Moi,
Tästä aiheesta löytyy tutkimuksia. Törmäsin niihin jo kolmisen vuotta sitten ensi kertaa ja olen sen jälkeen kokeillut liikuntaa ja ainakin toistaiseksi uskon sen toimivan JOILLAKIN CFS:ää sairastavilla. En nyt löytänyt sitä aiempaa tutkimustietoa, johon törmäsin kolmisen vuotta sitten mutta tässä linkki viimeisimpään, jonka löysin:
http://journals.cambridge.org/action/di ... 1713000020http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8988741&fileId=S0033291713000020Pistin kaksi kertaa saman netti-osoitteen, koska en osaa käyttää linkitystoimintoa...ehkä. Sivun lalalaidassa on tietoa tämän yliopiston muista uupumusoireyhtymään liittyvistä tutkimuksista.
Tässä vielä toinen sivu, jota kannattaa tarkkailla aina välillä, sillä siellä julkaistaan viimeisintä tietoa uupumusoireyhtymästä. Valitettavasti sivut ovat englanninkielisiä.
http://www.sciencedaily.com/news/health ... _syndrome/Tämän em. tutkimuksen mukaan ns. GET eli Graded Exercise Therapy (oma suomennokseni voisi olla vaikkapa annosteltujen suoritteiden terapia) auttoi 22% potilaista pääsemään CFS-oireistaan. Melko suuri luku. Seuranta-aika oli vaan melko lyhyt, ei vuosia.
Tässä hoitomuodossa kyse ei ole oikeastaan aluksi liikunnasta lainkaan. Ensin kartoitetaan kaikki päivittäiset toimesi. Laitetaan ns. viikko-kalenteriin kaikki fyysistä ja kognitiivista toimintaa vaativat tekemiset sekä myös lepo. Kaikkea tekemistä tarkkaillaan, sillä kaikki tekeminen rasittaa. Omalla kohdallani tätä menetelmää ruvettiin käyttämään ehkä kolmisen vuotta sitten, jolloin makasin aamusta iltaan sohvalla ja vaimoni hoiti KAIKKI kotityöt. Olin yllättynyt siitä, miten paljon asioita todellisuudessa tein päivän mittaan. Mutta nyt en siis todella tehnyt muuta kuin kävin ruokapöydässä syömässä ja WC:ssä ja nukkumassa. Niihin pystyin jotenkin. Peseytyminen sitten tarpeen mukaan.
Kaikki nämä em. toimet kirjattiin viikko-kalenteriin. Kun uupumus rupesi hieman helpottamaan, lisättiin ensimmäiseksi joitakin kevyitä kotitöitä, kuten tiskikoneen tyhjennys ja myöhemmin myös täyttö. Tässä vaiheessa ei siis ollut mitään liikunnallisia suoritteita. Pikku hiljaa lisättiin tekemisen määrää hyvin maltillisesti ja kolmisen kk aloituksesta pystyin jo ulkoiluttamaan koiraa rauhallisesti kävellen puolen kilometrin lenkin verran. Puolisen vuoden päästä lenkitin koiraa jo kaksi kilometrin lenkkiä, toisen aamulla ja toisen illalla.
Pikkuhiljaa tekemistäni kasvattamalla ollaan nyt noin kolme vuotta myöhemmin päästy noin kahteen tuntiin kevyitä kotitöitä päivässä ilman sen isompia oireita. Mukaan on mahtunut myös omakotitalon rakentamista. Miksi ei tämän nopeammin tämän enempää. No kahdesta syystä, olen ollut äärimmäisen varovainen tekemisissäni. Toiseksi, takapakkia on tapahtunut, josta kerron myöhemmin.
Kun olen maannut sairaanaolo aikanani (nelisen vuotta) niin paljon, psykofyysinen fysioterapeutti teki minulle myös ohjelman, jolla saadaan kuntoututettua surkastuneita lihaksiani mahdollisimman pienellä fyysisellä työllä. Selkä, niska ja polvikivut kun olivat pikkuhiljaa ruvenneet vaivaamaan. Nämä kuntoutukset paransivat kipujani ja nyt kivut ovat lähes kokonaan poissa. Liikunnalliset harjoitteet sisällytettiin viikko-ohjelmaani.
Myös takapakkia on tapahtunut. Erityisesti sitä on tapahtunut raskaamman ruumiillisen työn sekä joidenkin aivotyöskentelyä vaativien tekemisten kohdalla, (koska on hyvin vaikeaa tietää, mikä on liian raskasta ennenkuin koittaa) mutta sitten on kevennetty tekemisiä merkittävästi, kunnes oireet ovat hävinneet ja sitten on taas jatkettu siitä kevyemmin eteen päin. Ei siis siitä, mihin aiemmin jäätiin vaan tästäkin selvästi kevyemmin.
Valitettavasti väliin on mahtunut yksi suurempi epäonnistuminen johtuen erikoislääkärin suosittelemasta työkokeilusta, joka vei minut takaisin sänkyyn ja sohvalle mutta siitäkin ollaan toivuttu maltillisella omaehtoisella kuntoutuksella.
Rasitusta näissä GET-ohjelmissa kasvatetaan maltillisesti. Tämä tarkoittaa, että rasitusta nostetaan enintään 20% kerralla. Tämä tehdään kolmen viikon välein. Joillekin tämäkin on liikaa. Aiempi tutkimus oli tehty 15% korotuksilla, joten olen käyttänyt itse sitä. Eli, jos viikko-ohjelmaan tehdyt päivän tekemiset ovat vaikkapa 60 minuuttia vuorokaudessa, niin kolmen viikon päästä tehty työn määrän korotus on 9 minuuttia eli 60 min. x 1,15 = 69 min.
Valitettavasti minulla on edessä jälleen yksi työkokeilu, tällä kertaa oikein eläkevakuutusyhtiön maksamana ja tiedän, että siitä tulee takapakkia kuntoutumiselleni. En ole omalla kohdallani oikein päässyt kunnon kuntoilua harrastamaankaan kun väliin tulee näitä "viranomaisten" vaatimia keskeytyksiä, joten en tiedä paranisinko kokonaan GET:n avulla. Kolme koiralenkkiä kuitenkin menee jo päivittäin, yhteensä 2,5 km ja sen päälle kotityöt. Olen joka tapauksessa todella tyytyväinen siihen, että pystyn jo harrastamaan jotakin kotitöiden lisäksi. Kun tällainen harrastus-ilta on edessä, olen keventänyt tekemistäni jo päivää ennen sekä samana päivänä kuin harratus on ja sitten vielä tarvittaessa sen jälkeenkin.
Toinen asia, mistä haluaisin mainita on ruokavalion merkitys CFS-sairaudessa. Olen elintarviketekniikan insinööri ja ravitsemus on lähellä sydäntäni, joten olen siksi kiinnostunut aiheesta. En kirjoita siitä sen enempää kun en ole siihen enempää perehtynyt mutta laitan tähän vielä yhdet nettisivut aiheesta:
http://www.biomedico.pl/publikacje/The- ... ndrome.pdfKyseessä on tutkimusraportti Australiassa tehdystä tutkimuksesta, jossa tutkittiin ruoka-aineiden yliherkkyykksien vaikutusta CFS:ään. Kiinnostuin aiheesta, koska minulla on ruoka-aineyliherkkyyksiä. Kun tutkittuja potilaita haastateltiin pidemmän aikavälin päästä ja heiltä kysyttiin, miten he kokivat ruokavaliomuutosten vaikuttaneen heidän CFS-sairauteensa, yli kolmasosa vastasi, että heidän oireensä ovat helpottaneet ja olo on joko paljon parempi kuin ennen taikka he ovat jo parantuneet. Tietenkin on vaikeaa sanoa, mikä osa tässä tutkimuksessa on ajalla, sillä jotkut paranevat tästä sairaudesta ajan kanssa muutenkin, ainakin jollekin tasolle. Tätä tutkimusta ei tehty pelkästään ruoka-aine yliherkille vaan kaikille, jotka sairastivat CFS:ää.