Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Fri Feb 22, 2019 04:01

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 
Author Message
 Post subject: Krooninen väsymysoireyhtymä seurustelukumppanilla
PostPosted: Mon Jan 15, 2018 04:07 
Offline

Joined: Mon Jan 15, 2018 04:01
Posts: 1
Moi,
itselläni ei ole sairautta mutta mies jota tapailen sairastaa Kroonista väsymysoireyhtymää. Miten teillä seurustelu onnistuu ? Pidän miehestä todella paljon mutta välillä näen kuinka kanssani oleminen uuvuttaa häntä. Entä olenko itse vaarassa saada tartunnan ?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Krooninen väsymysoireyhtymä seurustelukumppanilla
PostPosted: Mon Jan 15, 2018 07:00 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Täällä on jo useampi ketju aiheesta, viewtopic.php?f=2&t=1939 ja lisäksi Vapaa keskustelu -alueella on pohdittu parisuhteen ja CFS:n yhdistelmää. Kyllähän seurustelu tuottaa hankaluuksia, ellei sairaus ole tosi lievä, mutta toisaalta ellei sairaus ole vaikea, niin usein eniten ongelmia tuottaa se, ettei terve osapuoli ymmärrä sairasta.

Eli tärkeintä on yrittää hakea tietoa sairaudesta ja yrittää myös käytännössä ymmärtää. CFS-oireethan voivat vaihdella runsaasti tunnista, päivästä ja viikosta toiseen ja lisäksi ihminen voi pystyä tekemään asian A, ilman että pystyy tekemään asian B, eikä se aina vaikuta loogiselta. (Toisena päivänä B voi onnistua, mutta A ei.)

Yksi olennainen juttu on, että isolla osalla, jopa suurimmalla osalla, CFS:ää sairastavista on myös Asperger (ja pienemmällä osalla myös ADHD). Tähän kannattaa perehtyä, koska jos miehellä on Asperger, sen ymmärtäminen on todennäköisesti vielä haastavampaa, mutta vielä olennaisempaa parisuhteen kannalta. CFS:n ymmärtämisessä tärkeintä on usein tiedostaa, että toisella on rajallisesti energiaa, mutta Asperger voi vaikuttaa melkein kaikkeen elämässä, riitelytaktiikoista siihen, millaisesta kosketuksesta pitää, ja siihen on hyödyllisintä saada faktatietoa.

CFS on esiintynyt epidemioina ja epäillään, että siihen liittyy jokin infektio. Perinnöllinen alttius on kuitenkin hyvin olennaista, enkä muista satojen tietämieni CFS-potilaiden joukossa kuulleeni kuin 1-2 tapausta, että sairauden on epäilty tarttuneen puolisolta toiselle. Vanhemman ja laps(i)en sairastaminen yhdessä on paljon yleisempää. Tämä on tietysti parisuhteessa hyvä pitää mielessä, jos lasten hankkiminen houkuttaa.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group