Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Sun Feb 17, 2019 11:59

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 
Author Message
 Post subject: Virustutkijan näkemys Cfs:stä
PostPosted: Mon Apr 04, 2011 12:50 
Offline

Joined: Thu Aug 19, 2010 01:37
Posts: 294
Kirjoittelin sähköpostia erään virustutkijan kanssa, kun halusin varmistaa, mitä mieltä hän on herpesviruksieni vasta-aineista. Ja voiko Ebv olla aktiivinen. Hhv6:ta ei olla mitattu, mutta tässä nämä muut tulokset (Igg, IgM negatiivinen):

Hsv1 130
Hsv2 -
Cmv 55
Vcz 87
Ebv 180

"Viimesyksyiset virusvasta-ainetuloksesi ovat aivan normaalit; s.o. samankaltaiset kuin sadoillatuhansilla tai miljoonilla "normaaleilla" suomalaisilla.


Kaikkinensa kroonisen väsymysoireyhtymän syy eli taudinaiheuttaja on tuntematon. Vuosikymmenten aikana ovat tutkijat selvittäneet sen mahdollisia yhteyksiä lähas kaikkiin tunnettuihin viruslajeihin, mutta (alkuinnostuksen jälkeen) mitään vakuuttavaa syy-yhteyttä ei ole "jäänyt käteen". Näin ollen ei myöskään ole olemassa laboratoriokokeita, joilla (valtaosassa tapauksia) tuon taudin syy-yhteys viruksiin voitaisiin osoittaa.


Tuon taudin syyn etsimistä laboratoriokokeilla - sekä yksittäisissä potilastapauksissa että "kollektiivisesti" (tieteellisissä tutkimuksissa) - vaikeuttaa toinenkin tosiseikka: k.o taudin diagnostiset kriteerit ovat häilyväiset. Käytännössä diagnoosi yleensä tehdään poissulkumenetelmällä, eli selvitetään ensin muut diagnoosimahdollisuudet, ja jos mitään muuta ei löydy - ja jos potilaan oireet sopivat (enemmän tai vähemmän tarkasti) k.o. taudin tyyppioireisiin - on tuo diagnoosi todennäköisin. Tämän k.o. taudin määrittelyn "epätarkkarajaisuuteen" toisaalta liittyy se tosiseikka, että jos suurelta joukolta tuonkaltaista taudinkuvaa potevia otetaan suuri joukko (virus)laboratoriokokeita, muutamalla heistä kyllä löytyy "patologisia" testituloksia. Jollekulle henkilölle yhdelle virukselle, toiselle henkilölle jollekin toiselle virukselle... Mutta se peruskysymys, onko (yksittäisen potilaan kohdalla) noilla löydöksillä todellista diagnostista merkitystä (eli syy-yhteyttä) hänen taudilleen, jää yleensä vastausta vailla - koska useimmiten kyseessä on sattuma-assosiaatio, ei potilaalla on sattumalta samanaikaisesti tauti ja virus jotka eivät liity toisiinsa.


Edellämainitut tutkimusongelmat eivät tarkoita sitä, että k.o tautia "ei olisi olemassa". Uskon tuon taudin olemassaoloon; ja kyseessä voi hyvinkin olla kokonainen tautiperhe - useine aiheuttajineen, joiden olemassaoloa joko ei vielä tiedetä (esim. viruslaji, tai molekyyli, jota ei vielä ole löydetty) - tai ei vielä ymmärretä (koska tautiprosessi esim. on niin monisäikeinen, ettei sitä ole vielä kyetty tutkimusteitse jäljittämään).


Tästä syykokonaisuudesta johtuen yksittäisen potilaan - kuten Sinä - ei mielestäni kannata "jahdata" oman väsymysoireyhtymä-tautinsa diagnoosia laajoin viruslaboratoriodiagnostisin selvittelyin. Kun ihmiskunnan huippuasiantuntijat ovat sitä hyvin intensiivisesti tehneet läpi viime vuosikymmenten, varsin vähän on jäänyt käteen. Paljon tärkeämpi asia yksittäisen potilaan kohdalla on, että diagnostiset vaihtoehdot on selvitetty asiantuntevasti, eli muut taudit ovat tulleet luotettavasti poissuljetuiksi. Tämähän pätee kaikkeen lääketieteeseen, ei vain tähän tautiin."


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 1 post ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group