Krooninen väsymysoireyhtymä

Keskustelua kroonisesta väsymysoireyhtymästä ja siihen liittyvistä aiheista
It is currently Sun Apr 21, 2019 07:56

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: Aminohappotestit
PostPosted: Sat Apr 07, 2018 12:47 
Offline

Joined: Tue Apr 11, 2017 02:47
Posts: 18
Olen pohtinut erilaisten aminohappojen vaikutusta ihmisen vointiin ja jaksamiseen. Onko muilla tietoa esim aminohappotesteistä? Ilmeisesti voidaan tehdä testi myös kotona ja lähettää labraan tutkittavaksi. Voisiko jonkin aminohappovalmisteen käytöstä olla hyötyä väsymykseen?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Aminohappotestit
PostPosted: Sat Apr 07, 2018 05:50 
Offline

Joined: Mon Jun 08, 2015 01:22
Posts: 58
Minä itse kävin HUS laboratoriossa yksityisen lähetteellä teettämässä aminohappotestin virtsasta (1062). Sen hinta taisi olla jotain 250 euroa. Sama testi KYS laboratoriossa olis ollut vissiin alle 100 euroa.

Itse tankkasin aminohappoja lääkärin neuvosta ennen testiä ja silti oli muutama alle viite arvojen. Lisäksi kun tarkemmin katoin niin yksikään arvo ei ollut yli puolta väliä eli joikainen oli lähempänä alarajaa kun ylärajaa. Olen tankannut paljon aminohappoja mutta en ole tuntenut että olisi ollut oloon mitään vaikutusta. Tosin arvot ei tahdo oikein nousta vaikka noita tankkaa joten en osaa sanoa että vaikuttaisiko sitten oloon jos arvot nousisi tappiin asti.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Aminohappotestit
PostPosted: Sun Apr 08, 2018 08:46 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Aminohappojahan voi ottaa yksittäisinä tai sitten valmisteina, joissa on kaikki välttämättömät aminohapot (tai pelkkää BCAA:ta). Näillähän on hyvin erilaiset vaikutukset, koska aminohappoyhdistelmillä haetaan proteiinisynteesiä ja yksittäisillä aminohapoilla taas jotain tiettyä vaikutusta.

Esim. tryptofaani siltään otettuna voi auttaa masennukseen koska se on serotoniinin esiaste ja tyrosiini voi tuoda lisää energiaa, koska se on dopamiinin esiaste. Mutta kun otetaan yhdistelmää, jossa on näiden lisäksi muutkin tarvittavat aminohapot, keho käyttää ne lähinnä proteiinien tuotantoon. Molemmista lähestymistavoista voi olla apua CFS:ään. Iso osa potilaista saa ravinnosta liian vähän proteiinia. Polohan on antanut aminohappovalmisteita myös suonensisäisesti, ja sillä saa usein hyviä tuloksia.

Eri asia, miten paljon aminohappotesteistä on apua, koska esimerkiksi alhainen aminohappo X ei tarkoita suoraan, että aminohappo X:n käyttäminen ravintolisänä lievittäisi oireita, metaboliset prosessit ovat monimutkaisia. Useimpia aminohappoja voi ihan vain itse kokeilla, että saako niistä apua.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Aminohappotestit
PostPosted: Wed May 09, 2018 09:01 
Offline

Joined: Sat Nov 09, 2013 02:31
Posts: 555
Koitin aminohappoa, jossa on BCAA:ta. Se maistuu tosi kitkerältä. Miten tuon saisi alas helpommin kun se on niin pahan makuista? Tosin, ei mun tarvi sitä varmaan kauaa syödä kun suolisto mouruaa siihen malliin vain yhdestä mitallisesta. Se ei ehkä sovi mun suolistollleni.

Joku voisi sanoa, että miten niin ei sovi, eihän se ole muuta kuin aminohappoja, joita muutenkin syöt kun syöt proteiineja. Kokeilemani tuote on vielä pelkkiä aminohappoja ilman lisäaineita. Mutta halutut aminohapot erotellaan muusta proteiinista erilaisilla alkoholi ja happo-emäs pesuilla ja prosessissa käytetään mukana myös muita kemikaaleja. Vaikka aminohapot vielä vesipestään lopuksi, käytetyistä kemikaaleista jää jäämiä tuotteeseen. Niille jäämille minä voin olla yliherkkä aivan kuten esim olen yliherkkä puhtaalle D-vitamiinille tai kalsiumsitraatille.

Lääkäri sanoi, että minun pitäisi ottaa kalsium- ja magnesiumkarbonaatin käytön takia aminohapot tyhjään mahaan ennen ruokailua. Hänellä ei ilmiselvästi ollut tietoa aminohappojen valmistusprosessista eikä näköjään ole hallussa kemiakaan tältä osin.

Kun aminohapot erotellaan toisistaan happoja hyväksi käyttäen, niiden rakenne denaturoituu. Se on siis valmiiksi sulavaa vaikkei mahalaukku tuottaisi suolahappoa lainkaan. Eli valmistusvaiheen happokäsittely hajottaa proteiinin rakenteen samoin kuin sen hajottaisi mahalaukussa suolahappo.

Lääkärin ajatus siitä, että aminohapot pitäisi syödä ennen ateriaa perustui kysymykseeni siitä, että onko mahahappojen neutraloituminen kalsiumkarbonaatin tai magnesiumkarbonaatin käytön takia haitaksi aminohappojen imeytymiselle kun hän ensin ehdotti, että ottaisin aminohapot tunnin päästä ruoan jälkeen. Olin tuolloin väsynyt enkä muistanut aminohappojen valmistusprosessia.


Ehkä aminohapot pitäisi syödä ruoan yhteydessä minimoiden suoliston ärsyyntymisen.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Aminohappotestit
PostPosted: Wed May 09, 2018 04:09 
Offline

Joined: Thu May 11, 2006 08:54
Posts: 6152
Location: Amsterdam, Hollanti
Aminohappolisiä ei kannata ottaa proteiinipitoisen ruoan kanssa, mutta esim. omenan tms kanssa voi ottaa.

Itse jauheen voisi yrittää sekoittaa voimakkaaseen mehuun.

_________________
CFS 8/2000, LDN 3/2007, panhypopit 11/2011, hypoglykemia, gastropareesi. Pirasetaami, nimodipiini, Medrol, T3/T4, EST/PROG, staph vax, koukkumadot, Q10, ALA, bromelaiini, I3C, GTF, D/E/K2, Mg, Zn, M-B12, MTHF... Blogi


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Aminohappotestit
PostPosted: Wed May 09, 2018 10:46 
Offline

Joined: Sun Feb 11, 2018 08:46
Posts: 15
Location: Länsi-Uusimaa
Appelsiini- tai omenatuoremehu ja Lidlistä sellainen väriltään punainen tuoremehu joka on sekoitus eri mehuja, suurin osa omenaa siinäkin. Riippuu tietysti siitä mitä pystyt juomaan. Näillä minä olen toistaiseksi pärjäillyt aika hyvin.

Kun vaan saa maun sen verran siedettäväksi että menee alas, niin voi juoda vielä päälle tilkan pelkkää mehua.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Aminohappotestit
PostPosted: Thu May 10, 2018 08:13 
Offline

Joined: Sat Nov 09, 2013 02:31
Posts: 555
Valitettavasti ainoat juomat, mitä pystyn juomaan ovat päärynämehu, vesi, riisijuoma, soijajuoma, kaurajuoma ja maito. Eikä mun tarvi näköjään yrittää noita aminohappovalmisteitakaan käyttää. Suolisto tulehtuu. Ärsytysreaktio oli hyvin voimakas. Eikä se ole ihme kun tuo valmistusprosessi on tuollainen.

Epäilen, että tuo aminohappovalmiste olisi kaiken lisäksi tehty eläinperäisistä tuotteista tai fermentoimalla. Jos se on tehty sisäelimistä, niin niissä on huippupaljon amiineita ja jos vain lihaksista, niin niissäkin sitä on ja niiden amiinipitoisuus lisääntyy kun liha vanhenee ja kun sitä kypsennetään tietyillä menetelmillä. Fermentointi useimmiten tuottaa paljon amiineita, joskus myös salisylaatteja. Mutta bakteereita on paljon erilaisia, joten on ihan mahdotonta tietää tuotteen amiini/salisylaatti sisältöä. Minun reaktioni tuli sekä amiineista että salisylaateista mutta myös kemiallisesta ärsytyksestä. Harmi. Tämän jälkeen en edes yritä koittaa muita aminohappovalmisteita. Olisi pitänyt selvitellä tuotteen valmistus ennen kuin kokeilee sitä. Nyt menee taas pari viikkoa, että oireet helpottaa. :(


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group