Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Sun May 26, 2019 02:07

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Next
Author Message
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Wed Jun 15, 2016 04:53 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 06:37
Posts: 815
Kiitos tiedosta, Maija! Eli punariisin voi unohtaa.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Thu Jun 16, 2016 08:19 
Offline

Joined: Thu Jul 25, 2013 07:48
Posts: 90
Location: Turku
Kiitos paljon kaikille vastauksista. Tämä on kyllä suuri voimavara tämä foorumi, teidän vastauksenne ja neuvonne ovat kyllä kultaakin kalliimmat. :)


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Thu Jun 23, 2016 09:48 
Offline

Joined: Thu Jul 25, 2013 07:48
Posts: 90
Location: Turku
Mikä Maijan mielipide tai ajatus on kolesterolista? Löytyykö sulta esim. blogista kirjoitusta aiheesta?


En missään nimessä meinaa noita lääkkeitä alkaa syömään, sivuvaikutukset näyttäisivät olevan hurjat mm. unettomuutta, joten sehän on vihoviimeinen mitä nyt kaipaan, muutenkin viimeisillä voimilla mennään joka heti. Lähes suututtaa, että tollasta heti määrättiin, ilman että edes otettiin puheeksi ruokavaliota. Lääke vaan heti ilman mitään elintapamutoksia.

Mietin kyllä kohdallani aiheuttaako tämä lisäkilpirauhasen sairaus noita korkeita kolesteroli arvoja vai onko se ruokavalioni. Sillä syön kyllä kanamunia ja ihan ehtaa voita. Olen vain ajatelut vhh-tyyppisen syömisen olevan terveellisempää kuin vähärasvaisuus ja margariinit.
Muistan kun vielä käytin pelkkiä light-tuotteita ja kammosin rasvaa, niin mm. kuukautiskipuni olivat aivan järkyttäviä, joten huomasin kyllä positiivisesti olossani sen, kun lakkasin pelkäämästä rasvaa.

Kolesterolistakin kun ollaan montaa mieltä. Itse mietin että onko se tällähetkellä haitallista kohdallani siksi, että verisuonenikin ovat "kalkkeutuneet", kalsiumia liikaa veressä. Muuten en ehkä olisi huolissani.

Ostin nyt sitä berberiiniä ja ajattelin yrittään voin tilalla käyttää useammin kylmäpuristettu oliiviöljyä. Kun vaan keksisi että miten :D. Voissa paistaminen on käsittääkseni turvallisempaa kuin öljyssä paistaminen ja tietyissä ruuissa vaan voi toimii paremmin...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Thu Jun 23, 2016 03:36 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 06:37
Posts: 815
Kolesterolilääkkeistä ei ole mitään hyötyä. LDL-kolesterolia on kahta eri muotoa (pienirakkulaista ja isorakkulaista). Statiinit vaikuttavat vain tuohon isorakkulaiseen muotoon, joka on täysin vaaraton. Pienirakkulainen muoto voi aiheuttaa haittoja (tätäkään ei ole kiistattomasti osoitettu). Statiinit eivät kykene vaikuttamaan millään tavalla tuohon pienirakkulaiseen muotoon.

HDL nousee usein vhh-ruokavaliolla ja tuo nousu on täysin vaaratonta. Ihan oikeasti ja vakavissaan statiineista ei ole mitään hyötyä mutta niistä on merkittäviä haittoja. Jos kolesteroli on todella korkea (kuten eräällä sukulaisellani, jolla se oli yli 20), sitä on hyvä alentaa, mutta tässäkin tapauksessa alentaminen on syytä tehdä ruokavalion avulla, ei lääkkeillä.

Vaikka en ole ollenkaan aina samaa mieltä Antti Heikkilän kanssa niin tässä statiiniasiassa häneltä löytyy kyllä erittäin hyviä tekstejä, mm. tämä: http://www.anttiheikkila.com/blogi/prof ... utkimusta/.

Jos statiinien hankkiminen on pakollista (tiedän, että lääkäri saattaa kieltää potilaalta muun hoidon, jos potilas ei aloita statiineja), niin osta ne apteekista ja heitä kotona roskiin. Sano, että kokeilit ja tuli sivuvaikutukset x, y ja z (ne sivuvaikutukset voi lukea pakkausselosteesta ja väittää, että sait ne kaikki). Niin minä tapaan toimia, jos tällaiseen lääkepakkomielteiseen lääkäriin törmään.

Statiineiden suhteen on tilastokeskuksen tietoja kerännyt ja niiden pohjalta yhteenvetoraportin laatinut Leino Utriainen. Linkki raporttiin tässä: http://www.anttiheikkila.com/blogi/tied ... dimoka.pdf


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Thu Jun 23, 2016 10:28 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Statiinien vaikutus ei perustu vain kolesterolin laskuun, vaan niillä on myös tulehdusta vähentävää vaikutusta. Siksi niitä onkin tutkittu esim. MS-taudin hoidossa. Tutkimuksia on tehty useita ja kaikissa paitsi yhdessä saatu hyviä tuloksia. (Nämä eivät tosiaankaan ole mitään lääketehtaiden tutkimuksia.) Myös esim. psoriasiksessa, eri reumasairauksissa ja jopa kilpirauhassairauksissa on saatu positiivisia tutkimustuloksia. Oikeastaan kaikki tutkitut autoimmuunisairaudet paitsi SLE, eikä niistä siinäkään ollut haittaa.

Mutta tulehdusta voi toki vähentää monella muullakin tavalla, joista useimmat lienevät turvallisempia. Statiinitkin tosin olisivat varmaan turvallisempia, jos niiden kanssa otettaisiin Q10-lisää, sillä ne laskevat sen määrää. Ja sehän taas on itsessään sydämelle haitaksi. On tosin ehdotettu, että statiinien aiheuttamat lihasoireet johtuisivat Q10:n puutoksen sijaan D-vitamiinin tai karnitiinin puutoksesta.

Kolesterolissa olennaista on tuon partikkelikoon lisäksi se, onko se hapettunutta. Suomessa hapettumista ei juuri koskaan mitata, vaikka Suomessakin sen haittoja on tutkittu. Hapettumista voivat vähentää etenkin rasvaliukoiset antioksidantit kuten E-vitamiini. Sitä lisäävät esim. heikko insuliiniherkkyys tai hapettuneiden rasvojen syöminen, esim. se väärissä kasviöljyissä paistaminen (vaikka niissä ei kolesterolia olekaan).

Eri ihmisillä erilaiset ruokavaliot vaikuttavat veren rasva-arvoihin eri tavoilla. Joillain karppaus voi niitä parantaa, toisilla huonontaa. Sinänsä jännä, että sinulla eläinrasvan lisääminen on helpottanut kuukautisvaivoja. Joitain tutkimuksia nimittäin muistan joskus lukeneeni, joissa eläinrasvat pahensivat ja "perinteiset" hyvät rasvat helpottivat kuukautiskipuja. Mutta tämäkin voi olla yksilöllistä.

Verisuonten kalkkiutumista vähentää tosiaan K2-vitamiini, jota voit varmaan angela alkaa syödä, kun saat ensin kalsiumarvosi veressä normaaleiksi. Voihan olla, että se olisi nytkin hyödyksi, mutta en uskalla suositella.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Sat Jun 25, 2016 02:07 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1780
Angela, ei lisäkilpirauhassairaus näyttäisi aiheuttavan korkeaa kolesterolia - ei minulla ainakaan, vaikka syön kananmunia ja oivariinia.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Sat Jun 25, 2016 05:15 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 06:37
Posts: 815
Tulehduksen laskemiseen on turvallisempiakin keinoja kuin statiinit. Alhaista kolesterolia ei ole missään biasoitumattomassa tutkimuksessa luotettavasti yhdistetty pitkäikäisyyteen ihmisillä. Sen sijaan - yllätys kyllä - korkeahko kolesteroli on yhdistetty pitkäikäisyyteen.

Kolesterolimyytin voisi jo heittää romukoppaan.

No, tämän asian jauhaminen tuskin enää kuuluu tähän ketjuun.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Mon Jun 27, 2016 07:56 
Offline

Joined: Thu Jul 25, 2013 07:48
Posts: 90
Location: Turku
Olin tänään työterveydessä, sain hoitajalle ajan. On niin huono olo koko ajan, oksettaa jatkuvasti, sydän tykyttää ja pää särkee ja olen tosi sekava.
Sanoin, että huolestuttaa kun luin, että pahoinvointi voi kertoa vakavasta hyperkalsemiasta. Pahoinvointi kun on lisääntynyt koko ajan, niin että se on ihan jatkuvaa nyt.
Tirautin jopa itkut ja mielestäni olin sekava vo:llakin, etsin sanoja enkä kunnolla osannut selittää.

No hoitaja oli sitä mieltä, että tärkeintä on kuitenkin olla töissä, että kun selvästi olen työkykyinen ja että jos minulla on kirurgille aika syyskuussa niin enhän mitenkään voi sinne saakka sairauslomalla olla.
Niin ja mitä pahoinvoinnista kun en edes oksenna. Lopuksi hän sitten kysyi, että miten tätä tautia hoidetaan ja mikä minulta leikataan eli ei tiennyt diagnoosista mitään.

Jäätävää miten turha käynti. Olisipa vaikka käsi poikki, niin uskoisivat ja olisi jotain konkreettista.
Kai mä sitten työkuntoinen olen, maannut sängyssä työpäivän jälkeen koko päivän. Olen miettinyt, että venyttelisin/joogaisin, mutta en edes sitä pysty, en pysty nousemaan ylös.
Luojan kiitos mies on lasten kanssa mökillä, ettei tarvii kokea syyllisyyttä siitäkin, että lasten aikana vaan makaan.
Mä en jaksa. Yritänkö sitten masennuksella saada sen sairausloman? Koska alkaa kyllä masentaa tämä tilanne, siis itkettää/turhauttaa jne.
Ei ole helppoa mennä ruikuttamaan työterveyteen ja kamalinta on se, että lähetään sieltä pois turhan Valittajana.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Mon Jun 27, 2016 08:55 
Offline

Joined: Fri Jan 25, 2008 04:40
Posts: 1780
No olipa asiasta tietämätön hoitaja! Voi lisäkilpirauhassairaus väsyttää. Minullakin on ollut joskus ajoittain pahoinvointia, mutta se on onneksi mennyt ohi. Kuinka korkealla sinun kalsium on ollut?
Tiedän, että sen leikkauksen odottaminen tuntuu tosi pitkältä ja turhauttavalta. Mutta olisiko kuitenkin parempi, että vaikka vetelehtimällä olisit siellä töissä, niin se ei joka hetki olisi mielessä. Onko siellä mahdollista löysäillä? Sittenpähän näkevät, ettet jaksa. Ja voisit hyvällä omalla tunnolla pyytää sairauslomaa. Onko sinulla kesälomaa?
Koeta kestää...


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Thu Jul 21, 2016 11:59 
Offline

Joined: Thu Jul 25, 2013 07:48
Posts: 90
Location: Turku
Mikähän voisi auttaa PMS-oireisiin, eipä vuosiin ole näin pahana ollut. Koko kevään oireet voimistuneet ja nyt kahden viimeisen kierron jälkeen lähtenyt ihan käsistä.
Heti ovulaation jälkeen on aivan hirvittävän kipeät rinnat, jopa paidan pitäminen sattuu ja mieliala, voi hyvänen aika tätä, niin kovaa ärsytystä, pelkästään joku tyyny voi ärsyttää niin... Hirveä viha koko kotia kohtaan, jokaista tavaraa ja samalla aivan sietämätön ahdistus. Sellainen ahdistus, että haluaisi kuolla tai jotenkin päästä karkuun tätä oloa.
Mitä ihmettä tehdä? Ei tälläistä kestä.

Lisäksi vielä unihäiriöt, ei taas saa unta vaikka päällään seisoisi. Ashwagandha, glysiini, inositoli, melatoniini, tryptofaani käytössä sekä olen histeciä ottanut iltaisin, mutta hyvä jos hetken saa unta, joten väsymys tottakai pahentaa/voimistaa vielä näitä kaikkia tunteita.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Thu Jul 21, 2016 12:03 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 1061
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Miulla samat tilat mutta en ole keksinyt apua. Tilasin Progest E tuotteen ja nyt juuri kokeilen auttaako vaivaan.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Thu Jul 21, 2016 12:07 
Offline

Joined: Thu Jul 25, 2013 07:48
Posts: 90
Location: Turku
Kiitos vinkistä, mistä tilasit?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Thu Jul 21, 2016 02:33 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 06:37
Posts: 815
angela: ei tarvitse vastata mutta eihän sulla vaan ole Essurea? Jos on, niin en ihmettele PMS-oireitasi yhtään.

Kokemusta on, ja poistoon olen jonossa. En avaa sitä tässä enempää mutta voit laittaa privaa, jos asia on sulle ajankohtainen.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Thu Jul 21, 2016 02:56 
Offline

Joined: Thu Jul 25, 2013 07:48
Posts: 90
Location: Turku
Potilas: ei ole, mulla ei ole mitään hormonaalista ehkäisyä käytössä eikä liioin muutakaan.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Huoli omasta terveydestä
PostPosted: Thu Jul 21, 2016 03:30 
Offline

Joined: Mon Nov 23, 2015 06:37
Posts: 815
Okei, hyvä kuulla :)

Tarkennuksena sen verran, että Essure on sterilisaatiomenetelmä, ei hormonaalinen ehkäisyväline. (Nykyään Essure on Suomessa yleisimmin käytetty sterilisaatiomenetelmä. Sinänsä omituista, koska sen ehkäisyteho on huomattavasti heikompi kuin esimerkiksi kierukoiden, vain noin 75%. Silti sitä markkinoidaan "pysyvänä sterilisaationa").

Tarkennus ihan yleisellä tasolla lukijoille, jos joku ei tuota tiedä. En kohdista tätä sinulle, angela, enkä epäile sinun tietämystäsi asiasta :)


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 107 posts ]  Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group