Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Sat Oct 20, 2018 02:36

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 
Author Message
 Post subject: Elämää keventäviä keksintöjä ja innovaatioita
PostPosted: Tue Feb 28, 2017 10:41 
Offline

Joined: Sat May 02, 2015 11:30
Posts: 272
Fyysisen, kognitiiivisen ja varmaan myös psyykkisen kuormituksen vähentäminen on CFS:n ehkä tärkein hoitomuoto. Tässä ketjussa voisi listata keinoja, joilla on onnistunut tekemään elämästään vähemmän kuormittavaa.

Minun elämäni on helpottunut huomattavasti, kun keksin tilata netistä muovisen Pikku Matti -lapion sekä lainata naapurin vanhaa muovipulkkaa. Kyseessä on tavanomaista kestävämpi ja hiukan pidempi lastenlapio. Olen onneksi niin lyhyt, että kykenen tekemään sillä pakolliset lumityöt. Pulkka on tässä ehdottoman välttämätön, koska lumen viskaaminen lapiolla kauemmas on hirveän paljon raskaampaa kuin sen lapioiminen vieressä seisovaan pulkkaan, jonka avulla lumen voi kuljettaa kauemmas.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Elämää keventäviä keksintöjä ja innovaatioita
PostPosted: Wed Mar 01, 2017 12:28 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Täällä on parhaista apuvälineistä (laajassa merkityksessä, ei tarvitse olla apuvälinekaupasta) jo oma ketjunsa, tosin se ei ole kovin mittava.

Itselläni tärkeimpiä ovat ruoanlaittoavut, eli ostan käytännössä kaiken valmiiksi preparoituna (iik, uusavuttomien valmiiksi pilkottuja vihanneksia). En pidä useimmista pakastevihanneksista, mutta onneksi useimpia vihanneksia ja monia hedelmiä yms saa täällä valmiiksi preparoituina. Syön lähinnä kertakäyttöastioista, vaikka se hävettääkin, mutta ei ole kauheasti vaihtoehtoja. Lisäksi minulla on aina kämppä täynnä helposti syötävää proteiinipitoista ruokaa kuten proteiinipatukoita, koska hiilarivälipalojahan en voi oikein syödä.

Käytän koneella isoa kirjasinta, esim. nettisivuilla painan aina monta kertaa Ctrl-+, ja lähetän tekstiviestit netistä, kun kännykällä se vie enemmän voimia.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Elämää keventäviä keksintöjä ja innovaatioita
PostPosted: Wed Mar 01, 2017 03:00 
Offline

Joined: Tue Jun 03, 2014 11:03
Posts: 1559
Leivon, kaulitsen nykyään kaiken leivinpaperin päällä ja joskus on päällä toinen paperi, riippuu taikinasta, helppo siivota.

Laitan kakkuvuan reunoille ja pohjaan leivinpaperin, ei tarvi pestä.

Mikäli mahdollista, korvaan liivatteen vaniljakreemijauheella.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Elämää keventäviä keksintöjä ja innovaatioita
PostPosted: Wed Mar 01, 2017 07:23 
Offline

Joined: Sat Nov 09, 2013 02:31
Posts: 510
Ostin rajumman luokan Kenwood-taikinan pyörityskoneen ja teen vuokaleipiä. Saan tehtyä parin litran taikinan kerrallaan eikä tarvitse vaivata taikinaa lainkaan kun järeä kone hoitaa vaivauksen ja vuoassa taikina kohoaa yhdellä nostatuksella. Säästyy paljon voimia kun ei tarvitse hakea kaupasta leipää vaan pakkasesta löytyy leivät nopeasti ja helposti.

En aja partaa joka päivä vaan noin kahden viikon välein. Teen sen helposti parturin trimmerillä.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Elämää keventäviä keksintöjä ja innovaatioita
PostPosted: Wed Mar 01, 2017 08:14 
Offline

Joined: Wed Dec 13, 2006 07:13
Posts: 293
Robotti-imuri helpottaa uskomattoman paljon siivouksessa, vaikka tavaroita tietysti jonkin verran tarvitseekin siirrellä sen tieltä, mutta se hoitaa kuitenkin itse imuroinnin.

Uunissa itsekseen valmistuvat ruoat (lihat voi hyvin heittää kasvisten sekaan tai riisit ja kasvislientä kananpalojen alle jne). Ja tietysti kerralla niin iso satsi, että siitä riittää useammalle päivälle. Kaapissa on myös hyvät varastot purkkihernaria ja vokkivihanneksia, soijarouhetta yms aineksia joista saa nopeasti syötävää.

Töissä ollessa lanseerasin termin "työnvälttelytyöt", eli säästin tiettyjä rutiininomaisempia töitä huonommille päiville, jolloin aivot ei toimineet kunnolla. Jos oli oikein huono päivä, esim. tyhjensin silppurilaatikkoa ja siivoilin/järjestelin papereita pöydältä, ellei mitään muuta kyennyt tekemään. Kikkailin myös liukumilla, eli esimerkiksi söin melkein aina eväitä, jolloin lounaasta selvisi puolessa tunnissa tunnin sijaan ja sai siten parempina päivinä kerättyä "plussia", että pystyi sitten huonompana päivänä lähtemään töistä aikaisemmin.

Psyykkistä kuormitusta vähensi aikoinaan selvästi anoppilassa vierailujen lähestulkoon kokonaan lopettaminen. Anoppi ja appiukko tappelevat koko ajan ja se sai ilmeisesti kroppani käymään jotenkin ylikierroksilla. Viikonlopun kyläily vaati aina koko seuraavan viikon toipumista.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Elämää keventäviä keksintöjä ja innovaatioita
PostPosted: Thu Mar 02, 2017 06:58 
Offline

Joined: Tue Jan 17, 2017 08:28
Posts: 68
Listaan nyt vain mitä tulee mieleen sen enenpää miettimättä:

Itsellä löytää keittiön seunustalta perinteinen emännänjatke ihan vain jos joudun hellan/tms ääreen. Tulee sen päältä myös ihmeteltyä rauhassa kalenteria ja tarkasteltua mikä kuukausi :roll: suunnitteilla parempi istuttava.

Pyykkitelineen vieressä on tällä hetkellä sattumalta sopivasti pirttikaluston penkki, ajattelin kyl käskeä ukon lykätä senkin siihen. Sen päällä mahtuu rauhassa käpälöimään vaatteita ja korikin mahtuu viereen.
Myös pienestä jakkarasta haaveilen telineen alle sukka roikotinta varten, säästyisi nilkat.

Suihkuun on hommattavien listassa kunnon perinteinen orthexin suihkujakkara. (Anopilla testattu, suosittelen). Ei ole mukava kyhjöttää lattialla..
Korikärry löytyykin joka palvelee paremmin istuvaa.

Lääkkeille, vitamiineille ja muille on omat loogiset paikkansa jossa niitä käytän. Keittiönpöydän, oman paikkani vieressä on sivupöytä jonka päällä rasiat. 1. "Peruslääkkeet" eli mm. aamu ja päivä. Aamulla ei tarvi kuluttaa voimia haahuillen niiden perässä, siinä kun lusikkansa joskus jo kuluttiki. 2. Verenpainemittari.
Yöpöydälle "sisustin" pienen tarjottimen jolla välineet A:ta varten ja esitäytetty purkki lääkkeille jos pakko heti herätessä ottaa.
Silmätipat pitäisi varmaan mahuttaa siihen myös..

Lämpöpuhallin. Sähkösyöppö, mutta ollut pelastus monina vilukausina.
Myös viilennys toiminto jota tosin ole hoksannutkaan käyttää.

Pöytätuulettimia löytyyki 2kpl komerossa odottamassa kesää.

Ruoka puoli itsellä olematon, mutta hedelmä-marja smoothie on osottautunut todella näppäräksi aamupalaksi. Säilyy hyvin kaapissa aamuun, pidemmällekin ja menee hyvin alas raikkautensa vuoksi. Oikeastaan ollut pieni pelastus.

Yleisesti ottaen yritän organisoida kaikelle omat loogiset paikkansa jotta vältän kaiken ylimääräisen


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Elämää keventäviä keksintöjä ja innovaatioita
PostPosted: Fri Mar 03, 2017 12:55 
Offline

Joined: Wed Dec 13, 2006 07:13
Posts: 293
Deviant wrote:
Suihkuun on hommattavien listassa kunnon perinteinen orthexin suihkujakkara.

OT: Minua on teinistä asti huimannut saunasta suihkuun mennessä, joten raahaan nykyään ihan suosiolla jakkaran suihkun alle valmiiksi jo ennen saunaan menoa.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Elämää keventäviä keksintöjä ja innovaatioita
PostPosted: Fri Mar 03, 2017 08:33 
Offline

Joined: Sat May 02, 2015 11:30
Posts: 272
Myös askareiden jakaminen pienempiin osiin voi joskus tuoda paljon helpotusta. Tämä kuulostaa oudolta, mutta minulla auttoi tosi paljon, kun keksin laittaa kahvinkeittimeen uuden suodattimen heti kun olen juonut aamukahvit. Jostain syystä ennen aamukahvin juontia on aivolleni aivan liian vaikea operaatio etsiä katseella suodatinpakkaus, ottaa siitä suodatin, siirtää se keittimeen, etsiä katseella kahvijauhepussi, avata se ja mitata siitä jauhetta keittimeen plus tietty vielä mitata keittimeen oikea määrä vettä. Aivoni menevät nykyisin solmuun noin "monimutkaisesta" operaatiosta. :shock:


Last edited by Meikäläinen on Sat Mar 04, 2017 08:51, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Elämää keventäviä keksintöjä ja innovaatioita
PostPosted: Sat Mar 04, 2017 08:50 
Offline

Joined: Sat May 02, 2015 11:30
Posts: 272
Puilla lämmittämisen lopettamisen jälkeen todennäköisesti seuraavaksi paras elämääni helpottava "elämäntapamuutos" on se, että tajusin viimein lakata käyttämästä yöpukua. :D

Elämäni on helpottunut sen myötä todella paljon, sillä vaatteiden vaihtaminen kuluttaa yllättävän paljon lusikoita. Vaihdan nykyisin vain päällipuserot yöpuvun paitaan aluspaidan jäädessä paikoilleen ja jätän jalkaani sekä villahousut että kolmet sukkani. Ennen vaihdoin sukatkin toisiksi nukkumaan mennessäni, mutta tajusin, että kaikki tuo vekslaaminen oli ihan turhaa energian haaskausta.

Elimistöni käy nykyisin sellaisella säästöliekillä, etteivät vaatteeni likaannu enää entiseen tahtiin. Yksinelämisellä, asuinpaikan hiljaisuudella ja matalilla huonelämpötiloilla (15-19 astetta) on varmaan myös osuutta asiaan.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Elämää keventäviä keksintöjä ja innovaatioita
PostPosted: Sat Mar 04, 2017 09:00 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Minulla on vähän päinvastainen suuntaus. Aiemmin olin tosi tarkka siitä, että vaihdoin aina yövaatteet päivävaatteiksi, vaikka en olisi menossa mitenkään. Sitten se alkoi jäädä, kun en käynyt enää joka päivä suihkussa ja silloinkin kun kävin, se oli yleensä iltaisin (jolloin on enemmän voimia), jolloin joko päivävaatteissa ehti olla vain lyhyen aikaa tai ei viitsinyt enää laittaa niitä, kun oli jo ilta. Eli nykyään vietän yöpaidassa paljon aikaa, usein sen päällä kylpytakki ettei palele.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 10 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group