Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Fri Jan 18, 2019 05:17

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 21 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Mon Apr 11, 2016 07:15 
Offline

Joined: Fri Apr 03, 2015 03:10
Posts: 817
Kuten tiedämme, tämä on hyvin heterogeeninen sairaus, jolla on kuitenkin selkeitä yhdistäviä tekijöitä. Emme tiedä vielä, ainakaan varmaksi, mikä tämän sairauden "aiheuttaa", mikä on se perimmäinen asia, joka aiheuttaa tämän massiivisen ja useilla potilailla erilaisen oirekirjon, jonka seurausten seurauksia, vastareaktioiden seurauksia ja kehon reagoimista niihin sitten me ja lääkärit ihmettelemme huuli pyöreänä. Analogiana voisi olla vaikka Platonin luolavertaus: Näemme seurauksia, heijastuksia, varjoja seinällä, mutta emme sitä, mikä ne todella aiheuttaa.

Laukaisevia tekijöitä tiedämme kyllä, mutta se on eri asia.
Yksittäisiä, yhdistäviä löydöksiä potilailta tiedämme jo kasapäin, mutta sekin on eri asia.
Oireiden hoitoja tiedämme kyllä, mutta se on eri asia kuin itse sairauden perimmäisen syyn hoitaminen.

Täällä on paljonkin juttua eri ketjuissa, mutta voisiko olla mahdollista pistää tänne yhteen ketjuun ne jutut, joissa selvitetään kokonaiskuvaa tästä sairaudesta, eikä yksittäistä komponenttia tai löydöstä? Eli kaikki sellaiset teoriat ja löydökset, joissa pohditaan nimenomaan kokonaiskuvaa, sairauden taustalla olevia asioita (ei yksittäislöydöksiä, vaan kokonaisuutta) ja mahdollisia vaihtoehtoisia selitysmalleja näille oireille ja sairaudelle. Sikäli mikäli niitä edes on olemassakaan, mutta ainakin hyviä yrityksiä voisi tänne pistää.

Koetan vielä vähän selventää:
Jos sinulla on flunssa ja uupumusta ja räkä valuu, sen takana on flunssavirus. Uupumus on seuraus, ei syy. Räkäinen nenä on kehon toiminnan seurausta viruksesta. Uupumuksen hoitaminen piristeillä auttaa, mutta ei puutu sairauteen. Nenän niistäminen helpottaa tukkoisuutta, mutta ei puutu itse sairauteen mitenkään. Voimme analysoida loputtomasti sitä, mitä flunssa tekee kehossa, minkämoisia oireita eri ihmisillä on ja eri flunssissa vielä erilaisia ja miten niitä voisi lievittää. Voimme löytää valtavasti yhdistäviä tekijöitä ja teorioita siitä, miksi tämä flunssavirus nyt aiheuttaa räkäisyyttä ja toinen enemmänkin kuumetta ja miksi jollakin homma meneekin samalla viruksella päinvastoin. Voimme kaivaa netistä rajattomasti teorioita siitä, miten flunssaan sairastuminen korreloi jonkun ja jonkun asian kanssa. Mutta näistä EMME ole kiinnostuneita, emme pätkääkään. Haluamme tietää ja keskittyä vain tuohon flunssavirukseen, eli siihen perimmäiseen syyhyn flunssaan. Ja tässä ketjussa, vain perimmäiseen syyhyn tämän sairauden taustalla, jos sellaista edes on.

On nimittäin myös mahdollista, että sellaista sairautta kuin "krooninen väsymysoireyhtymä / systeeminen rasitusintoleranssisairaus" ei ole olemassakaan omana, erillisenä, asian X aiheuttamana sairautenaan, vaan kyse on vain yhdistelmästä muita sairauksia, oireita, syy-seuraus-suhteita ja geenejä, jotka sitten luovat tämänlaisen tilan joissakin ihmisissä. Jos näin on, sekin on tärkeä tieto, pirun tärkeä. Silloin sairauden aiheuttaja on kutakuinkin siis:"Kroppa ei kestä kaikkea näitä sairauksia ja hajoaa". Se on sitten se syy, eikä se tee tästä sairaudesta mitenkään vähemmän todellista tai vähemmän vakavaa, jos niin on.

Mutta siis, juu. Näillä alkuun.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Mon Apr 11, 2016 07:49 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Minun nähdäkseni on selvästi osoitettu, että CFS:n takana on yleensä krooninen virusinfektio, yleisimmin enterovirus. Virus voi levitä epideemisesti tai endeemisesti, ei ole oikein tietoa siitä miksi epidemioita ei ole pariinkymmeneen vuoteen raportoitu. Lisäksi osa tapauksista johtunee muista viruksista, kuten herpesvirukset, parvovirus B19 jne tai on rokotteiden tai bakteerien (kuten mykoplasma, klamydia tai borrelia) laukaisemia. (Kirjassani lähdeviitteitä ja selitystä tästä asiasta).

Synnynnäinen sidekudospoikkeavuus edistää selvästi CFS:n puhkeamista. On epäselvää, miten epidemioissa jopa 30 % esim. koulun oppilaista tai sairaalan työntekijöistä voi sairastua, jos Polon teoria on totta, että se lähestulkoon vaaditaan. Voi olla, että tämä epideeminen enterovirus-ME ei vaadi sidekudospoikkeavuutta ja muut tyypit vaativat. Sidekudospoikkeavuuteen liittyy usein synnynnäisiä immuunipuutoksia ja nämäkin voivat vaikuttaa.

Polohan uskoo, että CFS on pohjimmiltaan autonomisen hermoston häiriö ja kaikki muu johtuu siitä. Hänen mielestään infektio laukaisee, mutta ei ole enää aktiivisena. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet aktiivisia infektioita ja/tai antimikrobiaalisten lääkkeiden hyvää tehoa.

CFS:ää aiheuttavat virukset voivat infektoida myös muita osia elimistöstä kuin aivot. Esimerkiksi herpesvirukset ja enterovirukset aiheuttavat sydänlihastulehdusta (allekirjoittaneelta löytyy) ja enterovirukset nimensä mukaisesti lymyilevät suolistossa. Nämä voivat selittää osan oireista.

Määritelmästä on kiinni, mikä kaikki halutaan laskea CFS:ksi tai ME:ksi. Toisten mielestä ME on vain ja ainoastaan enteroviruksen aiheuttama aivojen tulehdussairaus. Byron Hyden mielestä em. sairaus sekä rokotteen (yleensä hepatiitti B tai influenssa) laukaisemat ovat molemmat ME, joskin eri tyyppejä - ja hänestä sidekudospoikkeavuus on ainakin hepatiitti B:n laukaisemalle selvä riskitekijä). Toisten mielestä kaikki virusperäiset vastaavat sairaudet ovat ME:tä. Jotkut laskevat mukaan myös krooniset bakteeri-infektiot ja homesairaudet, jopa kemikaalimyrkytykset

Ainakin on selvää siis, että on olemassa ainakin yksi tietty sairaus, joka voidaan diagnosoida CFS:ksi, ME:ksi tai CFS/ME:ksi: krooninen virusperäinen aivotulehdus, johon saattaa liittyä autoimmuunipiirteitä. Sitä on voitu todeta myös ruumiinavauksissa. Mutta kuinka ison osan "CFS:stä" tämä kattaa? Sitä on vaikea sanoa - sekin riippuu siitä mitä kaikkea luemme "CFS:ään". (Tietysti voi ajatella, että jos täyttää jotkut diagnostiset kriteerit, niin sitten on CFS, mutta niitäkin on useita.) En uskaltaisi itse edes arvata.

On sinänsä mielenkiintoinen kysymys, eroaako "suomalainen CFS" jotenkin ulkomaalaisesta. Suomessa nyt ainakin homesairauksia ja borrelioosia on paljon, tosin niin on muuallakin. Suomalaisessa CFS:ssä hyvin yleistä tuntuu olevan kuume - joka taas esim. Hyden mukaan on jopa poikkeuksellista(!). Niin kauan kuin Suomessa ei tutkita CFS:n virusalkuperää, emme tiedä, mistä viruksesta meidän CFS:mme johtuu yksilötasolla tai edes tilastollisella todennäköisyydellä.

Flunssahan on sinänsä melko hyvä esimerkki: ei ole olemassa "flunssavirusta" sinänsä, vaan on rinoviruksia, enteroviruksia, koronaviruksia, adenoviruksia, parainfluenssaviruksia, RS-viruksia jne. Kaikki näistä voivat aiheuttaa flunssan. (Influenssavirus ei aiheuta flunssaa vaan influenssan, joka on usein vakava sairaus.) Periaatteessa erityyppisillä flunssilla on hieman erilaisia oireita, esim. sen suhteen onko eniten ongelmia nenässä, kurkussa vai keuhkoissa, voiko olla vatsavaivojakin samalla. Käytännössä niitä on vaikea erottaa, varsinkin kun viruksilla on alalajeja niilläkin vielä eri kantoja.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Mon Apr 11, 2016 11:04 
Offline

Joined: Sun Oct 18, 2015 09:23
Posts: 486
Ei ole kuvankäsittelyohjelmaa käsillä, joten tässä tällainen raakaskannaus kirjasta, jossa esitetään kokonaiskuva seuraavanlaisesti:


Attachments:
cfs.jpg
cfs.jpg [ 59.34 KiB | Viewed 5821 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Mon Apr 11, 2016 11:08 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Näin isoja kuvia ei valitettavasti tänne saa laittaa, ellei ole todella perusteltu syy. Kuvat vievät kaistaa, kun yhtä sivua voi ladata tuhat ihmistä. (Toki itse sivutkin vievät, mutta kuvat tulevat siihen päälle.) Jos kaistaa meneekin liikaa, se menee minun pussistani (joka on aika lailla tyhjä pussi pian).

Noin yleisesti kuvia kannattaa minusta välttää, koska monet käyttävät sivustoa mobiililaitteilla tai vaikkapa ruudunlukijalla, jossa kuvat eivät toimi ollenkaan.

Minusta tuo kuva ei kerro oikein mitään. Täällähän piti puhua alkusyistä. Dysautonomialla on jokin alkusyy, esim. infektio tai autoimmuniteetti.

EDIT: Tämän kerran pienensin itse kuvan. Ei oteta tavaksi. :-P

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Mon Apr 11, 2016 11:30 
Offline

Joined: Sun Oct 18, 2015 09:23
Posts: 486
Kiitos Maija! Kuvassahan siis tuodaan esille sitä, että CFS on vain osa suurempaa kokonaisuutta. Goldstein näkee ortostaattisen intoleranssin kirjon kattokäsitteenä, joka haarautuu kuvan esittämällä tavalla.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Tue Apr 12, 2016 11:44 
Offline

Joined: Fri Apr 03, 2015 03:10
Posts: 817
Maija wrote:
Minun nähdäkseni on selvästi osoitettu, että CFS:n takana on yleensä krooninen virusinfektio, yleisimmin enterovirus.

Aivan, mutta miten se aiheuttaa tämän sairauden? Mitä se tekee ja miten kroppa reagoi siihen? Hoituuko tämä sairaus kokonaan pois, jos tuo infektio hoidetaan sitten? Nämä ovat juuri niitä kysymyksiä, joihin olisi kiva saada jotain tietoa.

Jos tuon infektion hoitaminen pois ei poista sairauden oireita, silloinhan tuo ei de facto ole sairauden syy: Ainoastaan laukaiseva tekijä. Syy on jotain muuta.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Wed Apr 13, 2016 10:49 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Onhan noita joitain tutkimuksia, joissa CFS on saatu parannettua viruslääkkeillä. Ongelmahan on, että viruksia on hankala saada kokonaan pois kehosta verrattuna bakteereihin, esim. herpesviruksien kohdalla tämä ei ole nykylääkkeillä lainkaan mahdollista. Ja jos CFS:n aiheuttaa enterovirus, siihen ei ole niinkään hyviä lääkkeitä kuin herpesviruksiin. Alfa-interferonin ja ribaviriinin yhdistelmää on käytetty ja tutkittu. Ja tietysti isoprinosiini, joka toimii periaatteessa kaikkiin viruksiin, mutta minulle on epäselvää voiko se parantaa, julkaistu näyttö on niin pientä ja alustavaa.

Minullahan isoprinosiini toimi todella hyvin, uskoin jo paranemiseen, mutta lakkasi toimimasta (kuten kaikki muutkin), siinä vaiheessa kun aivolisäkkeeni tuhottiin. Tällä foorumillahan pari on tilannut sitä Suomeen ulkomailta parin CFS:ää tuntevan lääkärin kautta, mutta en tiedä mitä heille lopulta kävi - plus tämän lääkärin määräämä annostapa on täysin ristiriidassa ulkomaisten asiantuntijoiden suositteleman pulssimaisemman hoidon kanssa, jota itsekin käytin.

Ja parvovirus B19:n aiheuttama CFS näyttää tutkimusten mukaan voivan parantua IVIG:llä, mutta se lienee varsin harvinainen CFS:n aiheuttaja.

Eli "infektion hoitaminen pois" on vähän hankala käsite. Plus koska meillä on takana myös kollageenipoikkeavuutta, se sotkee, koska viruslääkitys ei tietenkään sitä paranna. Monella EDS-tyyppinen sairaus pahentuu iän myötä. Eli vaikka CFS:n parantaisi, sen sairastamisen aikana EDS on voinut CFS:stä riippumatta "aktivoitua" ja näin näyttää siltä, ettei CFS olisi parantunut.

Mitä se virus tekee kropassa? Sitähän minä tuossa jo jonkin verran selitin: infektoi aivot ja aiheuttaa enkefalomyeliitin, usein myös sydämen ja enteroviruksen tapauksissa suoliston. Nythän on esitetty myös vagushermon infektiota. Esim. mitokondrioiden osuus tässä on ainakin minulle vielä jonkin verran hämärä, mistä se tulee.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Wed Apr 13, 2016 12:12 
Offline

Joined: Sun Oct 18, 2015 09:23
Posts: 486
Quote:
Hoituuko tämä sairaus kokonaan pois, jos tuo infektio hoidetaan sitten?

Olen kysynyt tätä OP:ltä ja hän oli sitä mieltä, että virus tai bakteeri voi aiheuttaa autonomisen hermoston häiriön, joka ei korjaannu infektiolääkkeillä. Vaikka alkuperäinen "syy" poistetaankin.

Se, että toinen ihminen saa toista ihmistä helpommin autonomisen hermoston häiriön, on lukemani mukaan perinnöllistä. Eli lähteekö kaikki perinnöllisestä alttiudesta? Tietysti vaikuttaa myös se, että saako henkilö vaikeaa virus-, bakteeritartuntaa sekä onko vastustuskyvyssä poikkeamaa.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Wed Apr 13, 2016 02:30 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Ankufi wrote:
Quote:
Hoituuko tämä sairaus kokonaan pois, jos tuo infektio hoidetaan sitten?

Olen kysynyt tätä OP:ltä ja hän oli sitä mieltä, että virus tai bakteeri voi aiheuttaa autonomisen hermoston häiriön, joka ei korjaannu infektiolääkkeillä. Vaikka alkuperäinen "syy" poistetaankin.

Polo tosiaan on tätä mieltä, mutta useat tutkimukset, esim. Stanfordin yliopistosta, ovat eri mieltä. Polon mielestä kroonista borrelioosiakaan ei infektiosairautena ole olemassa - mutta useilta potilailta, mm. edesmennyt lääkäri Ilkka Vartiovaara, kuitenkin on eristetty elimistöstä borreliaspirokeettoja.

Quote:
Se, että toinen ihminen saa toista ihmistä helpommin autonomisen hermoston häiriön, on lukemani mukaan perinnöllistä. Eli lähteekö kaikki perinnöllisestä alttiudesta? Tietysti vaikuttaa myös se, että saako henkilö vaikeaa virus-, bakteeritartuntaa sekä onko vastustuskyvyssä poikkeamaa.

Synnynnäinen/perinnöllinen syy on looginen ja sidekudospoikkeavuus ja siihen liittyvät immuunipuutoksetkin näihin kuuluvat. Mutta kuten aiemmin postasin, se ei oikein selitä, miten joissain CFS-epidemioissa jopa yli kolmannes altistuneista on sairastunut. Esim. brittiläisen sairaalan henkilökunta tuskin kaikki on pieneltä maantieteelliseltä alueelta, jolla sama, muuten epätavallisempi geeni voisi olla noin yliedustettuna.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Wed Apr 13, 2016 06:42 
Offline

Joined: Sun Oct 18, 2015 09:23
Posts: 486
Quote:
Synnynnäinen/perinnöllinen syy on looginen ja sidekudospoikkeavuus ja siihen liittyvät immuunipuutoksetkin näihin kuuluvat. Mutta kuten aiemmin postasin, se ei oikein selitä, miten joissain CFS-epidemioissa jopa yli kolmannes altistuneista on sairastunut.

Voihan geneettisesti onnekkaammatkin yksilöt saada epidemioissa viruksen, joka sotkee autonomisen hermoston. En usko, että kaikilla on perinnöllistä taustaa. Siinä mielessä tuo hermostohäiriö on ihan hyvä näkökulma tähän CFS:än suuremman kuvan tarkasteluun.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Thu Apr 14, 2016 10:53 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Joo, mutta miksi endeemisissä tapauksissa virus näyttää iskevän vain niihin, joilla sidekudos on jo mäsänä? Tosin Suomessa luvut tuntuvat erilaisilta kuin muualla, esim. hollantilainen kardiologi sanoi, että oli meinannut tehdä tutkimuksen nivelten yliliikkuvuuden ja CFS:n yhteydestä, mutta yhteyttä oli niin vähän, ettei se kannattanut!

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Thu Apr 14, 2016 12:34 
Offline

Joined: Sun Oct 18, 2015 09:23
Posts: 486
Quote:
Joo, mutta miksi endeemisissä tapauksissa virus näyttää iskevän vain niihin, joilla sidekudos on jo mäsänä?

Autoimmuuneissa tiloissa, tulehduksissa ja immuunireaktioissa voi syntyä sidekudoksen tuhoutumista. Kuten myös geneettisesti hermostohäiriötä aiheuttavissa sairauksissa, kuten EDS. Tulehdukset, sidekudoksen tuhoutuminen ja niitä seuraava hermostohäiriö aiheuttavat oravanpyörän. Jossakin vaiheessa puhkeaa CFS, joka mielestäni voi hyvinkin olla pysyvämpi hermostohäiriön muoto verrattuna hetkellisiin hermostohäiriöihin.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Thu Apr 14, 2016 03:55 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 06:37
Posts: 815
Ortostattinen intoleranssi tuntuu liittyvän kuitenkin aika monien oireisiin? Ja myös moniin muihin uupumustiloihin? Itsellänikin se on (tai pikemminkin nimeomaan ortostaattinen hypotensio, synnynnäisesti), ilman takykardiaoireita tai muita POTS-oireita. OI voisi hyvinkin olla yhteinen tekijä CFS:n taustalla, koska se tuntuu aina aiheuttavan jonkinasteista uupumusta, joko kohtauksittaista tai kroonista.

Minusta tuo OI-teoria on mielenkiintoinen. Sen sijaan, mikä sen OI:n aiheuttaa? Infektiot, jokin toksiinialtistus, sidekudospoikkeavuus vai mikä? Vai onko aiheuttaja yksilöllinen? Se on kiinnostavaa.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Thu Apr 14, 2016 05:36 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Koska CFS on ainakin lähes kaikissa tapauksissa infektiosairaus, jos oireiden takana on dysautonomia, silloin dysautonomian takana täytyy olla infektio.

Mutta koko sairaus se ei tosiaan ole, koska minullakin on esim. se sydänlihastulehdus. Ja Byron Hyden mukaan esim. aivolisäkevaurioni johtuisivat aivojen vaskuliitistä.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: "Big picture", mikä on koko jutun taustalla? -ketju
PostPosted: Thu Apr 14, 2016 06:08 
Offline

Joined: Sun Oct 18, 2015 09:23
Posts: 486
Kirjassa arvioidaan, että noin 60% dysautonomiapotilaista saa CFS:än. Kirjassa nimetään kolme dysautonomian muotoa:
1. Geneettinen, joka on syntymästä asti.
2. Toiminnallinen häiriö hermostossa, yleensä ANSissa. Autonomisen hermoston toiminta voi muuttua esimerkiksi: nestehukan tai hypovolemian vuoksi, autoimmuunin hyökkäyksen tai viruks(i)en takia.
3. Vanhuusiällä alkava neurodegeneratiivinen dysautonomia.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 21 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group