Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Thu Dec 13, 2018 01:04

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: Vuosi 2014, 10 Important Advances in ME/CFS
PostPosted: Wed Dec 17, 2014 08:46 
Offline

Joined: Tue Dec 18, 2012 10:29
Posts: 157
http://solvecfs.org/research_digest_2014top10/

In this year-end blog post and December Research Digest, Dr. Vernon and Dr. Komaroff summarize what they regard as the most important recent advances in our field.

En lähde copypasteamaan kaikkia, lista on linkissä, ketä sattuu kiinnostamaan.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Vuosi 2014, 10 Important Advances in ME/CFS
PostPosted: Tue Jan 13, 2015 02:00 
Offline

Joined: Mon Sep 29, 2008 05:37
Posts: 573
Location: Turku
Kiitos linkistä! :) Pitää tutkistella juttua kun on enemmän aikaa.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Vuosi 2014, 10 Important Advances in ME/CFS
PostPosted: Wed Jan 14, 2015 12:28 
Offline

Joined: Fri Nov 21, 2014 04:35
Posts: 39
Innostuin hieman...

Tässä sama suomeksi, jos nyt kaikki eivät osaa englantia :oops: En väitä olevani mikään käännös-expertti mutta päihittänee netin käännöskoneet :D

1. On runsaasti näyttöä että ME/CFS on heterogeeninen sairaus. Kuten asia on monissa sairauksissa, ei jokaisella sairastavalla ole kaikkia samoja ominaisuuksia. Nyt voimme määrittää ME/CFS:n alatyyppejä käyttämällä välineitä jotka mittaavat fenotyyppiä (potilaan havaittavien ja mitattavien merkkien ja oireiden kokonaisuutta) sekä genotyyppiä (perittyä geneettistä koodia ja geenien ilmentymää). Tunnistamalla nämä alatyypit objektiivisesti tutkijat voivat tutkia samankaltaisten potilaiden ryhmiä. Tämä nostaa todennäköisyyttä tunnistaa biomarkkereita ja kohdistaa hoitoa.

2. Monet tutkimukset ovat nyt osoittaneet että ME/CFS-potilaat kärsivät oksidatiivisestä stressistä. Oksidatiivisestä stressistä on kyse kun antioksidanttinen puolustusmekanismi ei korjaa reaktiivisten happiradikaalien aiheuttamia vaurioita. Toisin sanoen elimistö tuottaa liikaa vapaita radikaaleja tai ei tuota tarpeeksi antioksidantteja - tai sekä että. Pitkittynyt oksidatiivinen stressi voi vaurioittaa soluja ja energian tuotantoon ja soluviestintään vaikuttavien solujen sisäistä rakennetta. Todisteita ME/CFS-potilaiden oksidatiivisestä stressistä on löydetty aivoissa kohonneina laktaattitasoina. Koko kehon tasolla oksidatiivinen stressi ilmenee lisääntyneenä lipidien härskiintymisenä, joka johtuu siitä kun vapaat radikaalit hyökkäävät solukalvojen lipideihin. Oksidatiivinen stressi ei kuulu spesifisti ME/CFS:ään, mutta auttaa ymmärtämään biologisia prosesseja jotka ovat pielessä.

3. Maineikkaan Japanilaisen tutkimuskeskuksen RIKEN:in tiedemiehet ovat osoittaneet että ME/CFS:sä aivot ovat tulehdustilassa. Tutkimuksessa käytettiin tietyntyyppistä aivojen kuvantamismenetelmää jolla osoitettiin CFS-aivojen immuunisysteemistä vastaavien solujen olevan voimakkaasti aktivoituneita (tulehtuneita) verrattuna terveisiin yksilöihin. Lisäksi he osoittivat, että suurempi tulehdus vastasi voimakkaampia oireita. Tulehdus on krooninen, jatkuva tila. Tutkijat muista maista USA mukaanlukien tekevät nyt yhteistyötä japanilaistiimin kanssa kehittääkseen mahdollisia diagnostisia merkitsijöitä sekä tehokkaita hoitoja.

4. Sentraali herkistyminen on tila jossa keskushermoston kipua aistivat mekanismit "lukittuvat" korkean reaktiivisuuden tilaan. Tällöin kevyt töytäisy tai vähäinen paine aiheuttavat suurempaa kipua ja laajemmalla kuin muutoin. Sentraalia herkistymistä on parhaiten osoitettu olevan ihmisillä joilla on fibromyalgia, joka on monessa suhteessa samanlainen sairaus kuin ME/CFS:kin. Uusi tutkimus liikkeen määrän rajoittamisesta ME/CFS-potilailla viittaa siihen että sentraali herkistyminen saattaa selittää myös uupumuksen, aivosumun sekä rasituksen jälkeisen pahoinvoinnin.

5. Immuunijärjestelmä on rakentunut hyökkäämään vieraita asioita ja aineita kuten taudinaiheuttajia ja siitepölyä vastaan. Autoimmuunisairauksissa immuunisysteemi sen sijaan hyökkää terveitä soluja ja elimiä vastaan. Koska naiset kärsivät miehiä useammin autoimmuunisairauksista, ja koska ME/CFS:ää vaikuttaa ilmenevän useammin naisilla kuin miehillä, autoimmuniteettiä on epäilty mahdolliseksi ME/CFS:n aiheuttajaksi. Osa ME/CFS-potilaista hyötyi kliinisissä kokeissa rituximabista, lääkkeestä joka tuhoaa B-soluja eli immuunisysteemin vasta-aineita tuottavia soluja. Tulokset viittaavat siihen että ainakin jokin ME/CFS:n alatyyppi on autoimmuunisairaus. On myös monia tutkimuksia jotka osoittivat ME/CFS-potilailla kohonneita vasta-aineita omiin proteiineihinsa. Autoimmuniteetin roolin ymmärtäminen ME/CFS:sä auttaa tunnistamaan biomarkkereita ja kohdistamaan hoitoja.

6. Potilaskeskeiset "lopputulos"-tutkimukset pyrkivät määrittelemään, johtaako annettu hoito potilaan kohentumiseen: vähäisempiin oireisiin ja kärsimykseen. Lopputulostutkimusten ongelmana on ollut, että lääkärien mittaamat lopputulemat eivät aina vastaa niitä, jotka ovat potilaille tärkeitä. Esimerkiksi vuoden 2012 FDA:n potilaskeskeisen lääkekehityksen telekonferenssissa ME/CFS-potilas kertoi yleisölle tienneensä voivansa paremmin kun hän pystyi seisomaan keittiössä ja tekemään salaattia. Aina viime vuosiin asti toinen lopputulostutkimuksen ongelma on ollut potilaiden vaikeus raportoida jokapäiväisestä voinnistaan, jota lääkäreiden on näin ollen ollut vaikea tutkia. Nyt webiin pohjautuva älypuhelinten ja henkilökohtaisten laitteiden seuranta- ja monitorointiteknologia mahdollistaa potilaiden osallistumisen potilaskeskeisiin lopputulostutkimuksiin missä tahansa, vaikka kotonaan.

7. Riskitekijät ovat käytösmalleja tai olosuhteita jotka kohottavat riskiä sairastua tiettyyn tautiin. Niiden tunnistaminen auttaa ymmärtämään sairauden kontrollointia ja ehkäisyä. Tupakointi on klassinen esimerkki tekijästä joka nostaa keuhkosyövän riskiä. Epidemiologisessa tutkimuksessa on löydetty viitteitä muutamista ME/CFS:n riskitekijöistä kuten aiemmin sairastetuista tulehduksista. Tutkimuksissa on todettu että ME/CFS-potilailla on kaksinkertaiseksi noussut allostaattinen kuorma, määrällinen hormooni-indeksi, tulehduksellisissa ja kardiovaskulaarisissa kehon fysiologisen balanssin mittauksissa. Ei ole vielä selvää, aiheuttaako korkea allostaattinen kuorma CFS:ää vai toisinpäin, mutta lisätutkimukset saattavat osoittaa josko allostaattisen kuorman avulla voidaan arvioida potilaiden sairastumisriskiä CFS:ään.

[Engl. Wikipediasta: allostaattinen kuorma on ajan myötä kasvava "kuluma" toistuvasta tai kroonisesta stressistä kärsivillä. Se kuvaa toistuvan tai kroonisen stressin aiheuttaman, aaltoilevalle tai kohonneelle neuraaliselle tai neuroendokriiniselle vasteelle kroonisesti altistumisen seurauksia. Allostaattinen kuorma selittää kuinka akuuttien uhkien kannalta välttämättömän stressireaktion toistuva aktivaatio itse asiassa vahingoittaa kehoa pidemmällä aikavälillä. Allostaattista kuormaa mitataan yleensä useiden elinten ja kudosten kumuloituvan rasituksen merkkien komposiitti-indeksillä, mutta etenkin kardiovaskulaarisesta systeemistä. ]

8. CFS-potilaiden aivojen valkeassa aineessa, johon myös hermokimput kuuluvat, on löydetty poikkeavuuksia käyttämällä erilaisia MRI-skannaustekniikoita. Poikkeavuuksia on löydetty aivoista kauttaaltaan, johtuen todennäköisesti CFS:n heterogeenisestä luonteesta. Stanford Universityn tutkimusryhmä löysi aivojen oikealta puolelta valkeasta aineesta spesifin kohdan jossa oli muutoksia, mikä on yksi lisätodiste siitä että ME/CFS vaikuttaa potilaiden neuropiireihin.

9. Lukuisat yksittäiset tutkijat ovat löytäneet poikkeavuuksia autonomisessa hermostossa. Näihin poikkavuuksiin kuuluvat kyvyttömyys tasata verenpaine henkilön noustessa seisomaan, sydämen sykkeen epänormaalit vasteet seisomiseen sekä epätavallinen veren kerääntyminen jalkojen verisuoniin. Sykkeen poikkeavuudet jatkuvat unen aikana, jolloin myös kardiovaskulaarista systeemiä säätelevien hormonien tasot ovat poikkeavia. Tämä on edelleen todiste CFS-potilaiden fysiologisesta imbalanssista.

10. Vaikka monet virukset ja muut tulehduksien aiheuttajat eliminoituvat immuunisysteemistä täysin infektion jälkeen, jotkin virukset jäävät elimistöön latentteina pitkiksikin ajoiksi - jopa koko loppuelämäksi. On löydetty todisteita herpes- ja enterovirusten latenttien aktiivisten tulehdusten yleisemmästä esiintymisestä [CFS-potilailla]. Herpesviruksiin kuuluvat mm. Epstein Barr [mononukleoosi], HHV-6 [roseolovirus; vauvarokko] ja cytomegalovirus [mononukleoosi, keuhkotulehdus, kehityshäiriöt]. Myös muut tulehdusten aiheuttajat, kuten Lymen tautia aiheuttava bakteeri, Ross River -virus ja Q-kuume, voivat laukaista CFS:n. Josko nämä krooniset infektiot aiheuttavat ME/CFS:n oireet, on epäselvää.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Vuosi 2014, 10 Important Advances in ME/CFS
PostPosted: Wed Jan 14, 2015 12:51 
Offline

Joined: Mon Jul 16, 2012 09:19
Posts: 35
Location: Etelä-Karjala
Kiitos! Ei pysty nykyään ymmärtämään puoliakaan enkun tekstistä, koten mahtavaa että käänsit :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Vuosi 2014, 10 Important Advances in ME/CFS
PostPosted: Wed Jan 14, 2015 08:04 
Offline

Joined: Sat Mar 22, 2014 10:28
Posts: 37
Hei,

tuhannet kiitokset käännöksestä. Järkeenkäypää tekstiä. Tulostan käännöksen seuraavalle lääkärikäynnille :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Vuosi 2014, 10 Important Advances in ME/CFS
PostPosted: Wed Jan 14, 2015 05:59 
Offline

Joined: Tue Dec 18, 2012 10:29
Posts: 157
Lääkärit osaavat kyllä lukea englantia ja se on oikeastaan välttämättömyys kun suomalaisetkin tutkimukset julkaistaan englanniksi. Lisäksi jos viralliset lähdemerkinnät puuttuvat niin teksti on silloin esson baari tasolla.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group