Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Fri Jan 18, 2019 01:24

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Kolme uutta tärkeää CFS-tutkimusta
PostPosted: Wed Aug 22, 2007 07:33 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Belgialainen tutkijaryhmä on julkaissut kolme tuoretta CFS-tutkimusta journalissa "Neuro Endocrinology Letters". Tutkimukset ovat:

Mihaylova I, Deruyter M, Rummens JL ym. Decreased expression of CD69 in chronic fatigue syndrome in relation to inflammatory markers: evidence for a severe disorder in the early activation of T lymphocytes and natural killer cells. Neuro Endocrinol Lett. 2007 Jul 11;28(4)

Maes M, Mihaylova I, Kubera M ym. Not in the mind but in the cell: increased production of cyclo- oxygenase-2 and inducible NO synthase in chronic fatigue syndrome. 2007 Jul 11;28(4)

Maes M, Mihaylova I, Bosmans E. Not in the mind of neurasthenic lazybones but in the cell nucleus: patients with chronic fatigue syndrome have increased production of nuclear factor kappa beta. 2007 Jul 11;28(4)

Tiivistän nämä hepreat suomeksi: ensimmäinen tutkimus löysi CFS-potilaista immuunijärjestelmän vajaatoiminnan merkkejä, joita ei ollut aiemmin tietääkseni havaittu aivan samalla tavalla. Aiemmin on todettu ongelmia NK-solujen eli luonnollisten tappajasolujen kanssa, nyt havaittiin ongelmia myös T-soluissa yleensä. Tämä näyttäisi liittyvän proteiinikinaasi C:hen, joka on yhteydessä myös mm. syöpään.

Toinen tutkimus totesi, että CFS-potilaiden elimistö tuotti liikaa syklo-oxygenaasi 2:ta ja typpioksidisyntetaasia. Eli käytännössä tuo tutkimus todisti aiemmin täällä puhutun "NO/OHNOO"-teorian, vaikka siinä olikin vain 18 CFS-potilasta ja 18 kontrollia, joten lisätutkimuksia tarvitaan. Tuo COX-2 on sama entsyymi, jonka estämiseen tulehduskipulääkkeiden toiminta perustuu. Vanhemmat lääkkeet estävät myös COX-1:tä, mutta uudet koksibit vain tuota COX-2:ta. COX-2:n ja iNOS:n määrä CFS-potilailla korreloi keskenään ja korreloi lisäksi sairauden vaikeusasteen ja lähes kaikkien oireiden vaikeusasteen kanssa.

Kolmannessa tutkimuksessa tutkittiin CFS-potilailta inflammaatioon ja oksidatiiviseen stressiin liittyvän NF-kappa-beetan tuotantoa. Se oli selvästi koholla ja sekin korreloi erinäisten oireiden vaikeusasteeseen. NF-kappa-beeta on osa tuota NO/OHNOO-teoriaa ja yhdistetty mm. syöpään. Lipoiinihappo on käsittääkseni paras "vasta-ase" sille, ja helpottaakin useimpien CFS-potilaiden oireita (suosittelen!). Tutkimuksen abstrakti suosittelee myös muita antioksidantteja: kurkumiini, N-asetyylikysteiini, kversetiini, silymariini (maarianohdake eli milk thistle) ja omega-3-rasvahapot. Kversetiinistä en itse saanut apua varsin suurillakaan annoksilla, N-asetyylikysteiini tuntui hieman parantavan lihaskestävyyttä.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group