Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Tue Mar 26, 2019 04:13

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
 Post subject: Tuoksuyliherkkä voi oireilla tekoruususta
PostPosted: Thu Dec 28, 2017 09:14 
Offline

Joined: Fri Sep 23, 2016 01:26
Posts: 29
Helsingin Sanomissa artikkeli:

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005504085.html

"Mieli ja ruumis ovat yhtä, toisin kuin René Descartes 1600-luvulla järkeili. Ehdollistamalla saadaan rotatkin kuolemaan pelkällä sokerivedellä.

Yhdysvalloissa psykologi Robert Ader alkoi vuonna 1975 tutkia kokeellisesti, kuinka pahoinvointia aiheuttanut ruoka saa aikaan oksetusta myöhemminkin. Hän halusi tietää, miten pitkään opittu reaktio säilyy.

Ader antoi rotille sakariinilla makeutettua vettä, josta rotat yleensä pitävät. Samalla Ader pisti rottiin oksentelua aiheuttavaa aihetta.

Myöhemmin Ader antoi rotille makeutettua vettä ilman ruiskeita. Kävi kuten hän oli arvannut: rotat yhdistivät maun pahoinvointiin eivätkä enää halunneet juoda sakariinivettä.

Ader alkoi juottaa rotille sokerivettä pipetillä selvittääkseen, kuinka kauan mielleyhtymä säilyy. Silloin seurasi yllätys. Maku sai ne aina vain voimaan pahoin, ja lopulta ne kuolivat yksi kerrallaan."


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Tuoksuyliherkkä voi oireilla tekoruususta
PostPosted: Thu Dec 28, 2017 11:15 
Offline

Joined: Fri Apr 03, 2015 03:10
Posts: 817
Laitoin tuonne vastauksen:

Quote:
Kirjoituksessa on törkeä valhe: Krooninen väsymysoireyhtymä (CFS/ME/SEID) EI OLE mikään "aivojen virhepäätelmä" vaan ”Krooninen väsymysoireyhtymä (chronic fatigue syndrome, CFS) on vakavasti elämää rajoittava elimellinen (fyysinen) sairaus, jota psyykkiset syyt eivät selitä..."
(Lääkärikirja Duodecim, Terveyskirjasto: Krooninen väsymysoireyhtymä 21.6.2017.).

Toivon, että toimittaja korjaa virheen välittömästi.

Kroonisen väsymysoireyhtymän taustalla on nykytiedon valossa solutason aineenvaihduntaongelma ja neuroimmunologinen sairaus.


Ja sen perään vielä uuden lisäkommentin (saa nähdä julkaisevatko):
Quote:
Kuvitelma siitä, että se on jokin "aivot tulkitsevat että olemme rasittuneet liikaa / kuumeessa", on vanha, kumottu myytti. Oireilu johtuu CFS/ME/SEID-potilaiden kehossa erittyvistä sytokiineista ja aineenvaihduntatuotteista ja samanlaiset oireet saadaan aikaan kenelle tahansaa terveellekin samoilla aineilla, esim. verensiirtoja terveiden ja CFS/ME/SEID potilaiden väleillä on kokeiltu ja seurauksena on, että potilas tulee terveeksi toviksi aikaa ja siirron saanut sairaaksi joksikin aikaa. Tuo harhaluulo "aivot tulkitsevat väärin" on jatkumoa ajatukselle, että "liikunta parantaa" CFS/ME/SEID-potilaan...todellisuudessa liikunta ei paranna ja mm. Yhdysvaltojen tartuntatautikeskus on poistanut kaikki liikuntaan (GET / PACE) liittyvät viittaukset sivuiltaan, eikä suosittele enää liikuntaa hoidoksi tähän sairauteen.

Törkeää miten voidaan levittää väärää tietoa näinkin vakavasta sairaudesta! Perehtykää asiaan, esim. http://markusjansson.net/SEIDTIIVIS.pdf


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Tuoksuyliherkkä voi oireilla tekoruususta
PostPosted: Thu Dec 28, 2017 04:23 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
CFS:ssähän plasebo toimii tutkitusti huonommin kuin muissa sairauksissa.

Hasse Karlsson "yllättäen" hehkutti tuota juttua Twitterissä.

Juttu on ylipäänsä todella heppoinen, jo yhden kunnollisen katsausartikkelin lukeminen lumevaikutuksesta olisi antanut aiheesta paremmat tiedot, jos ei edes lasketa tuota "funktionaaliset sairaudet" -hölynpölyä.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group