Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Wed Jan 23, 2019 04:47

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Mielenkiintoinen havainto ICD-10 tautikoodistosta!
PostPosted: Wed Sep 02, 2015 04:33 
Offline

Joined: Fri Apr 03, 2015 03:10
Posts: 817
Englanninkielinen ICD-10 tunnistaa, aivan oikein, "Väsymysoireyhtymän" ja "Kroonisen väsymysoireyhtymän" eri sairauksiksi. "Fatigue Syndrome" on F48.0 alla ja "Chronic Fatigue Syndrome" on G93.3 alla, aivan kuten pitääkin! "Väsymysoireyhtymä" on psyykkinen sairaus (sen todenperäisyydestä voidaan toki olla montaa mieltä, monien mielestä sitä ei pitäisi edes olla enää tautiluettelossa) ja "Krooninen väsymysoireyhtymä" on neuroimmunologinen sairaus.

Mutta mitäpäs suomalainen ICD-10 sanookaa asiasta? Suomalainen ICD-10 EI EDES SISÄLLÄ SAIRAUTTA NIMELTÄ "KROONINEN VÄSYMYSOIREYHTYMÄ"!!! Katsokaa itse, ei ole siellä G93.3 kohdassa, eikä ole MISSÄÄN MUUALLAKAAN koko tautiluettelossa! Ei vain ole. Huppista. Puff! Koko sairaus ei ole olemassakaan Suomessa!!!

Suomalainen ICD-10 kyllä tunnistaa "Väsymysoireyhtymän" psyykkiseksi sairaudeksi ja antaa sille diagnoosikoodiksi F48.0, kuten pitääkin. Jännää sikäli kylläkin, että online-tietokantahaku antaa kylläkin haulla "Väsymysoireyhtymän" ainoastaan vastaukseksi "G93.3 virusinfektion jälkeinen väsymysoireyhtymä", eikä lainkaan tuota F48.0.

On selvää, että kun näiden sairauksien nimet ovat toistaiseksi vielä samankaltaiset, että sekaannusta tulee! On selvää, että kun suomalainen ICD-10 ei tunnista mitään "Kroonista väsymysoireyhtymää", niin lääkärit tietenkin LUULEVAT, että kyseessä on "Väsymysoireyhtymä" ja antavat sen mukaisesti diagnoosikoodiksi F48.0.!!!

Lääkäreitä pitäisi informoida tästä asiasta. Kertoa, että suomalainen ICD-10 ei tunne koko sairautta, mutta kansainvälinen ICD-10 ja IOM2015 raportti määrittelevät kyllä, että se PITÄÄ diagnosoida nimenomaan G93.3 eikä miksikään muuksi! Myöskin G93.3 tarkemmissa määritelmässä on, että se sisältää myös "viruksen aiheuttaman väsymysoireyhtymän" lisäksi "muut immunologisista syistä johtuvat väsymysoireyhtymät", joten siltäkin osin "krooninen väsymysoireyhtymä" pitää diagnosoida nimenomaan koodilla G93.3 eikä minään muuna!

Väsymysoireyhtymä ja neurastenia ovat "sairauksia", joilla EI OLE MITÄÄN TEKEMISTÄ KROONISEN VÄSYMYSOIREYHTYMÄN KANSSA.

Image

PS. Krooninen väsymysoireyhtymä on saanut jo kyllä uuden nimen, "Systeeminen rasitusintoleranssisairaus" (eng. "Systemic Exertion Intolerance Disease") ja tämä on yksi syy siihen. Sekaannus. Tarkoitus olisi, että SEID saisi myös joko oman, uuden ICD-10 diagnoosikoodinsa tai sitten se korvaisi olemassa olevan G93.3 diagnoosikoodin.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group