Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Tue Feb 19, 2019 05:02

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 
Author Message
 Post subject: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Sun Jan 28, 2018 04:37 
Offline

Joined: Sat May 02, 2015 11:30
Posts: 280
Käykäähän allekirjoittamassa ns. "aktiivimallin" purkua esittävä kansalaisaloite osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Työttömyyskorvausta on tarkoitus alentaa kaikilta niiltä, jotka eivät ole olleet töissä tai osallistuneet työvoimahallinnon toimenpiteisiin edellisen kolmen kuukauden aikana.

Törkeyden huippu tämän vuoden alusta voimaan astuneessa järjestelmässä on se, että (edit, lisäys) sekä Kelan, että työvoimahallinnon edustajien mukaan edes lääkärintodistus työkyvyttömyydestä ei poista työttömyyskorvauksen alenemista! (Poikkeuksena vain vammaistuen saajat ja ne, joiden työkyvyttömyyseläkehakemusta ei ole vielä ehditty käsitellä. Jos eläkehakemus on hylätty, korvausta leikataan, vaikka potilas olisi valittanut sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan tai vakuutusoikeuteen tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.)

(Edit, lisäys) Kolme Kelan edustajaa vahvisti Kelan sivustolla 20.1.2018, ettei työkyvyttömyys ole peruste olla leikkaamatta työttömyyskorvausta! https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=110&t=43568 sekä https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=110&t=43668

Työvoimahallinnon edustaja kertoi asian suorassa radiolähetyksessä, jossa ihmiset saivat kysyä häneltä aktiivimalliin liittyviä kysymyksiä.


Last edited by Meikäläinen on Tue Jan 30, 2018 06:14, edited 7 times in total.

Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Sun Jan 28, 2018 07:16 
Offline

Joined: Sat Nov 09, 2013 02:31
Posts: 543
Tuota asiaahan ei ole vielä päätetty, että miten lääkärintodistuksella sairaiden ihmisten työttömyyskorvauksien kanssa menetellään. Työkkärin mukaan (KELAn ja työkkärin) ohjeita asiasta vasta kirjoitellaan ja helmikuun puolivälin jälkeen tiedetään miten heidän korvauksiensa kanssa käy.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Sun Jan 28, 2018 08:06 
Offline

Joined: Sat May 02, 2015 11:30
Posts: 280
Radiossa oli aihetta käsittelevä ohjelma, jossa oli muistaakseni työvoimahallinnon asiantuntija paikalla vastaamassa kuuntelijoiden kysymyksiin.

Hänen mukaansa lääkärintodistus työkyvyttömyydestä ei riittäisi. Mutta hyvä juttu, jos asiaa ei olekaan vielä päätetty.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Sun Jan 28, 2018 08:27 
Offline

Joined: Wed May 03, 2017 06:37
Posts: 201
Minulle te-toimiston täti sanoi, että miettivät siellä, miten vaikeasti sairaat sairauslomalaiset työttömät työkyvyttömät työnhakijat saataisiin pois aktiivimallin piiristä. Ainoa ehdotus on ollut eläkehakemuksen vireillepano.

Sauli Niinistö on kommentoinut aktiivimallia seuraavassa artikkelissa:

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/240214 ... f=valinnat

"Niinistön mielestä viranomaisen olisi hyvä ensin selvittää, oliko työttömällä todella mahdollisuus täyttää aktiivisuusehto, ennen kuin työttömyysturvaa leikataan. Jos ei, silloin etuutta ei leikattaisi. Niinistön mielestä tällainen menettely ”vastaisi aika tarkkaan eduskunnan kantaa”.

–Tämä olisi minusta oikeudenmukainen, Niinistö sanoi."


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Tue Jan 30, 2018 06:03 
Offline

Joined: Sat May 02, 2015 11:30
Posts: 280
Kolme Kelan edustajaa on vahvistanut Kelan sivustolla, ettei työkyvyttömyys ole peruste olla leikkaamatta työttömyyskorvausta!

https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=110&t=43568


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Tue Jan 30, 2018 06:35 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 1058
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Näin ne asiat muuttuu vaan huonompaan ja rahoja leikataan enemmän vaan sairailta.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Tue Jan 30, 2018 07:35 
Offline

Joined: Wed May 03, 2017 06:37
Posts: 201
Kannattaa laittaa asiasta viestiä tai soitella työministeri Jari Lindströmille. Yhteystiedot löytyvät linkin takaa:

https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedust ... /1146.aspx


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Wed Jan 31, 2018 10:48 
Offline

Joined: Sat Nov 09, 2013 02:31
Posts: 543
Laitoinpa seuraavan kirjeen Lindströmille.

Hyvä ministeri Jari Lindström,

Käyttöön otettu aktiivimalli voi olla hyvä työllistäjä mutta se kohtelee kaltoin ihmisiä, jotka ovat sairaita työnhakijoita. Kun työelämässä saa sairaslomatodistuksen, joka osoittaa, että ihminen on työkyvytön, siitähän annetaan sairaslomaa. Jostakin merkillisestä syystä näin ei toimita silloin kun kyseessä on työnhakija, joka on sairas.

Minulla on takana seitsemän vuotta työkyvyttömyyttä, johon kuuluu kolme 300 päivän sairauspäivärahajaksoa ja kaksi hylättyä kuntoutustukea. Silloin kun saa kuntoutustuesta hylätyn, laittaa työkkäri/KELA työnhakihan työkykyisten työnhakijoiden joukkoon huolimatta siitä, että hänellä on voimassa oleva sairaslomatodistus eikä hän todellisuudessa pysty töihin. KELA siis muuttaa suhtautumistaan ihmisen sairauteen kun hän on saanut hylkäyksen kuntoutustuesta.

Ihmettelen itsekseni, oletteko tulleet ajatelleeksi, että kuntoutustuen ja sairaspäivärahan myöntämisperusteet ovat erilaiset kuin työelämän sairausloman perusteet. Päivärahan hylkäyspäätös on tietyn lain ja tiettyjen kriteerien mukainen ja koskee yleensä puolen vuoden tai vuoden kuntoutustukea. Sairasulomatodistus työkkäriä varten taas haetaan lyhyemmälle ajalle ja eri lakien mukaisesti.

Lisäksi työnjakijoiden joukossa on tuhansia ihmisiä, jotka ovat kroonisesti sairaita. He eivät ole aivan niin sairaita, että he täyttäisivät lain pykälän työkyvyttömyyseläkkeestä tai kuntoutustuesta mutta silti ovat sairautensa puolesta kyvyttömiä ja monet heistä eivät pysty sairautensa puolesta edes terveyttä edistäviin tukitoimiin, kuten esimerkiksi työkokeiluihin.

Tässä aktiivimallissa mättää kolme asiaa. Ensinnäkin sairaiden epätasa-arvoinen kohtelu. Nykyinen aktiivimalli rankaisee työkyvyttömiä sairaitan ihmisiä eri tavalla. Se ei ole tasa-arvoinen. Jos sairas hakee kuukausi toisensa jälkeen hyvästä syystä sairauslomia ilman että hän hakee kuntoutustukea, hänen työttömyyskorvauksensa säilyy ennallaan kun taas kuntoutustuen hakija hylkäyksen saadessaan joutuu työmarkkinatuen leikkuriin. Kummatkin päätökset tehdään eri lain perusteella vaikka sairaus voi olla yhtä vaikea.

Toiseksi, kuntoutustuen hylkäysperusteet ovat vaativammat kuin tavallisen sairausloman myöntämisen perusteet. Työmarkkinatuen leikkaamisen perusteina ei pitäisi käyttää eri järjestelmää kuin työelämä käyttää, sillä työttömän työnhaku kuuluu aktiivisen työelämän puollelle ja kuntoutustuki eläkejärjestelmän puolelle. Kumpaakin hallitaan eri lainsäädännöllä mutta tässä tapauksessa kuitenkin aktiivimallilaki pakottaa työkkäriä/KELAaa käyttämään aktiivisen työnhaun puolella eläkejärjestelmän lainsäädäntöä.

Kolmanneksi, kansalaiset ja lääkärit ovat paljon kritisoineet vakuutuslääkäreiden ja terveysjäsjestelmämme lääkäreiden näkemysten vaikuttavuutta saman potilaan terveydentilasta. Vakuutuslääkärit, jotka antavat hylkäyksiä myös kuntoutustukiin, tekevät päätöksiään työekäkelakien mukaisesti yritysmailman ehdoilla. Näiden vakuutuslääkärien tarkoituksena ei ole samalla tavoin edistää yksilön terveyttä kuin omalääkärin, joka tuntee potilaansa monasti vuosienkin takaa. Lisäksi työvoimatoimistojen tehtävänä on tuottaa kokonaan eri palveluita, kuin eläkejärjestelmän niin, että lääkärien päätösten ja työvoimaviranomasten päätösten pitäisi tukea työnhakijan mahdollisimman parasta työkyvyn saavuttamista. Nyt ei näin ole, koska kuntoutustuken hylkäyspäätöksen saajan etu on eri kuin sairaan työnhakijan, koska heitä arvotetaan eri mittareilla.

Nykyinen malli ei tue kroonisesti sairaiden työnhakijoiden tervehtymistä. Jälleen aktiivimalli edistää yhdellä tavalla epätasa-arvoa kun potilasta hoitaneen asiantuntevan lääkärin, monesti jopa useiden eri alojen lääkäreiden lausunnot voidaan kumota toisessa järjestelmässä näkemättä potilasta, ja vain kirjoituspöydän ääressä päätöksiä tehden. Korostan edelleen, että nämä instanssit toimivat eri lainsäädännön ja käytäntöjen puitteissa eikä potilasta kohdella niissä edes lähtökohtaisesti samalla tavalla.

Olen joutunut kärsimään tästä tilanteesta mutta onneksi pääsin juuri sairaseläkkeelle. Minua hoitanut lääkäri oli jo seitsemän vuotta sitten sitä mieltä, että minulle pitäisi myöntää työkyvyttömyyseläke heti. Kyllä asiantunteva keskussairaalan erikoislääkäri tietää milloin joku on niin sairas, ettei kykene töihin. KELAn byrogratian takia kesti kutenkin seitsemän vuotta erilaisissa kuntoutus ja hoitokokeiluissa, kunnes työkyvyttömyyseläke minulle myönnettiin. Olin koko ajan niin sairas, etten kyennyt töihin. En edes silloinkaan kun minut kuntoutustuki hylkäyksen saaneena laitettiin takaisin aktiivikseksi työnhakijaksi.

Meitä samalla tavalla kroonisesti sairaita työkyvyttömiä väliinpudonneita on Suomessa tuhansia. Pyydän, että ryhdytte välittömästi toimeen sen asian estämiseksi, missä hylätyn eläke- tai kuntoutustukipäätöksen saanut henkilö, jolla on voimassa oleva lääkärin kirjoittama sairauslomatodistus, ajetaan aktiivimallin mukaisen tukileikkurin uhriksi vaikkei hän kykene todellisuudessa edes työhön. Pyydän teitä korjaamaan pikaisesti tämän epäkohdan ja kun se on korjattu, pyydän, että perustatte toimikunnan pohtimaan pysyvämpää ratkaisua tähän ongelmaan. Näin toimien myös työttömien määrä vähenee kun kroonisesti sairaat saadaan pois työtömien joukosta ja heille ruvetaan aktiivisemman työnhaun sijaan tarjoamaan aktiivisempaa terveydenhoitoa. Nykyinen malli ei kuulu Suomen kaltaiseen sivistysvaltioon.


Kunnioittavasti,

Xxx


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Wed Jan 31, 2018 10:50 
Offline

Joined: Sat Nov 09, 2013 02:31
Posts: 543
Kirjoituksessani oli näköjään kirjoitus- ja ajatusvirheitä. Sitä se sairaus teettää mutta pointtini lienee selvä.

Laitoin sosiaali-ja terveysministeri Pirkko Mattilalle korjatun version tuosta kirjeestä, johon lisäsin hieman tekstiä myös.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Wed Jan 31, 2018 03:43 
Offline

Joined: Wed May 03, 2017 06:37
Posts: 201
Hienoa, Stressiessi, että kirjoitit! Minäkin laitoin Lindströmille sähköpostia. Laittakaapa muutkin, mikäli paukkuja riittää.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Thu Feb 01, 2018 09:32 
Offline

Joined: Wed May 03, 2017 06:37
Posts: 201
On tulossa myös lisää herkkua pöytään...nimittäin aktiivimalli kakkonen:

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/2018010 ... 7_u0.shtml

http://valtioneuvosto.fi/documents/1018 ... 71005.pdf/

Eli kohta ei todennäköisesti tipu pennin hyrrää te-toimiston sairaille työkyvyttömille työnhakijoille.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Fri Feb 02, 2018 11:27 
Offline

Joined: Mon Apr 08, 2013 05:54
Posts: 1058
Location: Etelä-Savo/Uusimaa
Eipä tarvitse yrittää hakea koko etuutta. Menee liian vaikeeksi hakea työtä.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Kansalaisaloite siitä, ettei työttömyyskorvausta leikattaisi
PostPosted: Fri Feb 02, 2018 07:50 
Offline

Joined: Wed May 03, 2017 06:37
Posts: 201
http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/20 ... 2_pk.shtml

"Aktiivimallin mahdolliset byrokratialoukut ja tuloloukut työttömyysturvan saajille tulee paikata pikaisesti. Samoin työttömien läpikäynti niin, ettei työttömänä roikuteta työkykynsä menettäneitä ihmisiä. Heidän on päästävä kuntoutukseen tai eläkkeelle."

Ja mitäköhän tästä sitten seuraa....hmmm. Johonkin työkyvyttömät sairaat työnhakijat varmasti te-toimiston listoilta lempataan, mutta esimerkiksi CFS:n ollessa kyseessä sairauspäivärahaa ja eläkettä tippuu todennäköisesti jatkossakin aivan yhtä huonosti kuin nykyisin. Ei kovin valoisia mielikuvia herätä tosiaan.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 13 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group