Meillä esim. pakastin (matala kaappipakastin) blokkaa ruokapöydästä yhden istumapaikan, mutta olen kokenut sen niin paljon elämää helpottavaksi, että en ihan heti olisi valmis luopumaan siitä, en edes vaikka se joskus pitäisi sijoittaa esim. olohuoneeseen tms. hullulta tuntuvaan paikkaan. Minulla pakastimessa on nimenomaan kaikkea terveellistä, kuten erilaisia marjoja ja pakastevihannessekoituksia, joista saa nopeasti wokattua tai mikrotettua syötävää silloinkin kun ei oikein jaksaisi tehdä mitään. Lisäksi pakastin mahdollistaa tarjouslihojen hamstraamisen.

Vaikka pakastinta ei olisikaan, kannattaa hyvänä päivänä pyrkiä aina tekemään vähintään parin päivän satsi ruokaa jääkaappiin. Töissä ollessa saatoin viikonloppuna tehdä sekä lauantaina että sunnuntaina ruokasatsit, joista sain pitkälle seuraavaa viikkoa työeväät.

Kasvisten syönti jää minulla helposti liian vähälle ja sitä olen pyrkinyt ratkaisemaan mm. lisäämällä kastikkeisiin kasviksia sen verran reippaalla kädellä, että joskus niitä voisi syödä ruoaksi vaikka pelkiltäänkin. Tässäkin hyödynnän usein pakastevihanneksia, erityisesti Apetit-suikalejuureksia, jossa on jotain ihan perusjuureksia ilman turhaa eksotiikkaa. Hyvin usein teen myös niin, että pilkon ison kasan kasviksia ja lykkään ne pelkän suolan tai Herbamaren kanssa uuniin paahtumaan. Eilen mukaan meni myös lohkoperunoita ja lohifile. Suosikkejani kasviksista helppoutensa vuoksi ovat erityisesti kesäkurpitsa ja munakoiso, joita on nopea pieniä mukaan pannulle paistumaan.

Kuivakaapissa pidän aina joitain helppoja ruokia/ruoka-aineita. Purkkihernari on oikeasti eräänkin kerran ollut varsinainen pelastus kun on ollut useamman huonon päivän putki päällä. Samoin tonnikala, hirvenlihasäilyke (isä hirvestää), purkkiananas, soijarouhe, pata-ainespussit, tomaattimurska ja valmiit papusekoitukset / salsat / kikherneet yms. kuuluu näihin pakollisiin jemmaruokiin.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group