Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Mon Oct 22, 2018 08:23

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Vaikean CFS:n riskitekijät
PostPosted: Thu Jan 21, 2010 03:47 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Uusi tutkimus tarkasteli tekijöitä, jotka lisäävät riskiä saada nimenomaan vaikea CFS:n muoto. Tutkimuksessa oli mukana yli 1000 CFS:ää sairastavaa, joista yli sata oli vaikeasti sairaita. Aiemmin jotkut ovat epäilleet, että esimerkiksi neuroottinen persoonallisuus lisäisi riskiä. Tämä kuitenkin osoittautui vääräksi käsitykseksi: neuroottisuus oli itse asiassa yleisempää lievästi sairaiden keskuudessa. Muutenkaan persoonallisuus ei ollut riskitekijä, eikä tupakointikaan huonontanut ennustetta.

Mikä sitten lisäsi riskiä? Sairauden huono hoito sen alkuvaiheessa sekä yhteiskunnan ja muilta saadun tuen vähäinen määrä. Korkea ikä on aiemmin todettu riskitekijäksi, mutta tässä tutkimuksessa vaikeasti sairaat olivat keskimäärin hieman nuorempia ja nuorempana sairastuneita kuin lievimmin sairaat. Selvästi suurempi prosentti vaikeasti sairaista oli sairastunut ennen kuin täytti 20. Naisia oli vaikeasti sairaista selvästi suurempi prosentti kuin lievästi sairaista. CFS:ää sairastava äiti tai sisarus lisäsi riskiä selvästi.

Allergiat näyttävät lisäävän riskiä, mutta vain vähän. Useimpien rokotteiden kohdalla hieman pienempi osuus vaikeasti sairaista oli ottanut rokotteen, mutta isorokko- ja B-hepatiittirokotteen kohdalla vaikeasti sairaat olivat selvästi harvemmin saaneet näitä rokotteita(!). Mielenkiintoista kyllä, opiskelijat ja kotiäidit olivat vaikeasti sairaissa yliedustettuina, mutta opettajat aliedustettuina. Vaikeasti sairaat olivat saaneet lievästi sairaita selvästi useammin fysioterapiaa, psykoterapiaa tai graded exercise -"hoitoa" ja heitä hoitamassa oli ollut useammin psykiatri.

Tutkimuksen kokonaisuudessaan voi lukea englanniksi täältä (PDF): http://www.biolmedonline.com/Articles/vol1_4_50-74.pdf

Itse uskon yliliikkuvien nivelten olevan riskitekijä CFS:n vaikeammille muodoille, mutta tätä ei tässäkään tutkimuksessa lähdetty selvittelemään.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: raldelh026 and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group