Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Wed Feb 20, 2019 04:59

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: Mielipidekirjoitus työkyvyttömyyseläkkeistä HS 16.7.2017
PostPosted: Mon Jul 17, 2017 10:46 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Hesarissa julkaistiin eilen mielipidekirjoitus, joka kritisoi sitä, etteivät työkyvyttömät (esim. CFS:ää sairastavat) pääse sairauseläkkeelle.

http://www.hs.fi/paivanlehti/16072017/a ... 92377.html

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Mielipidekirjoitus työkyvyttömyyseläkkeistä HS 16.7.2017
PostPosted: Mon Jul 24, 2017 01:21 
Offline

Joined: Sat May 02, 2015 11:30
Posts: 280
Kelan edustajien kirjoittama "vastaus" julkaistiin tänään. Argumentoinnissa käytettiin todella raudanlujaa logiikkaa! No ei vaiskaan. Kelan "asiantuntijat" eivät itse asiassa vastanneet yhteenkään alkuperäisessä kirjoituksessa esitettyyn syytökseen taikka kommentoineet millään tavalla alkuperäisessä kirjoituksessa esitettyjä faktoja. Eivät myöskään maninneet yhtään alkuperäisessä kirjoituksessa esitettyä argumenttia, vaan kirjoittivat ihan niitä näitä eli lähinnä työkyvyttömyyseläkehakuprosessiin liittyviä itsestäänselvyyksiä. Loppukaneettina esittivät sitten, että heidän luettelemistaan syistä on paikallaan, että kansaneläkelain mukaiset töykyvyttömyyseläkeasiat ratkaistaan Kelassa.

??? No totta hitossa kansaneläkelain mukaiset työkyvyttömyseläkeasiat ratkaistaan Kelassa, missä muuallakaan ne voitaisiin ratkaista, kun Kela on lakien mukaan se instanssi, jonka kuuluu kyseiset eläkkeet myöntää. Mutta millä tavalla em. asia liittyy viikko sitten julkaistuun mielipidekirjoitukseen?? No ei tietenkään millään tavalla, vaan tarkoituksena oli ainoastaan harhauttaa lukijat kuvittelemaan, että tapauksessa olisi ollut kyse siitä, että kirjoittaja olisi kritisoinut perusteettomasti sitä, että Kela käsittelee Kelaan lähetetyt eläkehakemukset! Kyllähän Kelassakin tajutaan, että ihmiset unohtavat yksityiskohdat jo parissa päivässä... Ja kun oikein viranomainen vastaa viranomaisen arvovallalla, niin nekin, jotka eivät ole unohtaneet, ajattelevat, että "kas minähän muistinkin tämän asian ihan väärin" :roll: .

Muistin virkistykseksi:

Kirjoituksessa vaadittiin Kelaa palaamaan kansaneläkelain noudattamiseen työkyvyttömyyseläkeasioissa. Lisäksi todettiin, että kansaneläkelain mukaan potilaalle on myönnettävä kansaneläke, jos hän ei sairauden, vian tai vamman vuoksi kykene elättämään itseään työnteolla. Kelan "asiantuntijalääkäri" Lauri Keso ja etuuspäällikkö Hannele Ahponen eivät kiistäneet tätä, vaan kirjoittivat "kansaneläkelain mukaan henkilö on työkyvytön, jos sairaus, vika tai vamma estää kohtuullisen toimeentulon turvaavan työnteon".

Sen jälkeen alkoi itsestäänselvien faktojen "oksennuslista", josta ihmettelen, miksi annettiin näinkin paljon palstatilaa sellaisten seikkojen luettelemiseen, jotka eivät kumonneet taikka oikeuttaneet millään lailla alkuperäisessä kirjoituksessa esitettyjä Kelan toimintaan liittyviä epäkohtia.
- kansaneläkelaista puuttuu osatyökyvyttömyyseläke (niin puuttuu ja se merkitsee sitä, että ellei potilas kykene hankkimaan kohtuullista toimeentuloa työn avulla, hänelle on myönnettävä 629 euron - yksin asuvat - tai 558:n euron - parisuhteessa asuvat - suuruinen kansaneläke plus sen verran lisäropoja päälle, että hänen kokonaiseläkkeensä nousee takuueläkkeen edellyttämään 760 euroon)
- työkyvyttömyyseläkehakumusta varten tarvitaan lääkärinlausunto, josta ilmenee hakijan toimintakyky ja toimintakyvyn kannalta keskeiset sairaudet, viat ja vammat sekä miten niitä on hoidettu ja millainen hoitovaste on ollut
- keskeistä työkyvyn arvioinnissa on toimintakyvyn suhde työn vaatimuksiin
- sairauden vian tai vamman pitää olla oikein diagnosoitu
- jos hakija voidaan kuntouttaa työelämään, ei eläkettä myönnetä.
- vain harva lääkäri pystyy arvioimaan kaikkia edellä mainittuja seikkoja laatiessaan eläkettä puoltavaa lausuntoa (hmm. Tämä väite taitaa olla melkoista lääkärien dissaamista... Mutta vaikka se olisikin totta, niin millä tavalla se liittyy siihen, että eläkehylkäykset ovat kasvaneet vuosi vuodelta tai edes siihen, ettei kroonisen väsymysoireyhtymän vuoksi myönnetä sairaseläkettä?? Ja eihän Kela myönnä CFS-potilaille minkäänlaista kuntoutusta!!)

Ja lopuksi kaiken kruunasi aikalailla posketon (ja perustelematon!) väite: "Kelalla on yleensä monipuolisemmat tiedot hakijasta kuin hoitavalla lääkärillä". Just joo, kyllä Kela tietää. :roll:

Kirjoituksessa vaadittiin myös kaikkien potilasryhmien saattamista tasa-arvoisiksi, niin että sairasperusteinen sosiaaliturva ulotettaisiin perustuslain tarkoittamalla tavalla koskemaan yhdenvertaisesti kaikkia potilasryhmiä. Toteamus perusteltiin sillä faktalla, että osa työkyvyttömyyttä aiheuttavista parantumattomista oireyhtymistä kuten krooninen väsymysoireyhtymä on rajattu kansan- ja työeläkejärjestelmän ulkopuolelle, vaikka tällaiselle rajaukselle ei löydy perusteita eläkejärjestelmää säätelevistä laeista.

Kela leimasi edellä mainitun seikan kuitenkin pelkäksi mielipiteeksi: "Kirjoittajan mielestä eri potilasryhmiä ei kohdella tasa-arvoisesti". Sen jälkeen väitettiin, että potilaiden tasa-arvoinen kohtelu varmistuu sillä, että heidän hakemuksensa käsitellään Kelassa! :lol: :lol: Siis hakemukset käsitellään tasa-arvoisesti, koska ne käsitellään Kelassa eli CFS-potilaiden tiputtaminen eläkejärjestelmän ulkopuolelle on tasa-arvoista kohtelua, koska Kela on päättänyt, että se on tasa-arvoista kohtelua! :roll:

Alkuperäisessä kirjoituksessa esitettiin lisäksi, että vuosikymmeniä jatkuneen työkyvyttömyyseläkkeiden hiljaisen alasajon pysäyttäminen olisi tehokkaimpia keinoja pysäyttää yhteiskunnallinen eriarvoistuminen. Työkyvyttömyysjärjestelmää alettiin ajaa alas 1990-luvun puolivälissä ja alasajo on sen jälkeen kiihtynyt siten, että eläkehylkäysten määrä on kaksinkertaistunut työeläkkeiden osalta ollen nykyisin lähes 30 %. Kela hylkää vieläkin enemmän eli kokonaiset 40 % erikoislääkäreiden puoltamista työkyvyttömyyseläkehakemuksista. Tämä on johtanut siihen, että joka kolmas pitkäaikaistyötön on todellisuudessa työkyvytön ja kuuluisi siksi kortiston sijaan eläkkeelle.

Edellä olevassa kappaleessa siteerattu osa alkuperäisestä kirjoituksesta vaiettiin häveliäästi kuoliaaksi, vaikka se oli alkuperäisen kirjoituksen ydinsanoma. :roll:


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Mielipidekirjoitus työkyvyttömyyseläkkeistä HS 16.7.2017
PostPosted: Mon Jul 24, 2017 12:37 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 06:37
Posts: 815
Kun Ilkka Taipale aikoinaan oli Kelan johtajana, hän siivosi kaikki työkyvyttömät työttömyyskortistosta eläkkeelle. Se oli Suomessa poikkeuksellista toimintaa. Valitettavasti hänen linjaansa ei ole jatkettu.

Nythän meidän työttömyystilastot on aivan vääristyneet, kun niissä on mukana arviolta 100.000 eri tavoin vajaakuntoista henkilöä, jotka eivät tule koskaan työllistymään. Ei ihme, että työttömyysprosentti on pilvissä.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Mielipidekirjoitus työkyvyttömyyseläkkeistä HS 16.7.2017
PostPosted: Tue Jul 25, 2017 07:13 
Offline

Joined: Sat May 02, 2015 11:30
Posts: 280
Ilkka Taipale on melkein ainoa ihminen, joka on puolustanut julkisuudessa työkyvyttömiä työttömiä.

Taipale ei ollut muuten Kelan johtaja vaan kansanedustaja. Hän sai joka tapauksessa aikaan tilapäisen lain, jolla vähintään kymmenen vuotta työttömänä olleet yli 56-vuotiaat pääsivät vanhuuseläkkeelle.

Eläkkeelle pääsy ei edellyttänyt myöskään huonoa terveyttä, vaan kyse oli siitä, ettei haluttu roikottaa kortistossa ihmisiä, joilla ei ollut käytännössä enää mitään mahdollisuuksia työllistyä ikääntyvään väestöön ja työttömiin kohdistuvan syrjinnän vuoksi.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Mielipidekirjoitus työkyvyttömyyseläkkeistä HS 16.7.2017
PostPosted: Wed Jul 26, 2017 01:26 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 06:37
Posts: 815
Kiitos tarkennuksesta, Meikäläinen! Noinhan se tosiaan meni. Nyt tarvittaisiin kyllä joku Ilkka Taipaleen kaltainen päättäjä tekemään sama temppu.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Mielipidekirjoitus työkyvyttömyyseläkkeistä HS 16.7.2017
PostPosted: Thu Jul 27, 2017 03:33 
Offline

Joined: Sat May 02, 2015 11:30
Posts: 280
Perussuomalaiset toistivat Taipaleen tempun, minkä johdosta yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät ovat voineet hakea eläketukea Kelasta ja luopua työmarkkinatuesta ja työttömän statuksesta. Tämä siis toukokuusta 2017 alkaen. https://elamassa.fi/elakkeella/elaketuk ... tyottomat/

Minä en kannata tällaisia mielivaltaisia ja kansalaisia eriarvoisesti kohtelevia hattutemppuja. Ainakaan kun koko eläkejärjestelmässä on paha rakennevika. Miksi ihmeessä jotkut täysin mielivaltaisesti valitut ikäluokat päästetään terveinä eläkkeille samaan aikaan kun työkyvyttömät joutuvat kärvistelemään kortistossa vuosikymmeniä?
Tässä pitää ottaa huomioon mm. se, että työkyvyttömien kyky paikata puuttuvaa toimeentuloaan kotitaloustyön avulla voi olla niin heikentynyt, ettei edes ruoanlaitto onnistu oman ruoan viljelystä ja puulla lämmittämisestä nyt puhumattakaan.

Suurin ongelma tässä on lukijoiden ja äänestäjien, ehkä jopa poliitikkojenkin huono muisti. Yksityiskohdat unohtuvat nopeasti ja sen jälkeen muistetaan, että ikääntyneet työttömäthän päästettiin eläkkeelle jo vuonna 2005/2017. :roll:


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: bahe7c and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group