Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Mon Feb 18, 2019 02:11

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject: Re: Hoitovastuu kuuluu kenelle / minne?
PostPosted: Sat Jan 16, 2016 03:51 
Offline

Joined: Fri Apr 03, 2015 03:10
Posts: 817
Maija wrote:
CFS ei ole todellakaan harvinainen sairaus vaan yksi kaikkein yleisimpiä sairauksia. Arvioitu yleisyys on noin 0,5 % tai 1/200. Tämä on moninkertaisesti enemmän kuin MS-taudilla tai useimmilla muilla autoimmuunisairauksilla - ja pelkästään MS-hoitajia on Suomessa kymmeniä! Kyllä tämä on aivan karmiva, tappava ja kansantaloudellisesti jäätävän kallis puutos julkisessa terveydenhuollossa.

Tuossa on muuten Quote-ainesta! Oikeasti! :) Saanko lainata tuon sinulta tuohon opukseeni (LAAJA TIETOPAKETTI jne.)? Jos saan, niin mainitsenko nimen, nimimerkin, vaiko vaan jotain muuta tyyliin "pitkäaikainen SEID-potilas- ja asiantuntija" tms.?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Hoitovastuu kuuluu kenelle / minne?
PostPosted: Sat Jan 16, 2016 04:23 
Offline

Joined: Tue Oct 28, 2014 09:59
Posts: 261
Joo olen kanssa ymmärtänyt että lääkäripiirit(kin) ovat Suomessa varsin pienet, ja siellä jos saa jonkinlaisen maineen niin voi olla työt vähissä, ja vaikkei olisikaan niin voi aika raskaaksi mennä työelämä.

Hyvä potilas julkisella on sellainen jolla on joku selkeä helposti ja edullisesti hoidettava vaiva, joka paranee kerralla eikä tule takaisin. Tietysti saattaahan sielläkin kiristää työkulttuuria resurssipula ja kiire.

Ihan mielenkiinnosta, mitä muita (Suomessa) yleisiä mutta huonosti tunnettuja tai hyväksyttyjä sairauksia on?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Hoitovastuu kuuluu kenelle / minne?
PostPosted: Sat Jan 16, 2016 10:31 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
mmjan: Toki, voit lainata nimelläkin.

Jonna: Olen kirjoittanut tästä kokonaisen kirjan: Hankala potilas vai hankala sairaus. Mutta esimerkkejä: monet ravitsemukselliset puutokset, hypoglykemia, histamiini-intoleranssi, monikemikaaliyliherkkyys, monet ruokayliherkkyydet, homesairaudet (toki niistä puhutaan paljon, mutta diagnoosin saaminen on vaikeaa ja monen lääkärin mielestä vaiva on korvien välissä), niskan retkahdusvamma (kroonisena), aivovamman jälkeiset oireet jne. Krooninen borrelioosikin on varsin yleinen. Fruktoosin imeytymishäiriöt, jotka ovat erittäin yleisiä, on alettu tunnustaa vasta viime vuosina FODMAP-ruokavalion myötä. Myofaskiaaliset triggerpisteet ovat 99 prosentille lääkäreistä tuntemattomia, vaikka ovat kroonisen kivun yleisin syy.

Lisäksi on monia sairauksia joiden olemassaolo tunnustetaan, mutta suurin osa tapauksista jää diagnosoimatta kökköjen viitearvojen ja/tai epäluotettavien testien takia, kuten B12-puutos, raudanpuute ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Nämä ovat väsymyksen/uupumuksen yleisimmät syyt silloin kun syy ei ole vain unenpuute tai stressi.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Hoitovastuu kuuluu kenelle / minne?
PostPosted: Sat Jan 16, 2016 07:35 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 06:37
Posts: 815
Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitaminen on aivan onnettomalla tolalla Suomessa, ja se on sentään yksi yleisimmistä kroonisista sairauksista koko maassa. Jos potilas ei toivu pelkällä synteettisellä tyroksiini-lääkityksellä, on hoidon saaminen joko toivotonta tai melkoista hakuammuntaa (on löydettävä jostain (yleensä yksityinen) lääkäri, joka kirjoittaa eläinperäistä lääkettä). Nyt en edes tarkoita rT3-ongelmaa vaan ihan perinteistä hypotyreoosia.

Lisäksi kilpirauhasarvojen viitearvot ovat ihan päin prinkkalaa, eikä juuri kukaan lääkäri tiedä sitä, että TSH joillain potilailla laskee lääkittynä jopa alle mittausrajan ja se EI tarkoita liikatoimintaa, jos muut arvot ovat kunnossa! Näin tapahtuu erityisesti, kun hoidetaan eläinperäisellä lääkkeellä, mikä johtuu lääkkeen koostumuksesta. Eläinperäisillä hoitavatkaan eivät suurimmaksi osaksi tiedä tätä, ja siksi heidän potilaansa ovat usein vajaatoiminnassa, kun TSH yritetään väkisin runnoa viitealueelle, jonne se ei eläinperäisiä käyttävällä yleensä nouse!

Kilpparivajiksen puutteellinen hoito on myös erittäin kallis virhe hoitokäytännöissä ja sitä paitsi täysin tarpeeton. Muissa maissa ollaan tässä suhteessa paljon fiksumpia. Suomessa vaan on muutaman endokrinologin läpi runnoma "käypä hoito" syrjäyttänyt täysin lääkäreiden mahdollisuuden käyttää hoidossa omaa järkeään. Onneksi olen itse saanut eläinperäiset jo vuosia ennen kilpirauhaskiistan kuumenemista ja tähän saakka myös niiden uusiminen on kyllä joka vuosi onnistunut. Nykyään niiden saaminen on kuulemma huomattavasti vaikeampaa, siis sen ensimmäisen reseptin saaminen.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 19 posts ]  Go to page Previous  1, 2

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group